Разпадът на еврозоната отново е модерна тема

Все пак най-вероятно е статуквото да се запази за дълго
9 мар 2017 19:52, Екип на Investor.bg
36
Разпадът на еврозоната отново е модерна тема
Снимка: Reuters, архив

Да се говори за евентуалното разпадане на еврозоната отново стана модерно. След като набират скорост популисти като Марин льо Пен, които се опитват да се оттласнат с помощта на упадъка на единната валута, анализатори от ранга на главния изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън също не изключват такъв развой на събитията, пише Bloomberg.

Еврото оцеля след серия от сътресения от създаването му през 1999 г. насам, а политическите и икономически елити нееднократно са показвали, че са готови да направят всичко необходимо, за да подкрепят валутата.
Информационната агенция разглежда три сценария, които биха довели до разпадане на еврозоната, и три, които биха подкрепили валутата на фона на популистката вълна.

Льо Пен идва

Това е първият сценарий, който би довел до разпад на еврозоната. Той би се реализирал, ако след всички скандали около опонентите й за президентския пост във Франция обществените сондажи се окажат в грешка и тя все пак спечели и на втория тур. В този случай тя ще свика референдум за напускане на еврозоната, който най-вероятно ще спечели.

В този случай ще последва масирано изтегляне на капитали не само от Франция, но и от други държави, като например Италия, където също активно се дебатира възможност за напускане на еврозоната. При такава ситуация е неизбежно въвеждането на мерки за капиталов контрол.

След това льо Пен би се върнала към франка, който вероятно ще обвърже по някакъв начин с каквото е останало от еврото. Стойността на новата валута обаче ще се срине, прогнозира агенцията. Това ще предизвика хаос на финансовите пазари, тъй като няма да е възможно да се претендира, че еврото ще оцелее. Други държави от еврозоната вероятно на този етап биха последвали примера на Франция, като това ще остави само едно ядро от северните европейски страни с обща валута.

Според анализатори шансът този сценарий да се реализира е 15%.

Евроскептицизмът печели в Италия

Това е вторият възможен сценарий за разпад на еврозоната, който би започнал от банковата система на страната. Банките в Италия са доста нестабилни и при евентуално решение на регулаторите на Европейския съюз (ЕС), че правителственото „спасително въже“ за 20 млрд. евро е нерегламентирана държавна помощ, колапсът е неизбежен, пише Bloomberg.

Това би довело до рекорден спред по доходността на италианските държавни облигации спрямо германските, което пък би породило въвеждането на мерки за капиталов контрол и оставка на правителството.
На фона на потиснатия икономически растеж, високата безработица и периодичните финансови кризи евроскептиците в лицето на Движение "Пет звезди" на комедианта Джузепе Грило най-накрая биха спечелили изборите в Италия. Партията със сигурност ще сформира коалиция със Северната лига с обща платформа за връщане на лирата.

При такъв развой на събитията биха последвали национализация на банките и референдум за членството на страната в еврозоната.

Според експерти вероятността от развитието на този сценарий е 30%.

Гърция "експлодира"

Ако кредиторите продължават да настояват за нови икономии и намаляване на пенсиите, премиерът Алексис Ципрас може да доведе страната до предсрочни избори. Това може би би го подкрепило и би върнало доверието на гласоподавателите, което той изгуби заради отстъпките, които направи пред кредиторите. Победата му е сигурна, ако обещае, че ще се откаже от строгите икономии.

Това обаче би накарало другите държави от еврозоната да втвърдят позицията си за Гърция. В този случай Атина ще трябва да обяви фалит по дълга, държан от Европейската централна банка (ЕЦБ), което пък ще предизвика "дърпане на шалтера" от страна на ЕЦБ.

В този случай вложителите биха получили запис на заповед, а фирмите и правителството биха работили на практика на бартер, докато се отпечатва новата валута.

Според експерти шансът този сценарий да стане реалност е 50%.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На практика Източна Европа стана неформална колония на Заппадна. Какво има да се разпада? Следват се западни модели в които печалбата на големите играчи трябва да расте. Разпад ще има след като започнат граждански войни или серия от атентати в Западна Европа. "Няма промяна без революция" - казано е преди повече от 100 години от английски учен обясняваш политическите събития, с помощта на термодинамиката.
23
0
 
1
 
! Отговори
хитрост преди 7 години
Мощни банкови спекуланти атакуват координирано еврото на пазарите и пускат тези слухове за да усилят паниката,тези филми вече сме ги гледали,Според анализатори шансът този сценарий да се реализира е 15%.преди 3 години същите анализатори тръбяха че шансът бил 50 процента пака фишеци дим и фойерверки за наивници.
22
0
 
4
 
! Отговори
Специалист преди 7 години
Това за разпадането от 10г. се дъвче.Е па не ги ли заболяха чинетата тез "специалисти".Поздрави на всички оптимисти.
21
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Франция едва ли ще напусне защото французите в последния момент със сигурност ще се уплашат и няма да глосуват за Льо Пен достатъчно та да спечели. Но ако Холандия напусне, ефекта ще е същия само по-бавен. Особенно ако след това пък тръгнат да правят ново обединение с Великобритания, към което като нищо и други могат да се присъединят.
20
0
 
4
 
! Отговори
До РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 7 години
Ха-ха, крахът на еврото го предвещават от създаването му още и винаги е модерна тема. А от 2008-*** насам всяка година е обявявана за последна на единната валута. Сега е поредната последна година на еврото. Ако на тебе ти се иска да го няма, е едно, но реалността е съвсем друга.Макар и несъвършено, то е много по-добро от всичките му алтернативи.
19
1
 
1
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Най- реалистичен ми изглежда първият сценарий, защото Льо Пен сигурно ще спечели колкото и малко вероятно да изглежда. Може би ще се получи нещо като изборите в САЩ. Там почти никой не допускаше че Тръмп наистина ще стане президент. Няма как французите да простят на Оланд за Кале и др. безумия на хабибитата. Може от сега да започнат даже да обвиняват руснаците и Путин (по навик) за резултатите си, както и така наречените "популисти".
18
8
 
6
 
! Отговори
европа преди 7 години
Еврозоната не може да се разпадне.Всяка държава която излезе от еврозоната ще обеднее драстично,тожа никой няма да го направи.Кой иска да обеднява,освен руснаците и техните роби в България.Гърците протестират но си правят реформите,защото знаят че излязат парите им ще изчезнат,имотите обезценят,а икономиката ще рухне.Така и с Италия,Испания и другите националисти.По вероятно е еврозоната да се разшири.Когато България влезе в еврозоната държавата и хората ще забогатеят,но някой спира този процес.
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
23 - МНОГО ТИ Е ПЛИТЪК УМЪТ ЩОМ ОТ ЯНУАРИ ДО СЕГА НЕ СИ СПОМНЯШ...
16
4
 
8
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
БАБА *** И РАДЕВ -----ПАК ИЗЛЪГАХА , ЧЕРВЕНИЯ ЕЛЕКТОРАТ , БРАТУШКИТЕ И ПУТИН!НИТО ДУМА ОТ РАДСЕВ---ЗА СВАЛЯНЕТО НА ЕМБАРГОТО НА РУСИЯ!!!МЪЛЧА СИ --КАТО МУХА В ГЪРНЕ!!!РАДЕВ ----СЕ ОБЯВИ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ЦЕЛОСТТА НА ЕС ......ИНАЧЕ НЕМА МЪНИ ОТ ТАМ...ХА,ХА,ХААААААА....ЩО , ТАКА БЕ РАДЕВ...??!!!ЩО ТАКА ,*** .....ГОСПОЖА ЛЪЖА...ха,ха,хааааааааааа.....??!!!
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
evouniona ima nujda ot chovek kato braivik kato spre da se iztochva haznata za bejanzi vsicko she si doide na miastoto
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
neizbejno
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
JPMorgan Chase & Co. CHE TIA E HAZAROZIONISTKA BANKA NA ROTSCHILD FAMILI DNES:BG NAPISHETE STATII ZA BANKITE NA ZIONISTITE I ROLIATA IM V SVETA DA IMA NESHO INTERESNO ZA CHETENE
12
2
 
13
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
До РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪРазлика между ЕС и Еврозоната правиш ли????Това са доста различни неща все пак!Ако Южните страни не бяха в Еврозоната,проблемите им с ликвидността щяха да се решат по инфлационен път и известно плавно обедняване,а не с колосални евро-трусове!Аз лично съм за ЕС,но не и да бъде превърнат в една аморфна,безлична държава!
11
10
 
6
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
До ПаметливОще в началото бе допусната огромна грешка-в Еврозоната бяха приети Гърция,Италия и Испания.От там тръгнаха всички беди.Особено пък Гърция в никакъв случай не трябваше да влиза,ама се полакомиха да крадат направо евраки...също като нашите сега!В ЕС СЪЩО НЕ ТРЯБВАШЕ ДА ПРИЕМАТ БЪЛГАРИЯ ,РУМЪНИЯ ,ПОЛША ,ПОРТУГАЛИЯ !ТОГАВА НАИСТИНА ЕС ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ЗЕМЕН РАЙ ! А СЕГА АЗ ОТ ГЕРМАНИЯ ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ ЗА ДА ПРАЩАТ ПАРИ НА *** В БЪЛГАРИЯ,РУМЪНИЯ ,ГЪРЦИЯ И ДРУГИТЕ ИЗБРОЕНИ СТРАНИ
10
2
 
10
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
До РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪСпомни си откъде тръгнаха приказките за разпад на ЕС и/или Еврозоната!Не и от Русия!Тя разбира се има някакъв интерес и подклажда огъня по свой си начин,но от другаде дойде проблема-от сърцето или по-скоро мозъка на ЕС!Брюкселските бюрократи поискаха цялата власт и заплашиха,че ЕС ще се разпадне,ако не я получат!Това естествено не се хареса на UK и те просто напуснаха.Впрочем,и наш Бочко я кара по същия начин-заплашва,че всичко ще рухне,ако ГЕРБ не управлява и то сам!
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПаметливВсичко е грешка, а най правилният ход беше с приемането на България.
8
5
 
8
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Още в началото бе допусната огромна грешка-в Еврозоната бяха приети Гърция,Италия и Испания.От там тръгнаха всички беди.Особено пък Гърция в никакъв случай не трябваше да влиза,ама се полакомиха да крадат направо евраки...също като нашите сега!
7
5
 
6
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
"Дръж си левчето и си гледай кефчето" - народна поговорка.
6
10
 
8
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
РУСИЯ СИ ИМА РУБЛАДЖИИ В НЯКОЛКО СТРАНИ ОТ ЕС ,КОИТО ПОСТОЯННО ВНУШАВАТ ПОДОБНИ ТЕМИ ЗА ЕВЕНТУАЛНО РАЗПАДАНЕ НА ЕС ! РУСИЯ РАЗЧИТА НА ФИЛОСОФИЯТА ,ЧЕ ЩОМ ПОСТОЯННО СЕ ГОВОРИ ЗА НЕЩО , ХОРАТА ЗАПОЧВАТ ДА ВЯРВАТ В НЕГО И ДОРИ ДА ГО ЖЕЛАЯТ ! НО КАКТО ВИЖДАМ НИТО ЕДНА ДРУГА ДЪРЖАВА НЯМА ДА ПОСЛЕДВА ПРИМЕРА НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЛЕД КАТО ВИДЯХА КАК АНГЛИЙСКИ ФИРМИ ТЪРСЯТ СПАСЕНИЕ В ЕС И СИ МЕСТЯТ ОФИСИТЕ ВЪВ ФРАНКФУРТ ,ПАРИЖ И ДР. ! ПРИБЪРЗАНИТЕ РЕШЕНИЯ ВОДЯТ ДО ФАТАЛНИ ГРЕШКИ И ТОВА АНГЛИЯ ГО ДОКАЗА
5
8
 
7
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
Разпадът на еврозоната отново е модерна темаАХ ,КАКИЕ ТАКИЕ РУССКИЕ МЕЧТИ ?!