ЕК: Крехък напредък в борбата с престъпността и корупцията у нас

ЕК отново отправя 16 препоръки към страната ни, оставя в сила наблюдението
Обновена: 21 яну 2014 12:07 | 21 яну 2014 08:54, Елка Василева
44
ЕК: Крехък напредък в борбата с престъпността и корупцията у нас
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия отчита като „ограничен и крехък” напредъка на България в борбата с престъпността и корупцията и в реформите на съдебната система. Тази констатация е записана в проекта на новия мониторингов доклад за страната ни, който трябва да бъде одобрен и публикуван утре. Той оставя в сила мониторинговия механизъм за поне още една година, предаде БНР.

Резултатите срещу престъпността и корупцията са недостатъчни, проектът БОРКОР е неуспех, а новият Висш съдебен съвет не е независим орган с достатъчно потенциал да осъществи нужните реформи, смята Европейската комисия.

Още по темата

Тя отчита назначението „Пеевски” като тежко наследство, което властите трябва да положат сериозни усилия, за да преодолеят, и критикува и Комисията за конфликт на интереси, и неотдавнашните непрозрачни номинации за конституционни съдии.

Като положителни стъпки са отчетени отслабването на натиска на изпълнителната власт над съдебната, управленските действия на главния прокурор, спирането на спорните дарения за МВР, както и някои първи стъпки на ВСС за намаляване на натовареността на магистратите.

Изненадващо скандалите с подслушванията и Костинбродските бюлетини са бегло споменати само в бележка под линия в политическия доклад и в кратък текст в съпровождащите го технически описания.

Политическата несигурност в България не помага за изграждане на консенсус, смяната на три правителства и събитията в страната за изминалите 18 месеца показват силната обществена воля за реформи, е оценката на Еврокомисията.

ЕК отново отправя 16 препоръки към България, повечето от тях са същите като през юли 2012 г., и оставя в сила наблюдението, без да се ангажира със срок докога. В проекта е записано, че следващият доклад за страната ни, както и за Румъния, с която вече не сме разделени, ще е след година – точният момент на публикуването им ще бъде определен от следващата Европейска комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
3
 
! Отговори
задник преди 10 години
много висок коефициент на осираемост със многократно въздействие , от работата на родните политици
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Политически боричкания,подслушвания,липса на достойно поведение от страна на политическата класа омерзява и заразява цялото ни общество.Казват ,че политиката е долна работа.Тогава как при липса на елементарна етика ще се създава държава от етични граждани.Не е нужно европейските доклади да ни показват колко сме зле.За да живеем добре трябва да бъдем честни ,възпитани и добре образовани.Друга алтернатива няма.
36
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно Хърватия без това наблюдение дали е безгрешка? Докога ще плюят по нас и Румъния държави с мафии като Италия? Каква е ползата освен командировки на "спецове"?
35
1
 
8
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 10 години
ВСС е мафиотска структура, подчинена на политическата мафия ! Съдебната система е тотално корумпирана и тромава ! Всичко това облагодетелства едрата организирана престъпност и олигархия, която живее чрез корупцията и краде от бюджета и обществените поръчки е основна причина за малкото инвестиции в държавата. Докато не реформираме съдебната система и не изчистим от там престъпниците, докато тотално не изчистим мафиотският ВСС, тази държава само и единствено ще затъва.
34
1
 
9
 
! Отговори
Рушене, не напредък преди 10 години
Вместо прокуратурата и съдът да се изправи срещу задкулисните схеми, монополите и реваншизма в защита на правовия ред и сигурността на гражданите, те се занимават с изпълнение на компроматни междуличностни и междупартийни политически пръчки за клевети, СРС-та, флашки, броене на неупотребени бюлетини, детски катерушки и т.н.
33
1
 
16
 
! Отговори
Рушене, не напредък преди 10 години
Българският народ вече няма държава ! Затова скоро и него няма да го има ! Вместо полицията да бъде вдигната на крак срещу повсеместната престъпност, която руши държавността, живота и собствеността (че да допуска дерайлиране на влакови композиции!), тя е хвърлена срещу гражданите, които протестират за прозрачност и морал !
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е какъв напредък,та нали престъпниците са във властта или се лекуват по чужбина.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За България и българите ЕС,ЕВРОДЕМОКРАЦИЯ И ЕВРОЦЕННОСТИ,за ЕС БЪЛГАРСКИ СКЪПОЦЕННОСТИ или КАК ДАДОХМЕ КОН ЗА КОКОШКА!!
30
4
 
5
 
! Отговори
тони преди 10 години
Поредното доказателство за маниполиране на общественото мнение в България.След такива доклади на всякакви измислени комисии-репутацията на българите по света е засегната,но това е разбираемо-ние сме задният двор на Европа-могат да си пишат както им е угодно.Трябва да се махаме от този измислен съюз-бързо и безвъзвратно..*** и демокрацията-*** и евро ценностите...
29
5
 
12
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Ха ха ха ха....... Това някакъв ЕВРОПЕЙСКИ ВИЦ ли е? Що ли? :) ;) :) Какъв "ЛЕК НАПРЕДЪК" ?!?! В каквото и да е? В която и да е област на Икономиката и Политиката?!?! ;) По скоро НЕ искат да ни го кажат - "ПРАВО КУМЕ.... В ОЧИТЕ!" - Типично по "Европейски" лицемерно ;) особено за страните,които НЕ ги броят много много за "живи".... като нашата ;) - ИМА СИ ЕДИН ЗДРАВ "НАЗАДЪК" !!!!! Това е истината! Няма кво да се лъжем........ :) ;) :) За 25 години така наречена "ДемоХрасия".... Толкова! ;) !
28
13
 
14
 
! Отговори
Пацо преди 10 години
И кво, като махнахме Боко и Цвъцко, има макар и лек напредък. При това след като има издънка и с Пеевски. А тия тикви се биеха в гърдите колко били хвалени от Ес, ама друг път. Доклада сега е по добър. Тия сегашните дерибеи не ги харесвам естествено, но по добре те от да се върне оня тиквонии, и пак да впрегне полицията и малкото си мозък да ръси глупости и да реже лентички. Пък то и строителството си върви и без да ходи с хеликоптер на огледи и нон стоп това да се споменава.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KAT?
26
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв напредък в държавата на мутрите олигархията и мафията Нали те назначават правителствата Значи който създава престъпноста той назначава депутати и министри и магистрати! когато народа започне да си избира и назначава управниците и магистратите тогава ще се оправим!
25
6
 
6
 
! Отговори
st преди 10 години
Цял свят не само ЕК знае че БГ е корумпирана Българинът взима рушвет и се продава още от 681 година хехехехехех
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Корупция в България няма, ЕК корумпирана!!!!
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ще избием всички врагове на партията комунистическа диктатура мамк
22
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези негативни доклади ще продължат 30-40,а може и още 50 години,защото ТАКА както е положението в момента ние заедно с Румъния им излизаме МНОГО,МНОГО ПО-ЕВТИНО като издръжка на членове на ЕС!Ако ни приемат трябва да се печата нов обем от валутата ЕВРО с всички произхождащи от това последствия.А сега хем сме членове/плащаме си вноските в ЕС,цените ни са приблизително еднакви/,хем не сме/нито по доход,нито по икономика/.Просто ни поддържат като ЕВРОПЕЙСКИ РЕЗЕРВАТ.Пустинята за НАС,благата за ТЯХ
21
13
 
11
 
! Отговори
Заблуден студент преди 10 години
Ще видим кой и за какво е бил там. Виж, Борисов със сигурност е бил на инструктаж, но не го е провеждал той. Публична тайна е, че се беше надупил на американците и евреите, били те на Стария или Новия континент.
20
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заблуден студент, то в Израел доста хора ходят не на куц крак, ами направо и в инвалидни колички, че и на хаджилък. Ама ако верно смяташ, че Нетаняху е платил нещо на Тиквата за това, трябва да си болен като Волен. За какво да му плаща, за инструктаж по ПАБ ли?А на Серго сирийския максимум ще му излезе през носа. Вярно, трябват пари за избори, ама само това му липсваше, особено като се има предвид колко обичат Асад някои от евродружките му.
19
3
 
9
 
! Отговори
Заблуден студент преди 10 години
До АнонименЕ ти ако можеш да идеш на куц крак за без пари в Израел... не знам. Но се съмнявам силно, че визитата е от жажда за израелско кафе. В крайна сметка човек трябва да извлече максимума от всяка ситуация. Дори да си плати цената :) Нали ?