Световната икономика навлезе в нова, по-опасна фаза

Страните от еврозоната да реагират бързо, казва шефът на Световната банка
Обновена: 14 авг 2011 12:54 | 14 авг 2011 07:22, Елка Василева
84
Световната икономика навлезе в нова, по-опасна фаза
Снимка: Reuters

Световната икономика е навлязла в нова, по-опасна фаза и страните от еврозоната ще трябва да реагират бързо, предупреди президентът на Световната банка Робърт Зелик в интервю за австралийския седмичник "Уикенд острелиън", цитирано от Франс прес.

Въпреки че паниката на пазарите беше предизвикана от понижението на рейтинга на американския дълг от агенция "Стандард енд Пуърс", Зелик определя европейската дългова криза като по-обезпокоителна в непосредствен план.

Със затъването на Гърция и Португалия в огромен дълг и надвисналата над други страни заплаха от дългова криза, без възможност за девалвация, "предизвикателствата, пред които е изправена еврозоната, може да се окажат по-големи", изтъква президентът на Световната банка.

Инвеститорите започват да се питат колко време Германия и Франция ще могат да продължат да подкрепят застрашените страни, без да изпаднат самите те в опасност от понижаване на рейтинга.

"Поуката от 2008 година е, че колкото повече се изчаква, толкова по-твърди трябва да бъдат мерките", припомня Зелик.

Зелик освен това подчертава, че в момента се наблюдават промени в равновесието на властите в света.

Мощта и влиянието в момента преминават "много бързо от гледна точка на историческите критерии" към нововъзникващите пазарни икономики начело с Китай, посочва Зелик, Той обаче изтъква, че Пекин няма особено желание да играе активна роля в глобалната система.

И действително, Пекин има собствени проблеми, с които трябва да се справи: да избегне прегряването на икономиката си, но също да ограничи екологичното замърсяване, да реформира данъчната си система и да поддържа равновесие между държавните и частните компании, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Rennifer преди 12 години
Times are changing for the better if I can get this onilne!
75
0
 
0
 
! Отговори
Gump преди 12 години
Hey, you're the goto expert. Thanks for haingng out here.
74
0
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
До 65 - Пичагата. Милионерите са се увиличили, защото се страхуват да си скрият милиончетата от данъчните, а не защото по време на кризата са натрупали пачки! Зле си!!!
73
0
 
1
 
! Отговори
an преди 12 години
КРИЗАТА Е ЗА НАРОДИТЕ. ЗА КРАДЦИТЕ НА НАРОДНА ПАРА КРИЗА НЯМА.ВСИЧКО ТОВАЕ ИЗМИСЛЕНО ОТ КАПИТАЛИСТИТЕ. ЗА ДА СИ ЗАЛИЧАТ СЛЕДИТЕ СЛЕД ГОЛЯМОТО КРАДНЕНЕ. ТИЯ КРИЗИ ДЕТО ГИ ИЗМИСЛЯТ СА ЗА БАЛАМУРНИЦИТЕ. ХОРАТА СЪС ЗДРАВ РАЗУМ ЗНАЯТ КЪДЕ СА НАРОДНИТЕ ПАРИ. ПОГЛЕДНЕТЕ САМО КАКВИ ПАЛАТИ КАКВИ ЯХТИ И КАКВИ КОЛИ КАРАТ МНОГО ДРУГАРИ. ВРЕМЕ Е ДА СИ ВЪРНЕМЕ ВСИЧКО КОЕТО Е ОТКРАДНАТО ПРЕЗ ТЕЗИ 21 ГОДИНИ. ИНАЧЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ ЛЪЖАТ И ОГРАБВАТ.ЩЕ РАБОТИМЕ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ И ЩЕ НИ КАЗВАТ ЧЕ НЯМА ПАРИ.
72
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Капитализмът си отива! Не разбрахте ли?!Застрахователчета, банкерчета и всяя подобна паразитираща МЪРЗЕЛИВА ***: НЕКА ЦЪКАНЕТО НА МИНУСИ ЗАПОЧНЕ СЕГА !!!:-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-)) :-))
71
2
 
5
 
! Отговори
Moneyпечатар преди 12 години
Какви пари какви глупости, като ви се пукне балона на финансовата система ще ми ядете ушите , а Бай Здравко от село Горно Нанадолнище ще си дои кравичката ще зоби сиренце и мляко и да ви видя тогава какво ще му предложите да даде и на вас!
70
3
 
1
 
! Отговори
robo-revolution: преди 12 години
tozi put bez nabucheni glavilageri na smurttai negramotni revolucioneri :]
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Толкова много хартийки са напечатали и раздали на всички СП и КП по всички земни кълбета,че като се сблъскаха на пазара на това кълбо настъпи криза на доверието-едните искат да купят другите не продават,те пък не продават защото не вярват на първите,а и илюминатите не вкарват ценни метали само идеи раздават като ще вземете от тия,от ония,и накрая като се посъбере ще им дръпнат чергата и ходи ги гони къде отлетяха,там посока незнам имали.
68
1
 
3
 
! Отговори
кресльо преди 12 години
Това го знаем!Дори някои са напреднали в познанието.
67
2
 
25
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Световната банка и САЩ са най-големите *** на тази земя...
66
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С какво ни хранеше СССР, че не се сещам? Цялата първокачествена селскостопанска продукция отиваше за там, у нас се продаваха гнили чушки и домати.
65
2
 
31
 
! Отговори
Пичагата преди 12 години
Ако крадливите *** дето от 20 години са на власт върнат парите няма да има криза и народа ще е щастлив,но какво да правим като ги търпим, ще ни мачкат, ще плащаме тока на ***, а те ще си забогатяват!
64
4
 
24
 
! Отговори
Пичагата преди 12 години
Криза няма роби прости, този индивид го знае просто народа обеднява и ни разиграват циркове, намерете статията тук в сайта как за година и половина при великия Супер Б милионерите са се увеличили 60 пъти!!! Криза има за нас, а не за *** дето ако се водим по името им трябва да бъдат "народни представители"!!!
63
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ссср хранеше целия лагер----------- Никого не е хранел, ние ги хранехме, а те ни въоръжаваха да ги пазим.
62
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гаден Евреин
61
4
 
14
 
! Отговори
уфффф.... преди 12 години
Вижте го тоя мамин 'убавец: зъбите му - жълти(ял е китайци!) и криви, косата му - мазна(вратът неподстриган), веждите му - като лястовичи крила, а мустаците - настръхнали като на зло куче мъдете! Ах, на мама 'убавеца! :-)))
60
3
 
16
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Търговците на капитал усещат,че времето им изтича и искат бачкаторите да си плащат като преди.Ама не става,когато във врата ти дишат 1.3 милиарда китайци и поне 800 мил. индийци,готови да работят за по 5 долара на ден.
59
2
 
28
 
! Отговори
DO 58 преди 12 години
Дано политиците разберат че си отиваме от този свят без пари,сгради,титли,чинове и да върнат парите на народа,иначе европейците нама да мълчат дълго време
58
7
 
11
 
! Отговори
Вальо преди 12 години
Всичко това , което се случва е съвсем в реда на нещата. Проблем за многото хора е , че не са си чели Библията , там съвсем точно е описано какво ще стане , за борбите , това са симптомите на последното време.Като цяло обществото се връща към езическите порядки и отношения .Нищо ново под слънцето. Нека да се обединим и да издигнем духовността и вярата в Господ и каквото има да става - ще стане!
57
3
 
21
 
! Отговори
TATO преди 12 години
Милиардерите и политиците да върнат незаконно спечелените пари на народа,иначе 3-та идва.

Спонсорирани публикации