Гордост, а не страх от бежанците! Те не искат в Русия и дори в САЩ

Юнкер иска да се гордеем, че милиони искат да живеят в Европа
Обновена: 9 сеп 2015 21:42 | 9 сеп 2015 19:00,
306
Гордост, а не страх от бежанците! Те не искат в Русия и дори в САЩ
Снимка: Reuters

„Ние трябва да се гордеем с това, че даваме подслон на хора, които искат да живеят сред нас. Милиони искат да дойдат на европейския континент“, заяви Юнкер на пресконференция в Страсбург, след като произнесе годишната си реч пред Европейския парламент.

Те не отиват в Русия, Китай или дори в САЩ, а при нас и ние трябва да се гордеем, а не да се страхуваме, каза председателят на Еврокомисията. Според него в момента Европа се нуждае най-много от солидарност. Тъкмо тя е качеството, което ни дефинира като европейци, изтъкна председателят на Европейската комисия. Той даде пример с детството си в Люксембург, в което живеел сред емигранти от Унгария, Чехия и Словакия.

Трите държави изразиха несъгласие с плана му за задължително разселване на бежанците, а Словакия добави и че би приела само християни. Юнкер разкритикува поведението на Унгария, заявявайки, че „ние трябва да защитаваме границите си, но че не се нуждаем от железни завеси, а от желязна воля, за да се справим“.
Европейският съюз се нуждае от система за законна емиграция, подобна на американската. За това настояха водещи членове на Европейския парламент, които коментираха предложенията на Жан-Клод Юнкер за справяне с миграционната криза.

Според лидера на либералите Ги Верхофщат ЕС трябва да въведе програма по подобие на американската зелена карта, чрез която да подбира кандидати според нуждите си. Синята карта, която беше приета от ЕС, работи само в Германия, заяви той от парламентарната трибуна в Страсбург.

За ясно разграничение настояха и консерваторите и крайната десница. Те призоваха Брюксел да води различна политика спрямо хората, които бягат от войни и тези, които търсят по-добър живот в Европа.

Още по темата

Крайната десница твърди, че 60-70% от идващите в момента в ЕС не са бежанци, а икономически имигранти, които нямат право на защита по Женевската конвенция и трябва да се третират съответно.  Австриецът Харалд Вилимски настоя ЕС да отвори работни места в Африка, за да намали притока на хора към своята територия.

Найджъл Фараж, британският евроскептик заяви, че единственият начин ЕС да спре лодките не е да разпределя квоти, а да затвори границите си като Австралия и едва тогава да решава какво ще прави с вече дошлите. Той артикулира и опасенията, че „Ислямска държава“ използва бежанската вълна, за да инфилтрира джихадистки бойци в Европа, за което получи подкрепа и от групата на националистите, водена от Мари Льо Пен. От там дойдоха и призиви „петролните монархии“ в Близкия изток да поемат своя дял от тежестта от бежанците.

Консерваторите настояха да се даде възможност на страните, които не желаят да приемат имигранти, да допринасят финансово към издръжката на бежанските лагери в съседните на Сирия държави, където се намират 90% от бежанците. Великобритания, Белгия и Холандия вече обещаха пари за Турция, Ливан, Йордания и Египет. Според лидера на консерваторите Саид Камал ЕС трябва да се включи и в строителството на приемни центрове за бежанци извън границите си, за да обезсили трафикантите.

Големите парламентарни групи обаче подкрепиха плана на Жан-Клод Юнкер за справяне с положението. Председателят на Европейската комисия предложи създаване на постоянен механизъм за разпределение на мигранти при кризи, разселване на 160 000 сирийци, еритрейци и иракчани от Гърция, Унгария и Италия, списък от безопасни държави, чийто граждани няма да получават бежански статут, създаване на европейска бежанска охрана, както и 1,8 млрд. фонд за подпомагане на Африка, който да бъде набран от страните членки.

"Трябва да приветстваме бежанците, иначе Европа не съществува като концепция и съюз, основан на солидарността“, заяви водачът на социалистите Джани Питела. Според него „ако не действаме сега, кризата ще стане необратима и ще бъдем свидетели на залеза и разпада на ЕС“.

Водачът на  християн-демократите (ЕНП) заклейми държавите, които искат само християнски имигранти. „Ние защитаваме човешки права, не тези на християните“, заяви лидерът им Манфред Вебер. „Истинският проблем не е Европа, не е Брюксел, а националният егоизъм“, каза той.

Зелените допринесоха към темата с предложение Европейския парламент да отстъпи сградата си в Страсбург за бежански лагер, давайки личен пример за поведение на правителствата и на гражданите. Един от техните лидери, Филип Ламбертс, заяви, че „трябва да се застъпим за бежанците, да сме отворени за промени и към бъдещето“.

Либералите настояха върховният представител Федерика Могерини да убеди европейските държави, членове на Съвета за сигурност на ООН, да подемат нова инициатива в световната организация, която да сложи бърз край на войната в Сирия.

Жан-Клод Юнкер обеща в началото на 2016 г. Европейската комисия да предложи нова стратегия за привличане на легални имигранти, които да допринесат за облекчаване на демографските проблеми на Европа и недостига от специалисти.

В понеделник вътрешните министри от ЕС се събират в Брюксел, за да обсъдят плана за справяне с миграционната криза, представен от Жан-Клод Юнкер.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
8
 
! Отговори
ММ преди 8 години
Само един откос по някоя граница и развръзката започва
168
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бил съм в Европа.Познавам младо момиче от Сирия.Учило е медицина.Днес част от семейството и е в Австрия ,а другата част в Холандия.Блестящ ум.Учи усилено немски,за да стане преводач и да помага на своите сънародници.Постоянно плаче виждайки ужасната им съдба.Зад всеки човек се крие човешка съдба.И копнежът на всеки от нас е за по-добър живот.
167
2
 
8
 
! Отговори
Последния рицар преди 8 години
Виждаме една смелост на Содом и Гомор .Една смелост на езически демони и търговските им партньори .Бог е слово е заменено с всичко е пари .Това виждаме всеки ден по телевизията.
166
1
 
3
 
! Отговори
do 229 ot SWE преди 8 години
До АнонименTi bil li si v Evropa, po rayoni kadeto jiveqt arabi.. da vidi6 kak sa se evropeiirali poslednite 15 godini :)Rabotata e tam 4e horata koito bqgat imat pove4e pari ot na6iq bay ganyo, idvat ot mnogo po hubavi mesta ot balgarskata ko4ina, zatova ne iskat da ostavat v BG... Vijte im samo drehite, telefonite...Evropa v momenta vizma ot parite koito sa bili prednazna4eni za Afrika, za lekarstva, za hrana... i gi dava na teya "bejanci" Koito sa vsi4ko drugo no bejanci..
165
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виждате по телевизорите пълчища от бежанци и страхливата ви природа ги визуализира като пощурели диви животни готови да убиват и разкъсват где ,когото видят.Горката Европа ще я ислямизират.Докато ни ислямизират ние сами ще истерясаме.Това са хора,умни ,образовани и измежду тях има изключително интелигентни и възпитани Хора,които бягат от войната.Защо те да не се европеизират.Какво им пречи.На Европа е нужна работна ръка.Германия и нейната икономика може да глътне не хиляди ,а милиони.
164
10
 
3
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Защо, след като не е в състояние да осигури сносен живот на собствените си граждани, Кремъл непрестанно ескалира имперски амбиции към съседните му и несъседните му държави ? Ако това не бе истина, световният миграционен поток щеше отдавна да е насочен към Русия, а не към ЕС, САЩ и Канада. Никой не бяга от доброото !
163
6
 
2
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Защо, след като не е в състояние да осигури сносен живот на собствените си граждани, Кремъл непрестанно ескалира имперски амбиции към съседните му и несъседните му държави ? Ако това не бе истина, световният миграционен поток щеше отдавна да е насочен към Русия, а не към ЕС, САЩ и Канада. Никой не бяга от доброото !
162
0
 
4
 
! Отговори
Последния рицар преди 8 години
Бог досега е спасявал света от хората два пъти .При Ной и при Исус Първият път се даде избор на Ной и той избра да ни има.Вторият път Исус се жертва за едно обещание към Бог от хората.Да изкупят вините си .Да,те грешаха,но и се поправяха .Уви, днес всичко това се отрича ,а администрациите скриват словото на Бога- тоест истината Му ,чрез мастилото .Е,и ?Вече човечеството иска да греши без да признава вината.И какво остава вече на Бог.Според вас ще ни спаси ли за трети път с нов Ной или нов Исус?
161
0
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Когато Бог иска да унищожи някого,просто му взима ума....
160
0
 
7
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
Глобална катастрофа - Светът се е побъркал!!!
159
0
 
6
 
! Отговори
МИлен преди 8 години
Къде ли ще пукне първо топчето?
158
1
 
10
 
! Отговори
Последния рицар преди 8 години
Залез на запада или края на света? Цивилизацията е продукт на хора търсещи Бог и смисъла на живота.Днес това се отрича.Но се говори за заплахи за цивилизацията.А може би светът просто е свършил ,защото новия завет на Исус беше обещание на света към Бог да изгони търговците от Храма.А днес всичко е само и само пари ,мастило ,мастило и пак пари .
157
1
 
7
 
! Отговори
Последния рицар преди 8 години
Разбира се ,че са манипулатори всички в eвроинституциите.Помните ли какво беше казал Наполеон за света-един ден мастилото ще унищожи света.Днес бихме казали, мастилото в ръцете на тези изкусни злобни манипулатори .Навсякъде в Европа ,че и в Америка е бъкано администрации,администрации ,мастило ,мастило.Изпускаме света в някаква пародия на някаква цивилизация.Нима стремежът на римляните и преди това на гърците да е бил това.
156
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТе не са луди, те са едни хитри манипулатори.Хорате които им вярват са луди. А също и ние, дето още не сме ги насмели ...
155
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те не отиват в Русия, Китай или дори в САЩ, а при нас и ние трябва да се гордеем, а не да се страхуваме, каза председателятще дойдат ще си направят граждаска война ще вкарат исляма като религия и ще затрият Европа А честито
154
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя Юнкер не е в ред.Лелеееее,на какви хора се подчиняваме и мазним.Исляма превзема Европа,а той ни кара да се гордеем с това.Луд ли е или някой е налял в банковата му сметка доста финикийски знаци.Май корупцията в Европа ще излезе по-голяма и от нашата.
153
3
 
13
 
! Отговори
Петре преди 8 години
За какво се поддържа НАТО,след като не може да защити членовете си?За какво са морските армади,ако не могат да блокират едно Средиземно море?А сухоземната граница(на България и Гърция с Турция) е само 500км-толкова ли не може да се защити?Каква еврейска отрова са изпили управляващите в Европа,та я предават отвътре?????Не се ли вземат твърди мерки сега-след 5-10 години ще загинат десетки милиони бели европейци,а континентът ще бъде разсипан!
152
3
 
12
 
! Отговори
Последния рицар преди 8 години
Европа беше омаломощавана от якобинци ,комунисти ,но никой не навреди на Европа както евроислямистките политици .Това беше истинския преврат преди около 20 години .Тогава,когато се заговори за либерален ислям ,а той докара 11 септ .на практика.Евроислямските *** дотам я докараха,че днес говорят за морал ,когато се унищожават християнските ценности в Европа ,закупуват се бизнеси от ислямисти .Лицемерието дотам е обхванало ЕС,че на всеки терорист ще се сложи марка "европеец" .
151
0
 
4
 
! Отговори
Име преди 8 години
До -10Много си прав, защото преди няколко години се отнасяха и към нас като към бежанци?
150
3
 
19
 
! Отговори
Джон преди 8 години
На мен ли ми се струва или повечето бежанци са млади мъже между 18-35 години!?! Това ми намирисва на преврат ....