Безработицата продължава да пълзи нагоре

НСИ отчита 11,4% безработни, активното население намалява
3 фев 2012 13:26,
54
Безработицата продължава да пълзи нагоре
Опашка пред бюро по труда. Снимка: Булфото

Безработицата в България продължава да пълзи нагоре, съобщават от НСИ.

За четвъртото тримесечие на 2011 година без работа са били 381 хил. души, което прави 11,4 на сто от работната сила.

В сравнение с последните три месеца на 2010 г. безработицата се покачва с 0,2 процентни пункта, докато спрямо третото тримесечие на 2011 г. увеличението му е с 1,2%.

Данните са предварителни, като окончателните се очакват на 21 февруари.

Според НСИ икономически активното население в страната на възраст 15 - 64 навършени години е 3,292 млн., или 66,3%. Това означава, че в сравнение с последните три месеца на 2010 година икономически активните лица са с 67 хил. по-малко.

Коефициентът на заетост пък е 58,7 на сто, което е спад от 0,3 процентни пункта за година.

В началото на седмицата Евростат отчете, че безработицата у нас през декември е била 11,2%, а данните за ноември бяха коригирани нагоре от 10,9% на 11%. В ЕС и еврозоната безработицата през декември е била съответно 9,9% и 10,4%.

Агенцията по заетостта регистрира безработица през декември от 10,4% и средногодишна безработица за 2011 г. от 10,1%.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
9
 
! Отговори
3333 преди 12 години
Демографския срив в България е от некомпетентноста на управниците. Иначе това е причина да се увеличи пендионната възраст макар че младите нямат работа.
45
0
 
24
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ... преди 12 години
Опитайте да се регистрирате на Борсата, ако сте изтървали един подпис ! Ядец, нямате право, независимо че сте безработен, държавата ви дава право за регистрация, след 6(шест) месеца...Кой и за какво да ходи да се регистрира, като полза няма никаква !Но, това се прави с оглед на националната статистика за да изглежда все едно, че безработицата е ниска !Реално, може да се установи броя на безработните по неплатените здравни вноски, макар че част безработни си ги плащат.Над 30 % е реално...
44
1
 
14
 
! Отговори
ГРОБ преди 12 години
Гарантирано от ГЕРБ !
43
1
 
22
 
! Отговори
dok преди 12 години
до 35Сития на гладния не вярва. То и по улиците само лачени лимузини ама това не значи че сме добре. Едни ядат само зеле други само месо и средно за страната се яде зеле с месо.
42
1
 
20
 
! Отговори
До Wiktor преди 12 години
Дипломата ми е от западноевропейски, престижен и уважаван университет, и е съвсем истинска. ..Баща ми е пожарникар...Познах те, Калинке!
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много сме, силни сме! Слава на ГРОБ и Боко!
40
1
 
25
 
! Отговори
до 40 преди 12 години
И да са неучили и да са учили какво, безработицата расте хората бягат и това е. Хайде сега като си много учен ни обясни защо ?
39
0
 
27
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Истинският брой на престъпленията в БГ и безработните нямат нищо общо официално обявените.
38
0
 
27
 
! Отговори
777 преди 12 години
Положението в село България става все по отчайващо!Вече мисля сериозно да напусна лекичко тази кочинапросто тука си е загуба на време.
37
13
 
5
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
до 39Явно не следиш редовно форума. Много пъти съм казвал и не е тайна за никого тук, че съм платен писач. На месечна заплата съм, няма да цитирам точни цифри, но да кажем, че е няколко пъти по-висока от средната за София :) Да ти кажа, идеално ми е. Седя си по цял ден в нас, пиша си с такива като теб и накрая взимам някой лев.
36
12
 
7
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
до 38Не разбрах защо заради такива като мен, хората които са учили напускат България :) Интересно защо ме нарочваш, че съм с фалшива диплома без дори да ме познаваш? Дипломата ми е от западноевропейски, престижен и уважаван университет, и е съвсем истинска.
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
wiktor, проблема е че точно тия които са УЧИЛИ са без работа и напускат България, точно заради такива като теб надъхани, прости, с измислени дипломи от разни измислени университети като НБУ и прочее...Ако ти беше прав, то реалността щеше да е друга и България да е добре, но вслучая фактите не са в твоя полза *** с ***..
34
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И имайте предвид, че това са само официално регистрираните безработни, а колко хора не са регистрирани или официално се водят на работа, но са в неплатена отпуска от месеци. Та като прибавите и тях, тогава ела да видите какво става! 30 % не ни мърдат!
33
0
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
паднала е , защото хора като мен отидоха и сами се отписаха от тази порнография, наречена БТ. Аз да не съм с мярка за неотклонение - подписка, че да ходя да се подписвам всеки месец ? Дори не ме поглеждат, подписват ми картончето и вън. Е, аз не работя, но и те ще останат без работа.
32
33
 
3
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Ами който не е учил ще бъде безработен. Мисля, че е справедливо. Освен това не са верни тези данни - супермаркетите всяка вечер са пълни с хора, които излизат с по 3-4 торби покупки. Преувеличава се малко това, колко сме бедни и колко сме зле.
31
1
 
23
 
! Отговори
pege преди 12 години
Това е на база регистрираните в бюрата по труда, а още колко има нерегистрирани поради изтичане на дремето за получаване на помощи един бог знае. Така че реалната безработица е около 20%. Дори и да го знаят ще го крият за да няма санкции от ЕС и да изглежда че сме добре.
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който е играл на СтарКрафт, знае какво се случва с работниците когато са повече и не му трябват...Третират ни като ...роби.
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
К во става бе, Тотю? Нали всичко беше ОК? Или е ОК само за ***, които с криза и без криза си получава 10001 вида помощи редовно, пък ние да му мислим как да си платим сметките ако пак ни забавят и / или намалят "огромните" заплати. Пък, недай Боже и да останем без работа, тогава изходите са 2. Теминал 1 и терминал 2. Иначе просто лягаш и умираш!
28
0
 
12
 
! Отговори
РЕКЛАМА преди 12 години
Къде се скри А.Доган ,.....нужен ми е КОНСУЛТАНТ,ЗА ОКОЛО 2млн.евро....?
27
1
 
27
 
! Отговори
статистик преди 12 години
Нека първо да обясним как смятат процента безработни. Той се брои не от цялото трудоспособно население, а само от това, което се регистрира на бярата по труда. Какво знаем там и да се регистрираш, като мине 6 месеца те отписват и ти нямаш право на помощи, съответно никой не те брои вече за безработен. Много лесно могат да видят в НОИ колко души реално се осигуряват и оттам да се разбере колко са безработните но нямат сметка понеже цифрата ще бъде ужасяваща и в разрез с локумите на Бойко и сие