НДСВ: Фискалният резерв е под критичния минимум

Милен Велчев алармира, че правителството е в неплатежоспособност
16 фев 2012 20:58, Миглена Иванова
242
НДСВ: Фискалният резерв е под критичния минимум
Бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев. Снимка: архив, Булфото

Правителството е снижило фискалния резерв до 3,3 млрд. лева през миналата седмица, което означава на практика, че то е в неплатежоспособност. Това коментираха днес икономистите на НДСВ Милен Велчев, Любомир Дацов и Николай Василев, съобщиха от централата на партията.

Бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов алармира, че в момента нивото на фискалния резерв е под критичния минимум и „простичко казано, сме в ситуацията на правителството на Виденов”. Управляващите са в ликвидна криза или с други думи – в неплатежоспособност, подчертава Дацов.

Икономистите коментират, че правителството на ГЕРБ е заварило двойно по-голям фискален резерв, като вече си е позволило лукса да изхарчи половината от него.

Използването на втората половина е по-трудно, защото минава през Международен фонд „Козлодуй”, Сребърния фонд (наричан още „трети стълб“ на пенсионната система), както и някои други „неприкосновени” фондове, казва бившият финансов министър Милен Велчев.

По думите му, вместо да мисли за осигуряване на достъп до капиталовите пазари, за да рефинансира облигациите, които предстои да се платят в началото на следващата година, правителството по-скоро мисли да ги плати с парите за българските пенсионери. Въобще нямаше да има нужда да се замисляме как да платим тези облигации, ако не беше изхарчен наполовина фискалния резерв, подчертава Велчев.

"Един от проблемите при инвестирането на средствата от Сребърния фонд в държавни ценни книжа е, че ако се наложи да се плащат пенсии, няма с какво – с ДЦК ли?", задава риторичен въпрос бившият финансов министър.
Според него ако бъде позволено средствата от Сребърния фонд да се инвестират в български акции, това ще бъде "най-голямата кражба, която познаваме".

Относно оценката на Европейската комисия да ни постави в група от 12 рискови държави икономистите от НДСВ смятат, че тя е „справедлива“ заради огромната междуфирмена задлъжнялост у нас.

За справяне с този проблем бившият министър на икономиката Николай Василев дава няколко идеи, като една от тях е да се даде възможност на всички кредитори да трансформират своите вземания, просрочени с над 3 месеца, в търгуеми облигации.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още по темата: фискален резерв
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
9
 
16
 
! Отговори
до 220 преди 12 години
съществената разлика е когато сравним реално направеното и построеното след като приключи управлението на ГЕРБТройната коалиция - Водно огледало в Кърджали и язовир Цанков КамъкНДСВ - ????ГЕРБ - магистрали, нови пречиствателни станции из цяла България, нови сгради за доста кметства и общини, много детски градини и т.н. мандата продължаваистинската разлика е че когато комунисти управляват се краде 90% от всичко и се оставя 10% от средствата, които стигат само за фонд работна заплата
190
3
 
3
 
! Отговори
хех:) до 217 преди 12 години
не не го гледай тоя показател, щото БСП тогава не трябваше да пада от власт...така де...те според мен и не са и падали просто друга тяхна фракция се домъкна.
189
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
с тия твърдения червените саботьори копнеят да вдихнат лихвите по външния заем, който сме принудени да вземем за да рефинансираме част от стария (който те създадоха чрез кражбите си)
188
6
 
9
 
! Отговори
kef kef преди 12 години
davi BOKO davai TIKVAAAA reji lentichki i troshi parenca!!!a tija deto te izbraha she im jade g.....za treva i kopriva naprolet!!!
187
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
делата и свършената работа говорят най-добредумите много често могат да бъдат лъжи или манипулациипо-голямо крадене от времето на тройната коалиция, по времето на НДСВ и повремето на Жан Виденов никога не е имало в Българиязатова крадците сега реват но нека видим кой какво построи и направи реално за държавата когато беше на власт
186
8
 
15
 
! Отговори
хех:) до 212 преди 12 години
да...чудесно...и си избрахме мутрата за премиер и марионетко за президент...направо супер алтернатива се даде.
185
2
 
3
 
! Отговори
хех:) до 209 преди 12 години
а да си се замислял, че може би и двамата не сте прави-наричат се пазарни ниши-когато искам да изхарча 200 лв за покупки отивам в голям магазин. Когато искам да си купя хляб и цигари ги взимам от магазинчето от блока. Чуждите вериги са чудесни за нашата икономика, както са чудесни и малките магазинчета.
184
3
 
7
 
! Отговори
до 211 преди 12 години
Чул-недочул и си бърбори! Живей си в твоя свят, където тиквата е най-умното НЕЩО. Винаги ще си добре, защото омразата те храни. НИЩО НЕ СТАВА ОТ ВАС!
183
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ще минат плащанията и всичко ще се оправичервеноармейците само нагнетяват напрежение и недоволство
182
8
 
9
 
! Отговори
доообре преди 12 години
Агинката на БПС и БСП съвсем се е запенила. Сигурно яко са им се карали на *** 20. И има защо - губите и следващите избори. Също както загубихте и предните, но още по-зле!
181
10
 
15
 
! Отговори
до 204 преди 12 години
Много си ***! Аман от тикви ! Какъв фалит бе, ***? Неплатежоспособността беше при Виденов.--Много си ***! Аман от червени кратуни! Истински фалит бе, ***! Безработица - 50 %. Хазната празна - ограбена от БКП. Заплати 8 долара, пенсиите още по-ниски. Магазините празни. Ток на два часа.Ти на това развит комунизъм ли му казваш? Добре че изритаха червените кратунковци от власт - за тях мизерията на народа е като музика в ушите им.
180
3
 
5
 
! Отговори
до 206,207 преди 12 години
Ти пък си *** и си от люпилото на мускулестите мозъци! Знаеш ли таблицата за умножение?
179
1
 
14
 
! Отговори
До 202 преди 12 години
Не си прав за търговските вериги.Ако в тях има 2 000 работника това означава,че са фалирали магазинчета които хранят 10 000 човека.Освен това собствениците на малки магазинчета си харчат печалбата тук и помагат на икономиката,големите вериги са чужди и си изнасят печалбата в чужбина.Чуждите вериги са направо вредни за нашата икономика.
178
7
 
10
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
До 206 - Ха-ха-ха! Вече издавате багажа! Нали знаеш кога се хапе най-силно - когато умираш! И колкото да се пънете това е истината - неплатежоспособност и фалит! "Евала" на управлението - крадене с такава скорост досега е нямало - милиарди левове за 2.5 години! И по-добре да ме обиждаш на комунист, отколкото да се оприличавам със сегашните!
177
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
финансист от люпилото на бившата ДС и от бандата на мадридския мошеник Сакскобургготски взел да дава акъли и оценкия се разкарай бе крадец доленкрадеца вика дръжте крадеца
176
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
неплатежоспособност ама друг пътиска ви се гадни крадливи комунисти и червеноармейски отрочетакато минат плащанията по външния дълг дето ти Милене с твоите способности ни го увеличи с 1 млрд $ ще видим кой е прав и кой лъжедолна комунистическа ***
175
5
 
9
 
! Отговори
До 203 преди 12 години
За съжаление и магистрали няма да имаме.Бойко колкото и да дрънка няма да завърши Тракия до Бургас.В последната година сам си казва,че ще я докара до около петолъчката.Да ама никой не го пита какво е обещавал и за какво се хвали след като нищо не прави.Всеки може да сметне отсечката която се строи до Карнобат колко километра е.
174
5
 
6
 
! Отговори
до 192 преди 12 години
Много си ***! Аман от тикви ! Какъв фалит бе, ***? Неплатежоспособността беше при Виденов, щото не му дадоха заем 400 млн. USD, а при Луканов имаше мораториум на външния дълг. Как може да ги сравняваш? На кой свят живееш? Докато има *** като тебе, които да казват, че може и да е по-зле, все ще сме на тоя хал. Не е ли ясно, че държава не може да се управлява от хора, които не знаят азбуката?
173
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пак фалирахме, за кой ли път подред. Но ние сами си избираме управниците. Обаче какви хубави магистрали ще имаме. А? Кой кат нас?
172
5
 
8
 
! Отговори
Помнещ преди 12 години
Явно един от кохортата на крадливия мадридски мушеник се е загрижил как ще се плаща дълга който той замени изгодно за своя сметка разбира се.