НДСВ: Фискалният резерв е под критичния минимум

Милен Велчев алармира, че правителството е в неплатежоспособност
16 фев 2012 20:58, Миглена Иванова
242
НДСВ: Фискалният резерв е под критичния минимум
Бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев. Снимка: архив, Булфото

Правителството е снижило фискалния резерв до 3,3 млрд. лева през миналата седмица, което означава на практика, че то е в неплатежоспособност. Това коментираха днес икономистите на НДСВ Милен Велчев, Любомир Дацов и Николай Василев, съобщиха от централата на партията.

Бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов алармира, че в момента нивото на фискалния резерв е под критичния минимум и „простичко казано, сме в ситуацията на правителството на Виденов”. Управляващите са в ликвидна криза или с други думи – в неплатежоспособност, подчертава Дацов.

Икономистите коментират, че правителството на ГЕРБ е заварило двойно по-голям фискален резерв, като вече си е позволило лукса да изхарчи половината от него.

Използването на втората половина е по-трудно, защото минава през Международен фонд „Козлодуй”, Сребърния фонд (наричан още „трети стълб“ на пенсионната система), както и някои други „неприкосновени” фондове, казва бившият финансов министър Милен Велчев.

По думите му, вместо да мисли за осигуряване на достъп до капиталовите пазари, за да рефинансира облигациите, които предстои да се платят в началото на следващата година, правителството по-скоро мисли да ги плати с парите за българските пенсионери. Въобще нямаше да има нужда да се замисляме как да платим тези облигации, ако не беше изхарчен наполовина фискалния резерв, подчертава Велчев.

"Един от проблемите при инвестирането на средствата от Сребърния фонд в държавни ценни книжа е, че ако се наложи да се плащат пенсии, няма с какво – с ДЦК ли?", задава риторичен въпрос бившият финансов министър.
Според него ако бъде позволено средствата от Сребърния фонд да се инвестират в български акции, това ще бъде "най-голямата кражба, която познаваме".

Относно оценката на Европейската комисия да ни постави в група от 12 рискови държави икономистите от НДСВ смятат, че тя е „справедлива“ заради огромната междуфирмена задлъжнялост у нас.

За справяне с този проблем бившият министър на икономиката Николай Василев дава няколко идеи, като една от тях е да се даде възможност на всички кредитори да трансформират своите вземания, просрочени с над 3 месеца, в търгуеми облигации.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още по темата: фискален резерв
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
2
 
8
 
! Отговори
$ преди 12 години
Ние нямаме ядрени оръжия, но имаме по-страшни: родните икономисти и финансисти, които могат да срутят икономиката на всяка страна. Жалкото е, че си правят опитите с многострадалната ни страна.
170
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо ни го показвате този ром!?Като много знае той какво направи?Аре марш *** мръсно!
169
3
 
15
 
! Отговори
ас преди 12 години
Може някой от коментарийте да са верни но при Велчев имаше швейцарско правило за индексиране на пенсии. Всяка година се индексираха заплати и пенсии. Сегашните затриха всичко и само харчат изкараното от предишните некадърници според ГЕРБ.
168
1
 
6
 
! Отговори
Флиц преди 12 години
Когато започна инванзията на големите хр,вериги,тъй наречените инвеститори,глупавия българин викаше ще видят те сега бакалиите и се радваше че яде съмнителни храни на евтини цени.Тези пари излизат от Бг,ситуацията е такава какавани прости.На вас все ситуацията ви е такава.
167
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бяхме стабилни, стабилни и сега да не се окаже изведнъж, че положението ще се спасява с вложенията на хората в банките и със сребърния фонд на пенсионерите? Правилно ли усещам паника и хаотичност в действията на финансовия министър?
166
11
 
5
 
! Отговори
малко история преди 12 години
Нищо чудно, че правителството на престъпникът борисов ще докара България до фалит !!! --Да припомня на агитката на ДПС и БСП, че точно БСП/БКП докара България 2 пъти до фалит за 20 години. Единият път като падна Живков, за втори път при Луканов-Виденов.
165
6
 
8
 
! Отговори
до 187 преди 12 години
Дянков вече открадна парите от частните пенсионни фондове, ограби резервът от 1 милиард на НЗОК--Верно, леля Пена каза, че видяла четири милиарди лева натикани в кашони, които Дянков изпратил до Вашингтон, където е къщата му. Тя лично видяла етикетите на кашоните. Вярно е. Ама не посмяла да вземе двати-три кашона, защото 500 души въоръжени с калашници пазели парите.
164
9
 
5
 
! Отговори
финмин преди 12 години
Фискалният резерв си е там, където му е мястото и работи за България.
163
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Акулите надушиха кръв.Въпрос на време е Великият да ни хвърли на кръвожадните
162
9
 
7
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Ееееей Българино 182 : Каква беше ситуацията по времето на царя - у нас и по света ?Ако управляваше в тази криза царчето колко ли инвеститори щяха да дойдат ?А Велчев щеше ли да си прави далавери с дълга ?А резерва който е оставила тройната коалиция да не би да е от фонд работна заплата на Министерски съвет ?Тези пари са от високите данъци които са вземали от нас.Да натрупаш излишъци е да вземеш повече от хората вместо тези пари да останат в населението.
161
5
 
22
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Дянков вече открадна парите от частните пенсионни фондове, ограби резервът от 1 милиард на НЗОК (сега реват, че нямало пари за здравеопазване ?!?!?), сега наред е сребърният фонд, а след 6 месеца ?!? Нищо чудно да кажат "Хората имат право на депозити в банките то 3 000 лева, над 3 000 лева - конфискация !!!"Нормален народ досега сто пъти да е скочил и да им е побил кратуните на колове, но ние мълчим и търпим и те на това разчитат !!!
160
4
 
15
 
! Отговори
Българин преди 12 години
..... проста сметка показва, че за да плаща пожизнена издръжка на циганорите и да спонсорира размножаването им, прокомунистическото правителство на ГРОБ е профукало към 8 МИЛИАРДА досега !!! Защо борисов не ги прати да работят - да пасат овце и да садят компири, нали е много ербап ?!? Отделно и кражбите им - едните (***) нанасят чудовищни щети, другите (правителството) се обогатяват нечувано - само борисов чрез любовницата си отмъкна над милиард още първите 5-6 месеца !!!
159
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Нищо чудно, че правителството на престъпникът борисов ще докара България до фалит !!! Въпреки кризата не пипнаха нито чиновниците, нито ушевите, които изсмукват парите на България. За целта отказаха да платят на бизнеса за поети и изпълнени държавни поръчки, което е не само престъпно, но и гони инвеститорите, защото кой ще инвестира там, където самата държава е некоректен платец? Да не говорим за т.нар. "роми" - които ни струват по над 3 милиарда годишно !!!
158
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този защо не е в Америка?! Явно още има далаверки за него тука. Неприятен тип
157
10
 
21
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Въобще не обвинявайте нито Велчев, нито Костов !!! Може да са крали, ама и работа са вършели. При т.нар. "цар" в България влизаха милиарди инвестиции, стандартът на хората растеше, бизнесът процъфтяваше. Костов пък ни извади от най-страшната дупка, в която бяхме пропадали за последните 60 години. И да са покраднали, халал да им е. Аз вече съм съгласен някой управник да краде, ама поне така да върши работата, че и за хората да остава достатъчно.
156
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От баба си знам,че не е важно какво се казва,а кой го казва.Във финансовата сфера е пълно с многознайковци,който много добре знаят как да напълнят собствения си джоб и да изпразнят чуждия.Така е, драги ми българино.Ученото си е учено.Пред хората е голям специалист ,а в живота е пладнешки разбойник.
155
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Алооо... тоя още ли не е в затвора?
154
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо в Народното събрание никойне иска отговор какво е сътоянието на фискалния резерв,а и на другия резерв.Няма ли международните институции да се интересуват как ще си плащаме дълга?Много интересно че ако наистина състоянието е такова всички мълчат.
153
3
 
19
 
! Отговори
Елате ни вижте! преди 12 години
Докъде стигнахме. Не съм специалист по финанси, но всички знаят: не трябва да се пипа Сребърния фонд! А за да заговори Дянков за инвестиране на средствата от този фонд в държавни ценни книжа, значи ножът е опрял до кокала. И Велчев е с огромна вина за сегашното положение. Има ли някой, който още да вярва, че той и отборът юпита дойдоха в България единствено с благородната цел да помагат икономиката ни да се превърне в процъфтяваща? Цъфнаха той и брат му. Баща му си беше уредил работите отпреди.
152
2
 
21
 
! Отговори
моля преди 12 години
Ако това е истина България е пред фалит.....но защо никой не реагира.....интересно става,но ще бъда на гърба на овцете българи!!!