Фишове и присъди ще определят "Гражданската", може да скочи до 400%

Ще има клас "Бонус-малус", определян от Гаранционния фонд
Обновена: 20 ное 2019 07:00 | 20 ное 2019 07:00, Александър Попов
163
Фишове и присъди ще определят "Гражданската", може да скочи до 400%
Снимка: Булфото, архив

Два основни фактора ще определят цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на шофьорите. Единият е дали имаме фишове или влезли в сила наказателни постановления. Другият е дали водачът има влезли в сила присъди за извършени престъпления, опасни за обществото и обществения ред.

Според внесения за обсъждане от Комисията за финансов надзор законопроект за въвеждането на системата "Бонус-малус", ако шофьор е сниман с превишение на скоростта от 21 до 30 км/ч извън населено място, ще получава една наказателна точка и цената на "Гражданска отговорност" ще нараства с 10% или с 25%, предвиждат предложените два варианта. Ако обаче превишението на скоростта е с 21 до 30 км/ч в населено място, застраховката ще поскъпва с 30% или със 75%, пише "Труд".

Още по темата
Предлагат се 15 или 20 класа в системата "Бонус-малус" като в съответствие с броя извършени нарушения или пък липсата им, водачът ще бъде позициониран в определен диапазон – "неутрален", "бонус" или "малус", става ясно от проекта, цитиран от "Монитор".

Класът на водач и собственик на МПС ще се определя автоматизирано от информационната система на Гаранционния фонд.

"Неутрален" клас ще се дава на шофьор, който не е бил вписван като такъв в полица за задължителна застраховка и за когото няма информация относно фишове и присъди за извършени от него след 1 януари 2020 г. административни нарушения и престъпления.

В случай, че дадено физическо или юридическо лице е собственик на повече от едно превозно средство, то "Бонус-малус" клас ще се определя за всяко едно от превозните средства поотделно.

"Бонус-малус" клас на собственик на МПС ще се определя и на всеки лизингополучател, който е страна по договор за финансов лизинг.

Цената на "Гражданска отговорност" ще нараства с до 400% за неизрядните шофьори, които правят нарушения на пътя. За хората без нарушения има два варианта – максималният размер на бонуса да бъде до 25% от цената на полицата, или до 23%.

За всеки автомобил собственикът ще посочва кой има право да го шофира. А цената на полицата ще се определя според нарушенията на този от шофьорите, който има най-много и най-тежки провинения на пътя. Важно е да се подчертае, че ако собственикът на колата я даде на някой, който не е записан, че има право да я кара, полицата "Гражданска отговорност" ще важи. Но на собственика и на самия шофьор ще може да бъде наложена глоба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП загуби изборите и започна отново да пуска фалшиви новини, да нагнетява напрежение.....
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да прати Линка към новината на ония, дето вчера се блъсна в патрулка, пиян, без валидно СУМПС и нерегистриран по надлежния ред автомобил...Да се стресне че ще му скочи гражданската.
30
2
 
35
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Не съм съгласен да ме глобяват ако дам колата си назаем на роднина, за си свърши някаква работа. Това ограничава правото ми да разполагам с моята собственост! Не съм съгласен да се налага да декларирам имената на всички, на които бих могъл да дам колата си назаем и да плащам заради тях. Всеки да си носи отговорността сам. Аз не мога да нося отговорност за действия на други пълнолетни лица. Те също не са длъжни да ми предоставят информация колко глоби или фишове имат.
29
7
 
22
 
! Отговори
да преди 4 години
Обаче забелязвате ли как във времето от 2-3 години се пускат някакви новини, които са свързани с някакви рестрикции, които са насочени срещу масовият гражданин. И като се надигне вой, те се спират, след една година се пускат пак, докато свикнат хората и накрая след 2-3 години се приемат. Сега извадиха ГО, болничните и пенсионерите в държавната администрация. Аз това за ГО и пенсионерите го подкрепям. Караш като джигит - плащаш.
28
0
 
16
 
! Отговори
SS преди 4 години
Сменихте ли си перхидрола от аптечките че като е изтекъл срока бум 50 кинта, проверете си ги поне за тях да не могат да ви се дървят като ви проверяват.
27
33
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и какво те притеснява? Караш цивилизовано и ГО ти е 25% от цената. Ясно са ти го казали. Караш като варварин и получаваш 400%. Не я плащаш и те свалят от барутника само да те засекът преди да си утрепал някой. Проблема си е твой
26
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами те тези самолети и разходките на Дебелия с Жипката да не са без пари И редовно хара без колан, като дори заснема нарушенията си у всеки ден ги излъчва на живо във ФБ
25
4
 
6
 
! Отговори
Лоло преди 4 години
А бонус Малус кога?!
24
0
 
30
 
! Отговори
Объркан преди 4 години
Някой може ли да ми синтезира мисълта в последните две изречения от дописката ?! Хем ще важи гражданската, хем пък ще има глоба ?! Последно?!
23
1
 
14
 
! Отговори
Hex преди 4 години
Продавам се. Нямам нарушения. Имам "златен" талон. :)
22
1
 
26
 
! Отговори
1 преди 4 години
Не са само застраховките, а всичко се прави да се обръснат хората без ***! Ще вдигали заплатите с 10%, пенсиите с не зная с колко %, а не се вижда, че цената на всичко се увеличава и инфлацията е изяла тези пари! Колкото до пенсионерите, искат да спестят от смъртта на починалите през първите шест месеца на годината! Но, то какво ли е ред на тази територия?!
21
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е поредното безумие измислено от милиционерска офча чyтypa. Че то може и тол таксите да се обвържат с присъдите. Щом си осъден за кражба, значи денонощно чакалиш с колата на огледи.
20
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега от всеки сто лева приход от застраховката ГО, мутрите изплащат 40 лева, а останалите 60 лева са за тях. Сега тяхното правителство им осигурява няколко пъти по-високи приходи и от всеки 100 лева приход, над 90 лева ще са за мутрите, а под 10 лева ще е за изплащане на застраховки.
19
2
 
27
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
И така изведнъж количеството на сключените застраховки ще падне двойно...
18
5
 
31
 
! Отговори
Тиквоглавото преди 4 години
Малко е.Хазната е празна.Предлагам 800 %
17
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В много случаи при ПТП виновника го изкарват невинен, а невинния виновен. Сега с това осигуряване на допълнителни приходи на застрахователите рекетьори, невинния ще го наказват още един път.
16
2
 
28
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Това, което го предлага е незаконно, застраховка за кола, а се гледат някакви показатели за шофьора, които нямат нищо общо със застраховката. Второ, по този начин застраховката престава да бъде застраховка, защото застрахователя си събира от шофьора изплатените суми със следващите застраховки, т.е. става нещо като кредит и изплащане след това.
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Биби владее рекета до съвършенство. Само от тояга разбира. Иначе сосеца ще ни изпие.
14
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бравос, продължавайте с дивотиите и лапайте като за последно, защото наближава времето, когато на територията ще се движат само каруци!
13
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това преведено: Гответе се за много по- висока гражданска отговорност. И то сериозно повишаване ,300% поне. Иска се постоянно да има грабеж.