Абаджиев: Аутсорсинг индустрията в България се разраства

"Факторът консерватизъм все повече намалява"
2 мар 2014 18:51,
17
Абаджиев: Аутсорсинг индустрията в България се разраства
Снимка: Bulgaria On Air
Аутсорсинг индустрията в България се разраства макар и с бавни темпове, каза в ефира на Bulgaria On Air Стефан Абаджиев, старши мениджър "Продажби" в TELUS International Europe.

Според него все повече компании избират да възложат на външна фирма работата по даден проект или дейност, тъй като това предполага много по-голяма гъвкавост на ресурсите. „Аутсорсингът дава възможност конкретни процеси да бъдат изпълнявани от професионалисти, които да са подготвени много по-добре в конкретната дейност, отколкото служителите на фирмата възложител. Много често компаниите, които използват аутсорсинга, са по-конкурентни и имат по-добри резултати“, обясни Абаджиев.

По думите му подобна оптимизация на работата все повече навлиза и в България, но пазарът у нас все още не е наситен. „Тук все още липсва достатъчно квалифицирана работна ръка, а именно хората са най-важното нещо за този тип бизнес. В момента около 15 000 българи работят в аутсорсинг индустрията, но реално бройката им би могла да бъде в пъти повече. Най-често фирмите избират да си партнират с външна фирма за някои дейности от сферата на финансите, счетоводството, онлайн търговията, човешките ресурси, счетоводството и компютърните технологии“, добави Стефан Абаджиев.

Според него факторът консерватизъм все повече намалява, а доверието в подобен тип сътрудничество се затвърждава. По думите му този пазар има огромен потенциал, защото е изключително гъвкав и се развива в глобален мащаб.

Припомняме, че преди няколко месеца Министерството на икономиката и енергетиката обсъди с бизнеса и университетите възможности за развитието на аутсорсинг индустрията в България. Ведомството се опитва да въведе нови мерки, така че страната ни да стане по-атрактивна за чуждестранните инвеститори и така в бъдеще да се превърне в предпочитана дестинация за аутсорсинг сектора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
7
 
! Отговори
хо преди 10 години
Да, ама ние не искаме да аутсорсваме, а да създавме продукти. Продукти, които се продават на световни пазари са гаранция за траен икономически растеж. Вместо да се редим до Европа, редят ни до Изтока. Толкова си могат.
12
1
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 10 години
Аутсорсинг индустрията? Слугуване, жалко подизпълнителство, неразплатени сметки източване на национален капитал, трайно потискане на всеки опит за създаване на българска индустрия. Типично за колониална държава да източват и заробват населението и. В други стртани това не можеше да вирее......
11
1
 
3
 
! Отговори
от 2 до 4 преди 10 години
Не знам аз какво съм си аутсоурснал, ама това е реалността и така функционира аутсоурсинга на практика, а не както го показват на презентации и го обясняват в университите. Имам трудов стаж на три континента и навсякъде е едно и също - работата се делегира на подизпълнители уж, че ще го я свършат по - бързо, по - качествено и на по - ниска цена, но реално най - големият мотив е цената и за да се постигне цената се правят "компромиси" и те са такива кавито ти ги описах.
10
1
 
4
 
! Отговори
234 преди 10 години
Демек, некъдърен си, ама имаш връзки в някое министерство и си се специализирал в писането на проекти. Като спечелиш проекта и почваш да се пазариш като *** с хората дето ще го правят и да ги убеждаваш, как без теб са за никъде. Това го знаем от отдавна.
9
0
 
3
 
! Отговори
gtf преди 10 години
До Анонимен 7и кое му е грешното ?и сега се наемат индийци и секви евтини програмисти... от по-платежоспособните uk, usa - тва също е "outsourcing". Големите автомобилни заводи също ...в крайна сметка всичко е с цел да се оптимизират разходите. В никакъв случай не значи, че ще купуваш само нещо готово.Широкото понятие на думата и дава приложение в много направления, та не бъди толкова категоричен !
8
3
 
14
 
! Отговори
модерен преди 10 години
Стига с тези измислени чуждици! Искате да звучите интИлигеннно ли? Има ме си дума за това - Ишлеме
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 123Изключително грешно. Липсата на теоретични познания и формирането на заблуди са отчайващи.
6
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 10 години
До lupiАутсорсингът се свързва преди всичко с желанието на даден бизнес да се възползва от евтина работна ръка от чужда страна. Изобщо нямах предвид този процес в рамките на България.
5
4
 
3
 
! Отговори
lupi преди 10 години
До 123Преди всичко нищо не си разбрал. Дори големите банки в България ползват аутсорсинг /някой да не каже,че и това идва от Сорос/. Елементарно - защо да се развива ново нещо във фирмата, след като го има сградено някъде и при това е качествено.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименТова не е аутсорсинг и ако смяташ така то вероятно си аутсорснал мисленето.
3
3
 
13
 
! Отговори
123 преди 10 години
Аутсорсингът означава преди всичко евтина работна ръка. Съжалявам, но който има уменията и квалификацията ще предпочете да бъде и съответно заплатен. А щом е стигнал до тези умения и квалификация едва ли ще опре до тези фирми за евтина работна ръка...
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така още след първото изречение ми стана ясно що за *** е този - "тъй като това предполага много по-голяма гъвкавост на ресурсите." Какво означава на разбираем език - гръцка фирама А иска да произведе само 10 000 бройки тениски с минимален разход и какво прави ... ами отваря си фирма в БГ или наема фирма да й аутсоурсне производството, т.е. те наемат 50 човека обещават да им платят и да склячат договори и като са готови с поръчката фирмата ги изритва и не им плаща, защото те са гъвкав ресурс
1
6
 
22
 
! Отговори
манго преди 10 години
толкова ли е трудно тоя АУШСОРСИНГ да го опишеш на роден бългърски език бе ***???

Спонсорирани публикации