Защо бензинът не поевтинява като петрола?

Икономист: По-ниската цена на петрола може да е и негативна
Обновена: 9 дек 2014 17:14 | 9 дек 2014 16:51,
109
Защо бензинът не поевтинява като петрола?
Снимка: Reuters

Колебанията в цената на суровия петрол не носят същото изменение върху цените на горивата, защото петролът е само един от компонентите в цената на горивата. Това обясни пред журналисти изпълнителният директор на OMV България Петър Величков.

Той уточни, че суровият петрол действително е основна съставка, но представлява около 50% от цената на горивата. „Остават данъци, такси и акцизи, а при тях няма промяна”, коментира още Величков.

За него темата е много чувствителна за българските потребители, които имат усещането, че поскъпването на суровия петрол се отразява много по-бързо върху цената на горивата, отколкото поевтиняването му.

Трябва обаче да се отчетат и други фактори, които също имат важно значение, а именно преработката и запасите от суровина на рафинериите. Бензиностанциите реално са търговци на горива, които купуват от рафинериите.

„Ако има рафинерия, която предлага по-ниска цена, търговците ще продават на по-ниски цени”, уточни Величков в отговор на въпрос дали очаква допълнително намаление на цените на горивата на българския пазар. При по-висока цена на рафинериите обаче търговците не могат да дотират цената на горивата, допълни още той.
 
Анализатори вече коментират, че от лятото цените на горивата на българския пазар намаляват с между 15% и 18% в зависимост от вида. В средносрочен план, ако цената на суровия петрол продължи да пада, е възможно да има и допълнително намаление, обясни от своя страна Петър Величков.

Как ще се отрази по-ниската цена на петрола върху българската икономика?

Поевтиняването на петрола обаче се отразява не само на потребителите, но и на бизнеса. Цените на лекия суров петрол и европейския сорт Brent вече достигнаха най-ниското си ниво за последните пет години.

За Георги Минчев, зам.-председател на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика, това положение е добра новина за икономиката на страната. Пред телевизия Bulgaria on Air той коментира, че енергийните разходи участват във всеки един етап от производството и когато цените на горивата намаляват, се създава ресурс за допълнително потребление.


По-ниската цена на петрола обаче не може да бъде разглеждана еднозначно, предупреди икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ) пред Investor.bg. Той посочи, че от една страна, по-евтините горива действително ще стимулират потреблението, защото те са фактор в производството и ще доведат до по-ниски цени.

От друга страна, падащите цени могат да забавят икономическата активност и да доведат до отлагане на инвестиционни проекти от страна на компаниите. 

„Има много фактори и никой не може да предвиди с точност кой ще надделее”, посочи още икономистът и допълни, че има и хипотеза, при която увеличеното потребление би могло да компенсира по-ниските цени на продукцията и именно това да даде тласък на нови проекти, а не да отложи реализацията им.

По-ниската цена на суровия петрол ще има и директно отражение и върху износа, но отново в няколко насоки. Тя може да увеличи количествата на износа, но за рафинериите ще донесе загуба, тъй като влияе директно върху крайните цени на всички продукти, които са производни от петрола. А рафинериите имат запаси от петрол, закупен по-рано и на по-висока цена.

„Не бива да забравяме и че успоредно с намаляването на цената на петрола расте стойността на долара”, коментира още Стайков. Той припомни, че като цяло България е ощетена от съотношението долар – евро. Неговата прогноза е, че цената на петрола в следващите месеци ще остане под 70 долара за барел. Средната цена за тази година ще бъде около 90 долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: цена на петрола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не само не се плащат данъци от рафинерията ами същият тоя Златев строй мега комплекси за десетки милиони,че не си и плаща на подизпълнителите.Колосални печалби се акумулират от този Нефтохим и не е въпроса за акцизите.Има държави с почти двойни акцизи,а цените на горивата им паднаха почти до нашите.Къде са данъчните да му направят обстойна проверка на авоарите на тоя алчен мошеник.Държава имаме ли,а институции....някой ще посмее ли да го направи, питам аз и отговор не искам.
81
0
 
4
 
! Отговори
Кикс преди 9 години
до 91И както Бачкатора цитира правителствените първоизточници ще "...доведе до положителен ефект за бюджета..." :)
80
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май добре бензина да е 5лв...по е лесно за сметане
79
0
 
19
 
! Отговори
Кикс преди 9 години
До БранникДоколкото зная Еко си кара горивата от Гърция, Ромпетрол - от Румъния, но не продават под 2,30... Както казаха и други, явно в България има по-скоро картелно споразумение. Не търсете виновните извън България.
78
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако утре скочи петрола те ще вдигмат бензина от вчера...бсндити недни
77
3
 
10
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Бачкатор,в Австрия например акциза е 1. 40 лв. или около 0.71 Евро, у нас акциза е НАПОЛОВИНА, а цената на ЛИТЪР А- 95 е СЪЩАТА като в Австрия! От това ГУБИ ДЪРЖАВАТА по 70 ст. АКЦИЗ НА ЛИТЪР бензин, ГУБИ и всеки българи, за сметка на това москалската лукойл ПЕЧЕЛЯТ като бесни!
76
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам коментар 86 и после изчезва. Всичко което е против българските монополисти и продажници се трие!! Повече тук никога няма да вляза. Само интриги създавате и разединявате хората...
75
5
 
10
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
бензинът не поевтинява защото единствен монополист тук е москалската "фирма" за рекет на българите- лукойл мафия!!!
74
0
 
6
 
! Отговори
Бат Сали преди 9 години
Дрън дрън. Приказват поръчкови глупости.
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не отидеш в някоя психиатрия да ги разправяш тези.....
72
2
 
19
 
! Отговори
мутра бизнесмен преди 9 години
АБЕ ВИЕ ПОЛУДЕХТЕ ЛИ БЕ? КАК ШЕ ВИ СВАЛИМ ЦЕНИТЕ БЕ? А КАК ШЕ СИ КАРАМ ЖИПАРТА ДЕТО ГОРИ ПО 20 НА СТО? АМИ КУ.ВИТЕ БЕЗ ПАРИ НЕ ДАВАТ. А ЯХТАТА ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО СТРУВА САМО ДА Я ДЪРЖА НА КЕЯ. АМИ МЕЗОНЕТА АМИ ВИЛАТА ТОВА СИЧКОТО ИСКА ПАРИ БЕ. АМИ БАЕРОВЕТЕ РЕСТОРАНТИТЕ? АЗ АКО НЕМАМ ДНЕСКА 5 БОНА ДЖОБНИ НЕ САМ ЧОВЕК БЕ. ВИЕ ВИЖДАЛИЛИ СТЕ 5 БОНА НА КУП? ШЕ ГИ ВИДИТЕ АМА ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН. ДАРЖАВА СИ ИМАМЕ ЕЙ ОФЦЕТЕ. АКО ДОСЕГА НЕ СТЕ ГО РАЗБРАЛИ НИКОГА НЕМА ДА ГО РАЗБЕРЕТЕ. ДА ЖИВЕЕ МУТРЕСТАНИЯ.
71
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на българските гламави селяни, които търпят какво ли не, защо да не с епродава най-скъпия некачествен бензин?!
70
9
 
12
 
! Отговори
Вагнер преди 9 години
Еврейските пачи от съединените еврейски щати правят каквото си искат и никой,освен Путин не може да ги спре.
69
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Румъния данъчните власти подкараха наред Лукойл и складовете им...Ама това е в Румъния, а тук е България...
68
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България тока и наемите поскъпнаха и това се включва в цената на бензина докато се изравнят цените в ЕС. Заплатите са отделен въпрос.
67
0
 
35
 
! Отговори
До сите българе преди 9 години
Не забравяйте, че живеем в една от най-иб-ните държави.80% сива икономика. Бизззсмените не плащат данъци. Бизззсмените държат изкуствено хората на минимални заплати.Лакомия, лакомия и за 100-ен път лакомия.
66
2
 
21
 
! Отговори
опа бама преди 9 години
вие не разбрахте ли че всичко е планирано борба срещу русия
65
1
 
15
 
! Отговори
www преди 9 години
АМИ ПОРАДИ ПРОСТАТА ПРИЧИНА ЧЕ ТУКА Е БЪЛГАРИЯ..
64
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНикой не те задължава да купуваш от руски фирми. Свободна държава сме и може да купуваш и внасяш и от Саудитска Арабия, САЩ или даже от Ислямска държава.
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЗлатката срещу руски фирми не лае!