Скок! Две трети от колите у нас – с 30% по-висок данък от догодина

Ограничат ползването на данъчните облекчения за основно жилище
17 окт 2018 08:08, Елка Василева
146
Скок! Две трети от колите у нас – с 30% по-висок данък от догодина
Снимка: архив, Булфото

С 30 на сто се очаква да се увеличи данъкът за 2,4 млн. от общо 3,6 млн. автомобила у нас от началото на следващата година. Това може да стане реалност от догодина, след като депутатите от финансовата комисия на парламента приеха промени в Закона за местните данъци и такси на първо четене. 

Данните за броя на автомобили е по данни на КАТ към края на 2017 г. Какво се променя в облагането на МПС-тата? Най-общо казано концепцията за облагане на автомобилите. Досега собствениците плащаха на имуществена база, която се формира от мощността на автомобила и годините му, пише "Монитор".

Сега вече се добавя още един компонент – екологичен, според който ще плащаме повече или по-малко от това колко замърсява колата му, на и в коя община живеем.

„През този екологичен компонент ще се коригира и данъкът в посока увеличение на данъка за замърсяващите околната среда автомобили и намаление на данъка за тези, които са с последна категория Евро 6“, коментира промените шефът на финансовата комисия Менда Стоянова.

Но няма конкретна сметка с колко се увеличава данъкът, защото конкретния размер на ставката се определя от общинските съвети. „Може да се изчисли само процента на бъдещето завишение, което няма да надхвърли 30 на сто“, допълни Стоянова.

Синдикатите и работодателите подкрепиха промените. От КНБС са „за“ заради екологичното въздействие, въпреки че ще се„натоварят повече ниско доходните групи“, които карат основно стари коли. Даже оповестиха данни, че колите над 15 години са 87 на сто от всички коли по пътищата.

Други данъчни промени ще ограничат ползването на данъчните облекчения за основно жилище, като на общините се даде законово основание да облагат тези, които са се опитвали да избягват облагането на жилищата им. „В момента много хора декларират по няколко жилища в различни общини като основни и по този начин ползват 50 на сто облекчения на данъка за всяко едно от тях“, аргументира се Стоянова.

Опозицията в лицето на БСП обвини финансовото министерство, че не са предоставили финансов разчет на промените. Стоянова контрира червения депутат Румен Гечев с думите, че народните представители определят данъчната основа и диапазон на данъчни ставки, а общините да имат по-голяма възможност да са конкретни въз основа на големината на населеното място и др.  

От сдружението на общините предлагат ново забавяне във въвеждането на промените в данък „смет“. Сега общинарите предлагат новата формула да влезе в сила от 2021 г., когато се предвижда да има преброяване на населението.

Така няма да се карат хората да ходят в общините и да попълват декларации колко души живеят и други обстоятелства, а това да се случи автоматично от резултатите на преброяването, обоснова предложението си изп. директор на НСОРБ Силвия Георгиева. По думите на Менда Стоянова има логика в предложението с цел да се облекчат от административната тежест хората.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
5
 
! Отговори
до една преди 5 години
*** в Европа и ще плащаш ергентски данък. Нищо ново и тук ще го въведат пак. Не са се сетили. И ти като еврогейтка ще плащаш и още много други.
22
4
 
13
 
! Отговори
ВаШтаМама преди 5 години
Джипката ми е 2004г и евро4 . Догодина по-малко ли ще плащам , заради Е4 ? Или по-скъпо , заради 15г ? Пак недомислици...
21
2
 
7
 
! Отговори
Честен човек преди 5 години
Луда работа
20
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжат, както винаги. На колите над 20 години, данъка скача двойно (100%), а на колите между 15 и 20 години, данъка скача с 60%. Това са 80% от колите в България. На новите мощни коли на мафията, данъка пада три пъти.
19
2
 
31
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Май това управление ще име за последно!!!Писна ми от това лобистко управление, което дере кожите на бедния българин и единственото, което правят е да защитават олигархията...Май ще емигрираме след резултатите от изборите догодина - но нищо още едно семейство зад граница не е от значение за тези в парламента и министерствата.
18
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато няма производство и икономиката не расте се вдигат данъците. Като няма откъде да се събират парици и да се хранка администрацията - дери по три кожи от Бай ***, той е свикнал да търпи. Ще понамали месото (ако не го е спрел, де); от млечни ще мине на имитиращи продукти; няма да си купи някоя "излишна" дрешка и така. Важното е да има за данъците.
17
5
 
27
 
! Отговори
ЕДНА преди 5 години
Да подсетя НС и Менда Стоянова за още един данък : по време на соца след 22 г ако не си омъжена се плащаше по ведомост ергенски данък. Омъжих се на 25 и след 2г, ако нямаш дете , пак ергенски данък. На третата година бях бременна и го плащах този данък, докато родя живо дете! !!!!! Това беше подигравка и безумие с младите хора тогава !!! Сега съм пенсионерка , но не мога да карам 20г си кола, за нова и дума да не става ,а ГЕРБ вдига непрекъснато цени и данъци, застраховки , отопление , храни !!!
16
18
 
7
 
! Отговори
Онзи преди 5 години
Карам пушещ дизел от 2001 г. За мен е важно да ми харчи малко и да ми побере бурканите в багажника. А това, че данъка ми ще скочи от 25 лв. на 32,50 лв. меко казано не ме вълнува.
15
7
 
6
 
! Отговори
Бензина преди 5 години
"И пет лева да го направите - па че си карам колата.И без пари да го давате - па че го краднем."
14
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ има да връща 20 млрд. външни заеми които тегли и опоска кабинета Боко - 2, а пари в хазната няма, и положението е много по-тежко отколкото си мислите дори!За това хвърчат нагоре и данъци, и граждански отговорности, и цени, а и много по-лошо ще става!Сами си ги избрахте гербавите, сега ще им сърбате попарата
13
4
 
49
 
! Отговори
Добре преди 5 години
И като платя 30% повече,с колко процента ще се прочисти въздуха?
12
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никое увеличение не е приятно.Но има такива трошляци,най-правилно е да се затегни контрола и всички неизправни автомобили да се спрат от движение.
11
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
да ги подсетя през турско е имало данък петел ако си женен значи *** ако не си ергенски данък низнам тогава дали е имало данък въздух не са се сетили
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Старата ШкодичкаЕм да, ама за някоинот беше едните мили горица, 5 лева са си сума.... Не бъди такъв груб.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9Ама мойта кола е на газ и с 5 лева, минавам 80 км. Тоз гратски дела го ползва взима по 5-6 лева на ден за 3-4 возенета. Аз па с толкоз пари караме цялата седмица.
8
2
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
добре колите замърсяват дигате данък а пътищата по който си трошим колите с тия огромни дупки
7
3
 
39
 
! Отговори
И кво... преди 5 години
...получавам насреща след увеличението на данъка ми, по-чист въздух, по-бързо и електронно обслужване за плащане на данъка, по-качествени пътища, облекчение от цената при ГТО? Нищо такова!
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от сиднеи австралияОтивай да нацепиш дърва, че ще ти загасне кюмбето! Сутринта издои ли говедата, изрина ли торта?
5
25
 
10
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Не мисля, че точно в БГ карането на автомобил трябва да е достъпно за всички. Когато нямаш пари за подръжка на колата, зимни гуми и т.н... ползваш автобуси, градски междуградски. Така силно ще се намали движението и старите трошки, а и сакатлъците щото повечето сакатлъци стават с некви неграмотни люде...
4
24
 
10
 
! Отговори
Старата Шкодичка преди 5 години
До сега данъка беше 18 лв. сега 23.4 лв. голям праз!