Проф. Юлия Добрева: Инфлацията ще бъде овладяна през следващата година

Според експерта всички сектори в България са в риск заради ниската ваксинация
28 окт 2021 21:45, Ерол Емилов
18

Навлизане на световната икономика в период на стагфлация към момента изглежда малко вероятно, защото инфлацията е ниска, което няма да доведе до голям ръст на лихвения процент. Това каза проф. д-р Юлия Добрева, икономист и преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси“ в eфира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея инфлацията ще бъде овладяна през следващата година, като това са най-оптимистичните прогнози на много анализатори. По думите й усещането за забавяне на икономиката се е появило заради сериозен ръст на търсенето, на което предлагането не е могло да отговори.  

Голяма част от страните в Еврозоната са в сериозен дефицит и нарастващ дълг, защото фискалната политика беше разхлабена. Така се повиши търсенето. За усещането за „забавяне“ е допринесла и кризата с доставките, която обаче е временна и също ще бъде овладяна.

Още по темата
В този момент всички сектори от икономиката са в риск. Това е защото всички те са свързани с цените на енергийната пряко и непряко на суровините и материалите. Земеделието например, което тази година имаше ръст на цените, сега е поставен пред високите цени на азотния тор, чиято цена расте, каза икономистът.

Тя коментира и допусканите възможности за увеличаване на прага на задлъжнялост на страните от еврозоната от 60% на 100% от БВП, което според нея не би било добро решение. „Основно правило във финансирането е да не позволяваш допълнителни възможности за дълг, когато някой е твърде задлъжнял. Фискалната политика трябва да се спазва.“

Същевременно тя не вижда и проблем в изтегления от България дълг за тази година в размер на 2.3 млрд. лева, защото страната има една от най-ниските задлъжнялости в Европа.

„Тегленето на новите дългове в България засега не е проблем, защото задлъжнялостта на страната е 25% от БВП, като по-малък процент има Естония“, коментира проф. Добрева.

Според  нея, заради ниската ваксинация, в момента всички сектори в България са изложени на риск.

Подробности по темата четете в Bloomberg TV Bulgaria


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам сериозни съмнения, че това ще стане. Всичко идва от инфлацията на долара.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха - от Голямата депресия през 1929 г. насам, всяка година се "овладява" инфлацията )))
12
0
 
1
 
! Отговори
Икономист преди 1 месец
Стагфлация означава високи нива на инфлация, съчетано с липса на икономически растеж и сравнително висока безработица (грубо казано, каквото си спомням от унито). Дълго време е считано за невъзможно поради фантазията на икономистите, че инфлацията и безработицата винаги са в обратна посока и че отпусната парична политика води винаги до икономически растеж и заетост. Разбира се икономистът не си представя, че вливането на пари в биткойни и надценени акции не създава икономически растеж :)
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая ми прилича на професорка по дълбоко гърло, пардон, празни приказки.
10
0
 
4
 
! Отговори
Хайде преди 1 месец
без глупави изказвания..."Ваксинацията" не е спасила никоя държава от инфлация...Голям смях, дори ни си вярвате какво говорите....Скоро всички "мащабно ваксинирани" страни, ще имат и мащабна инфлация...То това и е замисълът на ИГРАТА...,ама всички спят и си мислят, че някой се е загрижил за здравето и благополучието им...Смехурковци..
9
2
 
7
 
! Отговори
бах преди 1 месец
*** дойдоха на власт и започна краденето , сега техни фирми изнасят евтиния ток и за вас остава скъпия , а вие слушайте "експертите" като тая мръхла и лапайте мухите
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
aha...taka...taka...kato si napazaruvate skoro konteineri s deputati za recyclirane na rbg da proizvejdat zakoni za recycling na rbg...da ima poveche wc papier v lockdown ;)))...i posle vmesno vaglista, napechatani hartiiki levove v ogania za toploto prez zimkata ;)
7
0
 
5
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 месец
...А , ДО ТОГАВА ....КОЛКО ЩЕ СА ЖИВИТЕ У НАС....??!
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 3--- Не съм мисирка, но стагфлация е когато имаш едновременно инфлация и рецесия.
5
0
 
6
 
! Отговори
Cum grano salis преди 1 месец
Латинският израз означава, че нещата трябва да се приемат с капка съмнение. Няма нужда първата дума да се цензурира.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние сме били с малко дълг . Да ама ние не можем да си напечатаме като ония от еврозоната когато пазарите не щат вече да им дават ;) Хич не са ни малко дълговете просто ще го разберем късно. При такива смотани държави като наща обикновено се губи златния резерв по този начин ;)
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мисирката да обясни какво означава думата "стагфлация"?
2
4
 
4
 
! Отговори
Стагфлация преди 1 месец
Това стагнация инфлация ли е? Ще взема да запиша Висшето училище за финанси и нам кво си.
1
3
 
8
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 1 месец
Професорка по научна фантастика