Пак ни удрят по джоба – масло, сирене, мляко...

Тенденцията за поскъпване е трайна, отчита експерт
57
Пак ни удрят по джоба – масло, сирене, мляко...
Снимка: Булфото, архив

Млечните продукти поскъпват и тенденцията ще се запази и през следващите месеци, съобщи за "Дарик" председателят на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Причината за по-високите цени на кисело мляко, сирене, кашкавал и краве масло е в повишената изкупна цена на прясното мляко.

Още по темата

Освен това от бизнеса отчитат и по-високи разходи за заплати и електроенергия. Шоково поскъпване обаче няма да има.

Българските производители имат завишени разходи, а това плавно води и до покачване на цената на млечните продукти за крайния потребител. Изкупната цена на прясното мляко е по-висока и това води до увеличение на цените, обясни Димитър Зоров.
 
"Цената на млечните продукти се увеличава. В Европа са започнали по-драстични увеличения на цените на млечните продукти и това се дължи на един основен фактор - ако сравняваме цената на основната суровина, защото млякото е суровината в млечните продукти, в сравнение със съшия период на миналата година в момента има поскъпване около 40% на сурово мляко. Миналата година, дори и в Европейския съюз средно беше около 23 до 25 цента само литър мляко, а тук около 55 ст. Така че в момента цената, както в Европа, така и в България, е повишена. В Европа цената на млякото е между 37 и 41 цента, а в България е между 72 и 80 ст. Говорим за мляко, отговарящо на всички хигиенни показатели спрямо европейските критерии", каза Зоров.
 
Маслото поскъпва заради по-високото потребление на шоколад, обясни пък директорът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.
 
"От гледна точка на българския пазар през последните шест години наблюдаваме едно леко постъпателно нагоре, като сега цената на едно е към 1.70 лева на пакет от 250 г", допълни Иванов.

Според него обаче покачването на цената на маслото е световна тенденция. Той допълни, че ако страната ни увеличи производството на суровината, цената няма да расте драстично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Как няма да се вдигат цените като централните банки по света печатат пари като за световно,вижте лихвите по банките - ЛИХВИТЕ СА ОТРИЦАТЕЛНИ!!!!На *** език ,в момента парите на хората нямат стойност,пак заради алчността на банките.Целта на банкерчетата е да харчите ,и пак да харчите.Създават изкуствена инфлация по този начин,не им беше достатъчно че създадоха кризата от 2008,сега искат отново да го направят,Вижте и цените на жилищата-банките отново надуха нов имотен балон.
52
0
 
0
 
! Отговори
Сп???нс преди 6 години
повишават се цените, литър сметана(38%) беше 5,50Е от известно време вече е 6,95Е. Маслото също скочи с 30цента/250гр , но пък прясното мляко продължава да си е 62ц. литъра
51
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не пишете глупости! В Полша където съм е същото! Поскъпна маслото,млякото... Не ви е виновно правителството този път!
50
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Ама как бе, то инфлация в България няма от бай Тошово време насам. Според всяко правителство даже инфлацията е отрицателна!!! Как смеете да пишете такива лъжи? То реално, като влезете в магизина пари ви дават, за да си вземете сирене и мляко. Неблагодарници .....
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Геро бавно и мъчително съсипва народа ,гласувайте пак за кръглия суджук от Банкя
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
съгласен съм да са по-високи цените но да пия истинско домашно мляко а не заготовки от сухо,за съжаление дори и от най висока цена продукт да взема все е менте,в бг търговията ще унищожи и производителите и потребителите,лакомията за лесни и бързи печалби унищожава истинското производство и обезсърчава потребителите с изисквания
47
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайната цена на млякото в България е една от най-високите в ЕС. А изкупната му цена - от ниските. Купуваме най-скъпите мляко в Европа, а на производителите плащат жълти стотинки.
46
0
 
10
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Уф, пак дак добре, че не са се сетили да сложат данък Въздух на кубик, за това че дишаме или данък живот затова, че сме живи!Е, заасега, де....
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали вдигнаха с три лева пенсиите сега е време за разплата. Всичко което ви се даде днес ще ви се отнеме утре и стократно. Но все пак ние живеем в България и ако получиш нещо очаквай най лошото ще ти го вземат с лихвите.
44
4
 
7
 
! Отговори
един друг преди 6 години
Брей, сигурен бях, че ще се намерят веднага "специалисти" да почнат да пишат как било по другите държави. Ясно, разбрах - 10-те човека, които пишат тука "случайно" се оказаха такива, които са искали да започнат "млечен" бизнес в чужбина и са наясно с всичко - и с цени, и със субсидии. Също стана и ясно, че сами си слагат плюсчетата. Абе веселба е тука. Купи от експерти по всичко.
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБА ка да се избиват суджуците за б***це без да се дигат цените?
42
2
 
19
 
! Отговори
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ преди 6 години
И МЕСОТО ПОСКЪПНА С 20 %ЦЕНАТА НА ЗАХАРТА СЪЩО РАСТЕ, А СЕГА И МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ.А ГЕРБЕРУНГЕЛИТЕ ОТ СТАТИСТИКАТА ОТЧИТАТ ДЕФЛАЦИЯ. КАК СТАВА ТАЗИ РАБОТА???
41
1
 
20
 
! Отговори
Locust преди 6 години
Тази сутрин си купих прясно мляко от местната бакалия. 4 литра за 2 паунда. Стига сте лъгали хората в България, че има нужда от повишаване на цената заради високите изкупни цени. Това го правите всяка година през лятото когато има недостиг на прясно мляко заради сезона. Ако се поразтърся ще намеря публикации от миналата и по миналата година със подобен текст. Жалки сте.
40
0
 
2
 
! Отговори
един друг преди 6 години
До 37: това което си написал само показва, че нямаш никакви доводи и говориш празни приказки, защото обичаш да се изкарваш жертва.
39
0
 
11
 
! Отговори
Брадвата преди 6 години
До един другВ нормалните държави субсидиите са за по-дребните, а с окрупняването падат субсидиите на нула. И е логично. Сааамо в БГ всичко е в полза на големия и крупен земевладелец и животновъд.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 34 Е как на запад с 3-4 крави взима субсидии . Верно е ча там една крава дава е 5-6 пъти по млекодаина. Но там не я ръчкат с тояга да пасе и не ходи мърлява и опикана с *** по гърба, и не почистена опашка.като искаш да си компетентен отскочи да Бавария.
37
0
 
9
 
! Отговори
ОТ ПРОВЕРИЛ преди 6 години
до един друг . СУБСИДИИТЕ ПО ПРОГРАМА НА ЕВРОПА Е НОРМАЛНО И ЗА МАЛКИ БРОИКИ ЖИВОТНИ И ЗА МАЛКИ БРОИКИ ПЛОЩИ . Така е в Европа. Но тук всичко е изкелифечено. търси се мащабност по руския модел да се вадят пари леки и бързи. Затова субсидиите по европрограми се затриват от фонд земеделие и се трансформират към едри СПЕКУЛАНТИ..МЕСТНАТА ВЛАСТ МИЖИ МАЖЕ И ЛЪЖЕ.
36
0
 
2
 
! Отговори
един тъп преди 6 години
Да, аз съм наивник, а ти си умен и красив. Всичко разбрах.
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно внасят доста от чужбина, защото от няколко месеца в Германия и близки до нея страни има сериозно покачване на цените при износ.
34
0
 
1
 
! Отговори
един друг преди 6 години
До 33: не го мисля, убеден съм. Те хората сами си признаха (похвалиха). Ти сега почвай да спориш, че не е така. Хаха, голям си наивник.