Фишове и присъди ще определят "Гражданската", може да скочи до 400%

Ще има клас "Бонус-малус", определян от Гаранционния фонд
Обновена: 20 ное 2019 07:00 | 20 ное 2019 07:00, Александър Попов
163
Фишове и присъди ще определят "Гражданската", може да скочи до 400%
Снимка: Булфото, архив

Два основни фактора ще определят цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на шофьорите. Единият е дали имаме фишове или влезли в сила наказателни постановления. Другият е дали водачът има влезли в сила присъди за извършени престъпления, опасни за обществото и обществения ред.

Според внесения за обсъждане от Комисията за финансов надзор законопроект за въвеждането на системата "Бонус-малус", ако шофьор е сниман с превишение на скоростта от 21 до 30 км/ч извън населено място, ще получава една наказателна точка и цената на "Гражданска отговорност" ще нараства с 10% или с 25%, предвиждат предложените два варианта. Ако обаче превишението на скоростта е с 21 до 30 км/ч в населено място, застраховката ще поскъпва с 30% или със 75%, пише "Труд".

Още по темата
Предлагат се 15 или 20 класа в системата "Бонус-малус" като в съответствие с броя извършени нарушения или пък липсата им, водачът ще бъде позициониран в определен диапазон – "неутрален", "бонус" или "малус", става ясно от проекта, цитиран от "Монитор".

Класът на водач и собственик на МПС ще се определя автоматизирано от информационната система на Гаранционния фонд.

"Неутрален" клас ще се дава на шофьор, който не е бил вписван като такъв в полица за задължителна застраховка и за когото няма информация относно фишове и присъди за извършени от него след 1 януари 2020 г. административни нарушения и престъпления.

В случай, че дадено физическо или юридическо лице е собственик на повече от едно превозно средство, то "Бонус-малус" клас ще се определя за всяко едно от превозните средства поотделно.

"Бонус-малус" клас на собственик на МПС ще се определя и на всеки лизингополучател, който е страна по договор за финансов лизинг.

Цената на "Гражданска отговорност" ще нараства с до 400% за неизрядните шофьори, които правят нарушения на пътя. За хората без нарушения има два варианта – максималният размер на бонуса да бъде до 25% от цената на полицата, или до 23%.

За всеки автомобил собственикът ще посочва кой има право да го шофира. А цената на полицата ще се определя според нарушенията на този от шофьорите, който има най-много и най-тежки провинения на пътя. Важно е да се подчертае, че ако собственикът на колата я даде на някой, който не е записан, че има право да я кара, полицата "Гражданска отговорност" ще важи. Но на собственика и на самия шофьор ще може да бъде наложена глоба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи тези дето нямат нарушения ще си застраховат колата само за 500 лева, вместо за 550, при сегашни 200 лева.
11
3
 
53
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
Минаха изборите и ГЕРБ пак показаха истинската си антинародна същност.
10
1
 
39
 
! Отговори
Бонус-Фалус преди 4 години
Брааао. СЪвестни до -25, не съвестни до +400%
9
3
 
51
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Хем е смешно, хем е тъжно, как някои си мислят, че като нямат нарушения, ще плащат по-малко. Повече ще плащаме, всички ще плащаме повече. Пак ни прилагат правилото "Разделяй и владей !".
8
1
 
55
 
! Отговори
гост преди 4 години
Не ми става ясно какво общо имат присъдите с движението по пътищата, наказва се един човек, който вече е наказан един път за противообществено деяние с плащане на пари и то на частници, а не на държавата. Ако един човек е крадец, това не означава, че не спазва правилата за движение. На какво основание ще ми се ограничи правото да давам на някой да управлява моето МПС- Крайно време е гражданската отговорност да се направи на лице - водач т.е. който управлява той е отговорен.
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правителството на застраховател от групировките му осигурява огромни печалби.
6
1
 
58
 
! Отговори
Фалшива новина преди 4 години
Гражданската отговорност е за колата, а не за шофьора. Да я направят за шофьора и тогава да си прилагат малoумията.
5
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербавите псевдоюристи имат уникални идеи! И всички те са свързани с пълно щавене на населението.Друго си е да си завършил милиционерския ПУЦ в Симеоново.
4
1
 
41
 
! Отговори
k преди 4 години
СЪСИПАХТЕ ДЪРЖАВАТА
3
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербери, каква брутална измама с парите но готвите? Втора седмица под ред ни занимавате с претоплени манджи! Ще крадете пари и това е ясно! Спрете се! Спрете с кражбите!
2
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това пак не се отнася за електората на банкянския еднокнижник. Те присъди нямат. Имат по стотина регистрации. Крайно време е да им раздадат бланки за саморегистрация. По-толерантно е.
1
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера Баце обикаляше с джипката да наглежда строежа на "Хемус" без колан!