Европа никога не е била на една скорост. И Слава Богу!

Най-големият дефект на ЕС е адаптацията към специфичните проблеми на страните
28 юни 2016 18:00, Димитър Вучев
16
Европа никога не е била на една скорост. И Слава Богу!
Снимка: Reuters

Резултатът от референдума във Великобритания провокира редица коментари в социалните платформи и медиите по света. Основната част от тях бяха фокусирани върху бъдещето на европейския политически съюз, който е напът да се раздели с един от членовете си. Това за пореден път активира дебата имаме ли Европа на две скорости. И с право, въпросът е резонен предвид икономическите реалности на Стария континент след 2008 г. Резонен, но некоректен, тъй като в годините от създаването на Европейската икономическа общност през 1957 г. съюзът винаги е бил на толкова скорости, колкото члена има.

Вече всички го виждат – страните членки на ЕС не може да бъдат поставяни в една и съща политическа рамка. Битовите, културните, социалните, образователните – всички различия са огромни в отделните краища на континента. Съвсем естествено и европейските икономики не се движат с еднаква скорост. Това неминуемо води до необходимостта от различен подход.

Именно тук се откроява и най-големият дефект на Обединена Европа – адаптацията към специфичните проблеми на членовете. В годините след 2008-а това се видя най-отчетливо в отношението спрямо Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания, станали известни с нарицателното PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain).

Техният модел на възстановяване беше проектиран централно, по матрица, от дистанция, без съобразяване с националните специфики. В резултат Ирландия на север изплува от блатото и дори отчете едно от най-големите повишения на брутния вътрешен продукт в ЕС за 2015 г. През това време Португалия, Италия, Гърция и Испания на юг продължиха с опитите поне да върнат икономиките си към растеж.

Проблем ли е Европа да се движи на много скорости? Твърдо не. Едно от най-големите богатства на ЕС е вътрешната конкуренция между отделните страни. Макар че политическият елит в България обича да се хвали с ниския данък от 10%, ставката далеч не е такава, когато добавим всички допълнителни осигуровки, такси, бюрокрацията, корупцията и риска от спорното правораздаване. Въпреки това страната ни има и своите преимущества, които надали щяха да са налице, ако освен политическата и данъчната рамка в Европа беше единна.

С подобни плюсове могат да се похвалят и други държави от Общността. Ако през десетилетията от 1957 г. насам имаше изцяло единни политики във всички области, надали администрацията в Естония щеше да е електронното чудо, в което се превърна за кратко време.

Германският народ надали щеше да е сред най-спестовните в света. Надали пък скандинавските страни щяха да са толкова социални, колкото си позволяват да бъдат в момента. Надали, надали, надали...

Да накараш всички 28 страни да са едно мнение е почти невъзможно. Това прави Стария континент недостатъчно гъвкав в сравнение с останалите големи икономики в света. Паралелите със Съединените щати се оказват безпочвени, тъй като отвъд Океана говорим за една нация с обща история, пазар и традиции от над 200 години.

Доказателство, че Европа не е на една скорост най-малкото е и наличието на еврозона и страни извън нея. В момента 10 от 28-те страни, сред които и България, са извън валутния съюз. Великобритания и Ирландия са щастливи извън границите на Шенген. Дания се отдалечава от Общата политика за сигурност и отбрана. Поляците се присъединиха към британците в отказа си от Хартата на основните права, докато чехите са извън фискалния пакт.

Реалността показва, че Европа никога не е била на една скорост. И Слава Богу. Оттук нататък пред европейските лидери има един път – децентрализация на решенията и институционализиране на Европа на много скорости. Досегашният маниер на взимане на решения - централно, по матрица, от дистанция, доказа, че не работи.


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От статията разбрахме единствено, че авторът си няма понятие какво се крие зад фразата "Европа на две скорости".
11
0
 
5
 
! Отговори
а бе автора преди 5 години
спи ли или му плащат за тези глупости !!! децентрализация на решенията и всяка страна със своя скорост !!!! ами България с решенията които вземат политиците върви силно....но назад !!!!сега вече позволиха мутрите хотелиери да си вкарват работници от трети страни...да не им пропаднел сезона...вместо държавата да ги остави и те да вдигнат заплатите нашите лапат подкупчета. а защо да не се движим със скороста на румъния в съденбата реформа....или много ще се претъпкат затворите ??
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да защо е да е слава Богу?
9
2
 
3
 
! Отговори
как пък преди 5 години
До @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ 8ти дойде на акъла , че ес ТРЯБВА да изравни икономики...това да не са скачени съдове ??? защо първо сравняваш заплати и стандарт между германия и България а не започнеш да сравняваш корупцията,престъпността ,работата на съдебната система, образованието..ЕС предлага законови рамки но НЕ МОЖЕ да ги наложи...от колко време по докладите четем за нужда от реформи...които никой не прави а ние за същите гласуваме...ес ли ни е виновен ??
8
1
 
5
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 5 години
Общия Анализ на тази Писаница без Автор е - Камерън , Борисов , Меркел , Плевнелиев и т.н са .Лидери са ПУТИН .
7
1
 
13
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 5 години
Ето това е проблема на Европа! Защото до като едни имат висок (според нас)стандарт на живот, то други едвам връзват двата края.До като едни не искат бежанци, защото не могат да се справят с бедността на собствения си народ, то други казват "добре сте дошли"...ЕС не е военен съюз, ЕС съюз, които свързва пазарите и изравнява икономиките, получава се свободно движение на хора и стоки и очакван резултат е изравняване на стандарта, а за какво равенство можем да говорим между Германия и България?!
6
0
 
15
 
! Отговори
Дуле Савич преди 5 години
И защо "слава богу"? Нима не искате да вземате достойна заплата за труда, който полагате, да получавате човешко отношение? Вие не сте адекватни. Това му беше идеята на ЕС - да е на една скорост, ама нещо не им се получи, защото пропуснаха да отчетат факта, че хората са различни и реагират и действат различно в идентични ситуации...
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Досегашният маниер на взимане на решения - централно, по матрица, от дистанция, доказа, че не работи."Добрутро свате, хората от години го повтарят. Трябваше Великобритания да излезе, че да се стреснат евро ид.иотите и да осъзнаят истината.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Въпреки това страната ни има и своите преимущества, които надали щяха да са налице, ако освен политическата и данъчната рамка в Европа беше единна."А защо не сте написали преимуществата, че да ви се посмеем на глупостите?
3
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Едно от най-големите богатства на ЕС е вътрешната конкуренция между отделните страни."Каква вътрешна конкуренция? Шестте основателки налагат тотален монопол, а останалите членки изобщо не са в състояние да ги конкурират.
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основателите на ЕС са само бивши колониални държави-какво им пука за другите страни-важно е да не мъкнат роби от други континенти а направо да си ги взимат на гьоме от Европа.
1
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САМО РУСИЯ! ДА ЖИВЕЕ ЕВРАЗИЙСКИЯТ ПАКТ! ДОЛУ ЕС!