Предлагат българин да оглави Световната организация по туризъм

Кандидатурата на Димитър Хаджиниколов ще бъде представена на 13 юни по време на заседанието на Изпълнителния съвет на СОТ в курорта Слънчев бряг
9 юни 2005 17:33,
Предлагат българин да оглави Световната организация по туризъм
Димитър Хаджиниколов Снимка: Булфото

Димитър Хаджиниколов, заместник-министър на културата и туризма, е българската кандидатура за поста генерален секретар на Световната организация по туризъм (СОТ), съобщи пред журналисти днес министърът на културата и туризма Нина Чилова.

Неговата кандидатура ще бъде представена на 13 юни по време на заседанието на Изпълнителния съвет на СОТ в курорта Слънчев  бряг, уточни министър Чилова.

Изборът на България за домакин на заседанието е признание за развитието на туризма в страната ни и доверие за възможностите й да организира толкова престижен форум, коментира министър Чилова.

Заместник-министър Хаджиниколов ще се конкурира за поста с досегашния генерален секретар Франческо Франджали и Таня  Абрахамсе, номинирана от правителството на ЮАР.

За участие в заседанието на Изпълнителния съвет на СОТ у нас пристигат повече от 112 делегати от 28-те страни-членки на СОТ, представители на асоциираните членове на организацията, както и правителствени и неправителствени международни организации и наблюдатели. Официалните делегации ще бъдат водени от министрите на туризма, отбеляза министър Чилова.

В дневния ред на заседанието се предвижда да бъдат приети всички документи, отнасящи се до преобразуването на СОТ в специализирана агенция към ООН, съобщи заместник-министър Хаджиниколов. Ще бъде разгледано и предложението за средносрочно планиране на дейността на организацията - с хоризонт до 2010 година.

Гласуването за избор на нов Генерален секретар на СОТ е тайно, като право на глас имат само  ръководителите (министри) на 29-те официални делегации. Всеки от тримата номинирани кандидати има по 15 минути, за да представи вижданията си за работа на организацията.

Изборът се прави с обикновено мнозинство, но трябва да бъде направен в България. Мандатът на новия Генерален секретар е четиригодишен - от 1 януари 2006 г. до 31 декември 2009 г.

Комплексът "Хелена ризорт", където ще се проведе сесията на Изпълнителният съвет на СОТ, ще има статут на територия на ООН. Организацията не допуска журналисти на своите заседания. Тази година се прави изключение за обявяването на избора на новия Генерален секретар.

България е член на СОТ от 1976 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание