ЕК се коригира: Теглим по-евтино пари от банкомати

Свалят цените на валутните трансакции на дребно
Обновена: 17 мар 2017 07:00 | 17 мар 2017 07:00, Петя Славова
21
ЕК се коригира: Теглим по-евтино пари от банкомати
Снимка: Reuters

От началото на следващата година ще можем да ползваме банковите си карти с по-ниски такси в другите страни от ЕС. Това става възможно, след като стана ясно, че до края на на годината Европейската комисия ще предложи таксите за трансакции на дребно при плащания във валути на държавите от ЕС да бъдат намалени, съобщава Reuters, като цитира подготвян документ.

Вече има регламент, който установява еднакви цени на плащанията при трансакции в еврозоната, обединяваща 19 страни от ЕС. Според тези правила таксите трябва да са еднакви за национални и международни преводи. Таксите за други валути от ЕС като британска лира или полска злота обаче не са регулирани, пише "Монитор".

ЕК планира да понижи таксите в страните извън еврозоната, предлагайки да бъде разширен обхватът на правилата за плащанията, вече прилагани във валутния съюз.

Очаква се документът да бъде приет официално от комисията другата седмица. Планът за действие в областта на потребителските финанси предвижда също ЕК да обмисли мерки за повишаване на прозрачността на таксите за обмяна на валути от клиентите чрез използване на карти или теглене на пари в чужда страна от ЕС. Това трябва да стане до първата половина на следващата година. Целта е да се намалят разходите за купувачите.

Според проф. Искра Христова-Балканска от Института за икономически изследвания на БАН става дума за такси, начислявани при теглене на пари от банкомати дори и по кредитни карти, където те са по-високи. По думите й целта е да се улеснят покупките на стоки и услуги в страни от ЕС от граждани на други страни от общността. "В момента за хората от държавите в Европа извън еврозоната трансакциите са по-скъпи, особено при ползване на кредитна карта. Явно от ЕК са решили да коригират тази неравнопоставеност", каза тя.

Проф. Балканска смята още, че в момента България отговаря на критериите за влизане в еврозоната, но явно решението това да стане е политическо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: ЕСбанкомати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕК не се коригира, ЕК коригира родните изедници, нека не се правим на луди с такива заглавия.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мен в Англия сметката ми я откри банката базплатно (в БГ се плаща) , нямам никакви такси, не съм дал и една стотинка на банката, защото всичко ми е безплатно - ***. карта, онлайн плащания, плащания през моб. телефон, превод на пари... Само в БГ за всяко нещо дерат кожи...
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както казва един познат пред банкомата на заплата: Да се помолим на железния човек!
9
0
 
0
 
! Отговори
Петър преди 7 години
До Чича Ви МиткоУважаеми,В българският книжовен език правилото е , че както се пише, така се и произнася - в случая транСакция. Със с се пише , кака се и произнася на български.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако магазина приема Виза или Мастъркард е безмислено да се тегли от банкомат. При теглене от банкомат има такси докато при плащане с карта няма такси за клиента. Търговците в по-малките магазини в България не разбират, че печалбите им ще скочат ако почнат да приемат карти. Хората обичат да е лесно пазаруването. При неприемане на карти хората трябва да търсят банкомат и ако няма на тяхната банка таксата за теглене ще е висока.
7
2
 
1
 
! Отговори
Чича Ви Митко преди 7 години
Киров,произнася се със "з", но се пише със "с" ! Слушай чича си Митя....
6
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отивайте в Русия, там дават огромни заплати!
5
3
 
30
 
! Отговори
бананова държава преди 7 години
Банките/бандите/който са на наша територия от 01.02.17г.вдигнаха таксите за обслужване и не им пука за ЕС.
4
5
 
29
 
! Отговори
Хех преди 7 години
А за заплатите? То хубаво че таксите ще са еднакви, но и заплатите ТРЯБВА да бъдат еднакви. Кажете нещо и за заплатите уважаеми ръководители и членове на БКП????
3
4
 
5
 
! Отговори
Gau преди 7 години
Iskame belgiiski i luksemburgski zaplati v bulgaria.Inak izlizame ot eu.
2
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мноого си глуупав бе!И нас да теглиш пари от различни банкомати е супер евтино, а в западните страни е много скъпо.Какви двойни съандарти сънуваш.Марш в Русия, крепостнико
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ми крайно време е, толкова са двойни стандартите. И за храни, и за банкови заеми. Пълна лицемерщина!