Елегантна и стилна: Как българи реставрираха ВАЗ 2101 "Жигули"

Спецверсията е кръстена 50th Anniversary
14 мар 2021 22:45, Нели Христова
134
Елегантна и стилна: Как българи реставрираха ВАЗ 2101 "Жигули"

ВАЗ 2101 "Жигули" е първият автомобил произведен във Волжските автомобилни заводи, като е и моделът с най-голям брой направени автомобили на поточната линия. Машината е лицензирано копие на Fiat 124, като е пуснат на пазара, с редица модификации спрямо донора си, през 1970 година.

В чест на 50-годишнината на модела, от българската компания за доработки GB Design решават да направят уникална възстановена Lada 2101, разказва сайтът Motor1. Спецверсията е кръстена 50th Anniversary. Екипът определено се е постарал много и резултатът е наистина впечатляващ.

Макар Fiat 124 да е имал доста добре изработен салон, руснаците го модифицират сериозно и резултатът е добре познатата "евтиния" от нашето детство. Именно върху интериорът е и фокусът на родните специалисти, които буквално са разглобили кабината и са я конструирали наново, с използване на качествени материали.
След разглобяването на всички детайли от салона, е положена шумоизолация на пода и по всички панели на купето. След което всеки един детайл е преработен или модифициран, като единствените оригинални неща са отворите на парното.

Седалките, които очевидно не са оригиналните от ВаЗ, са облицовани във фина кафява и бежова кожа с контрастни бели шевове. Воланът е с дървена облицовка, като дърво се вижда и по други места в кабината, а педалите са алуминиеви. Налице е изцяло нова централна конзола, в която е поместена качествена аудиосистема.Може би ви правят впечатление кожените чантички на вратите и на гърба на седалките - това е едно оригинално решение, което играе ролята на ниши за съхранение на предмети.

Целият проект е правен на ръка, като е отнел на GB Design близо 4 месеца и е звършен в края на миналата година. Машината е предназначена за частен клиент (за което свидетелства специална табела под лоста на ръчната спирачка) и ще си остане в една-единствена бройка.

Снимки на уникалния автомобил може да разгледате на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На един съсед Жигулата му е още в движение, а я купи чистак нова през 1979 година. Навърта огромен километраж с нея.
29
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 1989 почти всички съседи и познати си накупиха нови Лади и разбира се не се чакаше по десет години, както се лъже сега. За Лада се чакаше малко, а другите коли се купуваха при първа доставка. Карах Лада само на шофьорския курс и си беше много добра кола. Имах двама познати със западни коли Волво и Форд и Ладата не им отстъпваше.
28
2
 
21
 
! Отговори
Преди 89 година преди 3 години
това се правеше почти във всеки гараж! Няма българин от онова време, който не е реставрирал стара кола, защото други нямаше. Сега е същото, рядко човек може да си позволи нова кола, пак се возим на стари трошки, но вече западни.
27
13
 
17
 
! Отговори
Путин Отровителя преди 3 години
Тази година хората ще си получат Ладите с вноска от 87. Честито
26
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В главата ми напира само един въпрос: ЗАЩОООО?
25
9
 
16
 
! Отговори
РАДИО ЕЛТО преди 3 години
АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ сдс е потомък на убиец на ДЕЦАТА на ЯСТРЕБИНО ПОРУЧИК ЙОРДАНОВ
24
4
 
23
 
! Отговори
РАДИО ЕЛТО преди 3 години
БЪЛГАРИО помни атентата на ГАРА БУНОВО и сладкарница в СЛИВЕН загинаха МАЙКИ ДЕЦА ЕДНОТО ДЕТЕ БЕШЕ ГЛУХОНЯМО и що за наглост политик от дпс построи паметник чешма на атентаторите в ада да горят
23
23
 
14
 
! Отговори
РАДИО ЕЛТО преди 3 години
ще търсиме соца имаше работо сигрност спокойствие а сега 31 години див капитализъм фашизо олигархия
22
16
 
12
 
! Отговори
Всичката пара ... преди 3 години
Това са мокри сънища на някакви русопати.Руските коли бяха назад във времето от запаните си аналози. След 50 г младите не знаят какво е било навремето и не могат да сравняват. И разбира се ще им пречат.Това е пропагандна поръчка. Но какво е било навремето, като се види настоящето и пак ще изпихнат като спукана гума.
21
14
 
8
 
! Отговори
лъжци преди 3 години
Сега ще я вкарат в някой музей и ще лъжат младото поколение че това е била руската кола по времето на социализма.
20
4
 
16
 
! Отговори
спомени преди 3 години
И ние правехме *** Рено и то по-хубаво, ама Брежнев изсъска на бай Тодор и започнахме да купуваме лади.
19
14
 
21
 
! Отговори
Непукиста преди 3 години
Тая кошница елегантна и стилна!И не забравяйте че е крадена от Фиат руските алкохолици кола не могат да направвт
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма новина, пи тези ширини си е новина. Колкото-толкова!
17
20
 
8
 
! Отговори
България преди 3 години
Просякинята на Европа.
16
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ден в Москва излизат на улицата 500 000 ***.
15
5
 
9
 
! Отговори
WDR преди 3 години
Евтиния! Българина обича да си губи времето с безумни идеи, които само той намира за интересни, след което започва сам да се превъзняся с поредната си простотия.
14
4
 
11
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Тия с какви инструменти са бачкали. Нали ги влече старото. Гедорето беше кът. Да имаш гедоре все едно сега имаш последният Айфон. Тези инструменти, дето сега ги имаме всички бяха мечта за много хора. Рееставратори.
13
4
 
12
 
! Отговори
бай Стамат преди 3 години
айде пак соц носталгиянема управия на тази територия
12
7
 
9
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Някаква глупост, некакъф ад. Какво ме грее как е тунингована. Израснахме с такива коли. 1 ден караш, 2 дена лежиш да правиш. И все нещо си правиш. Айде стига.
11
4
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
При управлението на Герберите вече не мога да си изляза от блока.От коли всякакви.При Луканов ни раздаваха купони и ходехме да чакаме сутрин от 5 часа за мляко. То свършваше в 6 часа.За Жан да ти припомням ли?