Петролът продължава да копае към ново дъно

Цената на американския петрол се срина до $40,80 за барел
20 авг 2015 12:11, Бойчо Попов
58
Петролът продължава да копае към ново дъно
Снимка: Ройтерс

По време на азиатската търговия в четвъртък цените на петрола продължaват да се понижават. Това се случва след публикуването на данните за ново покачване на американския петролен резерв на фона на свръхпредлагането.

Американският лек суров петрол се търгуваше на ниво от малко над 40 долара за барел, а сортът Брент - под 47 долара за барел.

В сряда по време на електронната търговия в Ню Йорк фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през септември се сринаха с 4,3 на сто до 40,80 долара за барел – нива, невиждани от избухването на финансовата криза преди над шест години. Фючърсите върху сорта Брент, който се счита за глобален бенчмарк за пазарите, се срина до под 47 долара за барел.

Вчерашната търговия започна с позитивни настроения, след като котировките успяха да се повишат над границата от 43 долара за барел. Бичите настроения не успяха да се наложат дългосрочно, тъй като негативният доклад за американските запаси успя да попари и малкото от създалия се ентусиазъм. По този начин суровината продължи низходящия си марш, понижавайки се до най-ниската си точка за годината, коментира Александър Калъпов от Benchmark.

Другата новина, която според Калъпов обезпокоява пазарните участници в последно време, е свързана с връщането на Иран на световния пазар след отпадането на ембаргото върху държавата.

„Световният пазар е напоен обилно с петрол и последните данни от Американската енергийна агенция (EIA) показват, че запасите със суров петрол на САЩ неочаквано са се повишили до 2,5 млн. барела през последната седмица, приключила на 14-и август“, коментира пред MarketWatch анализатор. Запитани от Platts анализатори предвиждаха спад до 1,2 млн. барела, докато очаквания според анкета на American Petroleum Institute бяха за спад до 2,3 млн. барела.

Докладът на EIA показа също, че общото петролно производство на САЩ е спаднало с 47 000 барела до 9,35 млн. барела на ден.

Някои пазарни наблюдатели казват, че лекът за по-ниските цени на петрола са по-ниски цени на петрола, но всички индикации са, че през това лято всички значими производители на петрол - от Саудитска Арабия до САЩ, продължават да изпомпват нефт от недрата въпреки по-ниските цени на "черното злато".

Робин Бийбър, директор и технически анализатор в PMV Oil Associates в Лондон, смята, че американският суров петрол се е отдалечил значително от цената на Брента, като това се дължи отчасти на поредица затваряния на нефтопреработвателни заводи, които подринаха търсенето в САЩ.

Преди дни най-голямата рафинерия на BP PLC в Уайтинг, Индиана, която произвежда по 413 500 барела на ден, намали капацитета си с 2/3 заради теч, чиято поправка ще отнеме поне месец.

„Прекъсването на дейността на BP в рафинерията в Индиана е "достатъчна причина, за да останат американските доставки на петрол на по-високо ниво в продължение на период от три седмици", казва Ричард Хейстингс, стратег в Global Hunter Securities. Това ще увеличи петролните запаси в Кушинг, Оклахома - главното хранилище за петрол в Съединените щати.

„Най-ниските цени от над шест години насам може да се окажат недостатъчни, за да натиснат спирачките на американския производствен ръст“, се казва междувременно в доклад на ANZ. „Американските шистови играчи в момента активно намаляват разходите си, а някои ще са на печалба дори при цена от 30 долара за барел“, поясняват специалистите.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: цена на петрола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA MU MISLIAT USA--NISKATA ZENA GI ZADUSHAVA IKONOMICESKI I PSIHICESKI.NARODA IM UMIRA OT GLAD BEZDOMNITE SA VECE NAD 12 MILIONA.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И 20 долара да стане за барел от 2 лева няма да мръдне в България Мафията е голяма
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лукойл си е акана държавна руска компания авер .
39
5
 
5
 
! Отговори
ПРИЯТЕЛ преди 8 години
нЕ ХВЪРЛЯЙТЕ ВИНАТА КЪМ ЛУКОЙЛ. ЯВНО МНОЗИНА НЕ ЗНАЯТ, ЧЕ ОТДАВНА ТЯ Е ПРОДАДЕНА И НЕ Е РУСКА КОМПАНИЯ. ПОЗАИНТЕРИСУВАЙТЕ СЕ ЗАЩОТО СОБСТВЕНИЦИ СА ОТ ЗАПАДНА ЕВРОТА.
38
0
 
5
 
! Отговори
до 36 преди 8 години
Защо цената на литър дизел от Лукоил България е 80ст. а от други рафинерии (в европа) 40-50. Как става така че единствената рафинерия в Българиа произвежда най-скъпият дизел за литър (при най ниско разходи за труд) и е на загуба?Затова ревем по "бизнесмени". Защото в Българиа акциза за гориво е най-нисък. Чат ли си или да ти вадя таблици от интернет с точни цени?
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
джуджетопобедивсички :-)
36
4
 
2
 
! Отговори
Ани Салич преди 8 години
4 фирми внасят горива в българия в големи количества. козяшките платени *** лаят само срещу лукойл. що тъй бе, драги зрители?
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лукойл вън от БГ пазара ...
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 42 на путин и авери както и на някой местен посредник но за него са стотинки Руснака краде 99 % ...
33
1
 
6
 
! Отговори
ККК преди 8 години
В България е най-скъпо горивото в сравнение с доходите . И на всичкото отгоре не е качествено + и лъжат = сметнете за какво става дума там горе ! Докога още ще го ядем тоя големия ?
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Пазарен нещо си А има ли други Лукойл е монополист .....
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На едро петрола падна с 70$ за една година, при нас горивата паднаха с 25ст!!! Питам в чий джоб отива разликата!??
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 34 да бе нямат ТОГАВА ЩО ГО СВАЛЯТ БЕ УШО . МОЖЕБИ ЩОТО 90 % от икономикатаим е на пе4алба САЩ не са бананова икономика като русия да раз4итат само на изниса на банани (нефт)
29
0
 
3
 
! Отговори
antwerpen преди 8 години
V Belgia diesel 1.04 euro/L
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В София бензина е 2.30, а дизела 2.29лв... при 46$ за барел Няма такава наглост и ограбване просто!!!!
27
0
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
В България няма нужда да се свалят цените ! Щом овцете ядът люцерната значи им харесва !Бойо , пломбирай там бензиностанциите ама цените не ги барай ...те не са важни !
26
1
 
9
 
! Отговори
брокер преди 8 години
При 132 долара за барел бензина струваше 2.61 а нафтата 2.64 в България сега барела е 40 долара бензина е 2.22 а нафтата 2.26 какво става в тая държава другата седмица се очаква барела да струва 32 долара а бензина пак ще си струва 2.20 е затова стачкувай българино а не заради някакви бастуни
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бай ИванКви бизнесмени бе ***? Цената на горивата у нас се диктуват от държавата. Имаш 0,80лв. акциз, който прибира държавата и 0,40лв. ДДС, който пак прибира държавата. Това още от завода като излиза горивото. Сега сложи цената която прибира Лукойл 0,80лв. и сложи търговеца в бензиностанцията който ще си сложи и то 0,10лв. надценка и ето ти я цената на нафтата. от 2,29лв. цеина на дизела за литър, държавата прибира 1,20лв. Що ревеш по бизнесмените? за техтите 10 стотинки на литър ли?
24
0
 
9
 
! Отговори
Пазарен нещо си преди 8 години
Горивата в България НЕ поевтиняват защото народа купува по много и на тези цени.
23
2
 
5
 
! Отговори
до 30 преди 8 години
САЩ нямат сметка от евтиния петрол, самите те са на 3-то място по добив.Една от теориите за евтиния петрол е че заради шистовия газ в САЩ, ОАЕ са изгубили много кинти и сега си го връщат на Хамериканците с евтиния петрол.