Диков: Надлъгването на пазара на имоти трябва да спре

Цените можело да се свалят и предприемачите пак да са на печалба
58
Диков: Надлъгването на пазара на имоти трябва да спре
Снимка: GettyImages/Guliver Photos

В България трябва да спре „надлъгването“ между участниците на пазара на имоти, заяви главният архитект на София Петър Диков на конференцията за имоти BalREc, която се провежда днес и утре с медийното партньорство на Investor.bg.

Диков посочи, че трябва да се спре практиката да се строят сгради с по-голяма площ от разрешената, заради което се оставят твърде тесни тротоари, а съседните сгради са в твърде голяма близост.

„Оставихме на собствениците проблеми, които сами не могат да решат. Излъгахме ги, показвахме им картинки с поляни, а после се оказа, че съседният блок е на една ръка разстояние“, коментира той.

По думите му има изградени много некачествени проекти с „умопомрачителни“ проценти общи части и това е резултат от липсата на стимул преди кризата да се пестят парите на купувачите.

Общината също лъже, като не направи нужната инфраструктура, както и държавата, като не създаде механизми за комуникация, коментира Диков.

Вижте още
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Тлателолко преди 14 години
Следващата стъпка е да спрат надлъгването и на покерджиите
16
0
 
0
 
! Отговори
RTFM преди 14 години
14 - съгласен съм с теб, просто смятам загубите от моята камбанария, вярно. че вземат пари И от продавача И от купувача - значи вярно отиват към 7% в тяхното джобче ей така от нищото - *** търтеи ... нека малко да погладуват, защото са супер необразовани и некадърни, но са се сетили да тарикатеят и да живеят на чужд гръб с чужди париАми тогава тези хора наистина заслужават публична смърт, заедно с поръчителите на тази поредна платена статия!!!
15
0
 
0
 
! Отговори
ЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ преди 14 години
Тази дума "коопераций" - не съществува в Българският! НЕ СЛАГАЙТЕ "Й" на ляво и дясно!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
6 ти не си ли наясно с комисионните на агенциите.Всички те работят с двойни комисионни -по 3.5% от купувача и 3.5% от продавача.Като 7% общо ги плаща купувача защото предварително с продавача е уговорена цената която иска той.2-3-4% но умножено по две.
13
0
 
0
 
! Отговори
Парцел=40%???? преди 14 години
Къде ги дават тези 40% обезщетение - това сигурно го пише някой строител?!?!? Казвам от опит - търсих 5 години в различни фирми и максимума който дадаха е 28%.
12
0
 
0
 
! Отговори
Крадеца вика преди 14 години
е нали всичко го "одобрявате" вие от общината. Вашият критерии да мине проект е да сте взели пари от него, а не да става за нещо. Затова са и тези малоумия. В нашият квартал натъпкаха сградите една до друга - няма паркинги, няма детски площадки. Пълна мизерия.
11
0
 
0
 
! Отговори
9090909 преди 14 години
той и брат му добре си помагат
10
0
 
0
 
! Отговори
тежкия преди 14 години
Не могат да разберат, че повишаване на качеството, води до намаляване на разходи и загуби, което се отразявана цената. Колкото и да е странно това по-високото качество води до по-конкурентни цени и по-високи печалби. В момент на криза печели този който продава. Тези дето са с 20-30к Евро освен да чакат не им остава друго. А от чакащите раздвижване печелят първите - продаващите
9
0
 
0
 
! Отговори
дим преди 14 години
Интересно кой издава разрешителното за строеж,кой одобрява архитектурният и скицата за застрояване .Това е работа на общината в частност и на главният архитект ,а не на "арменският поп".Май самият той и подчинените му не са си свършили работата.като не може да я върши да си ходи.
8
0
 
0
 
! Отговори
лекия преди 14 години
работата с намалянето на цените няма да се случи скоро, всеки мечтае да прави парите каквито е правил преди 4-5 години.Свършиха времената,получава се следната верига,продавача на парцела иска поне40%обезщетение, материалите продължават да са скъпи въпреки че търсене няма,строителя е лаком и той и държи цената защото си мисли че скоро пазара ще се раздвижи, брокера и той иска да спечели, банката и тя иска да печели от високи лихви.Станаха 5 фактора на увеличение а насреща хора с по20-30хил евра
7
0
 
0
 
! Отговори
хахаха преди 14 години
СПОКО, според геодезичните архиви и проучвания идва време на по силно земетресение. Въпроса с презастроеноста ще се реши от самосебе си. Само малко трябва да почакаме
6
0
 
0
 
! Отговори
RTFM преди 14 години
Това с показването на горички, а в съседство на разстояние от 2-3 метра да има блок и да ти обясняват: "ами то само на село има гори и полета, тука е така" е ЗА РАЗСТРЕЛ!!! Публично! Или чрез обесване!Мисля, че е крайно време да понамалеят и да поизмрат пиявиците-агенции за недвижими имоти с техните 2-3-4% комисионна!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не само цените трябва да паднат ами и качеството да се повиши малко.Щото тия коопераций дето сега се строят просто незаслужават цените за който ги продават.Тънки стени, някаква калпава мазилка която 1 година след построяването на блока вече пада по главите на хората, а за самите стай вътре да не говорим , ходих в една кооперация ново стройтелство нямаше една права стена или бяха под ъгъл.
4
0
 
0
 
! Отговори
da da преди 14 години
kato padnat cenite i kupuvame inache ne
3
0
 
0
 
! Отговори
biz_boy преди 14 години
Проблемът е че разни държавни служители приемат подкупи и допускат застрояване превишаващо допустимото. По принзип за даден парцел (или даже за даден район) иа няколко коефициента които казват каква част от парцела може да се застрой, колко да е допустимата разгъната площ и на колко метра да е кота корниз. То и тези коефициенти е добре да се коригират, но надалу или поне да се спазват съществуващите такива.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това е главния архитект на София, Петър Диков.... а не Дянков.
1
0
 
0
 
! Отговори
СС преди 14 години
Не е ли "Дяков"?