ЕК се коригира: Теглим по-евтино пари от банкомати

Свалят цените на валутните трансакции на дребно
Обновена: 17 мар 2017 07:00 | 17 мар 2017 07:00, Петя Славова
21
ЕК се коригира: Теглим по-евтино пари от банкомати
Снимка: Reuters

От началото на следващата година ще можем да ползваме банковите си карти с по-ниски такси в другите страни от ЕС. Това става възможно, след като стана ясно, че до края на на годината Европейската комисия ще предложи таксите за трансакции на дребно при плащания във валути на държавите от ЕС да бъдат намалени, съобщава Reuters, като цитира подготвян документ.

Вече има регламент, който установява еднакви цени на плащанията при трансакции в еврозоната, обединяваща 19 страни от ЕС. Според тези правила таксите трябва да са еднакви за национални и международни преводи. Таксите за други валути от ЕС като британска лира или полска злота обаче не са регулирани, пише "Монитор".

ЕК планира да понижи таксите в страните извън еврозоната, предлагайки да бъде разширен обхватът на правилата за плащанията, вече прилагани във валутния съюз.

Очаква се документът да бъде приет официално от комисията другата седмица. Планът за действие в областта на потребителските финанси предвижда също ЕК да обмисли мерки за повишаване на прозрачността на таксите за обмяна на валути от клиентите чрез използване на карти или теглене на пари в чужда страна от ЕС. Това трябва да стане до първата половина на следващата година. Целта е да се намалят разходите за купувачите.

Според проф. Искра Христова-Балканска от Института за икономически изследвания на БАН става дума за такси, начислявани при теглене на пари от банкомати дори и по кредитни карти, където те са по-високи. По думите й целта е да се улеснят покупките на стоки и услуги в страни от ЕС от граждани на други страни от общността. "В момента за хората от държавите в Европа извън еврозоната трансакциите са по-скъпи, особено при ползване на кредитна карта. Явно от ЕК са решили да коригират тази неравнопоставеност", каза тя.

Проф. Балканска смята още, че в момента България отговаря на критериите за влизане в еврозоната, но явно решението това да стане е политическо.


21
Още по темата: ЕСбанкомати
Още от
Напиши коментар Коментари
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ЕК не се коригира, ЕК коригира родните изедници, нека не се правим на луди с такива заглавия.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На мен в Англия сметката ми я откри банката базплатно (в БГ се плаща) , нямам никакви такси, не съм дал и една стотинка на банката, защото всичко ми е безплатно - деб. карта, онлайн плащания, плащания през моб. телефон, превод на пари... Само в БГ за всяко нещо дерат кожи...
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Както казва един познат пред банкомата на заплата: Да се помолим на железния човек!
9
0
 
0
 
! Отговори
Петър преди 11 месеца
До Чича Ви Митко

Уважаеми,
В българският книжовен език правилото е , че както се пише, така се и произнася - в случая транСакция. Със с се пише , кака се и произнася на български.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако магазина приема Виза или Мастъркард е безмислено да се тегли от банкомат. При теглене от банкомат има такси докато при плащане с карта няма такси за клиента.
Търговците в по-малките магазини в България не разбират, че печалбите им ще скочат ако почнат да приемат карти. Хората обичат да е лесно пазаруването. При неприемане на карти хората трябва да търсят банкомат и ако няма на тяхната банка таксата за теглене ще е висока.
7
2
 
1
 
! Отговори
Чича Ви Митко преди 11 месеца
Киров,
произнася се със "з", но се пише със "с" !

Слушай чича си Митя....
6
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Отивайте в Русия, там дават огромни заплати!
5
3
 
30
 
! Отговори
бананова държава преди 11 месеца
Банките/бандите/който са на наша територия от 01.02.17г.вдигнаха таксите за обслужване и не им пука за ЕС.
4
5
 
29
 
! Отговори
Хех преди 11 месеца
А за заплатите? То хубаво че таксите ще са еднакви, но и заплатите ТРЯБВА да бъдат еднакви. Кажете нещо и за заплатите уважаеми ръководители и членове на БКП????
3
4
 
5
 
! Отговори
Gau преди 11 месеца
Iskame belgiiski i luksemburgski zaplati v bulgaria.
Inak izlizame ot eu.
2
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мноого си глуупав бе!
И нас да теглиш пари от различни банкомати е супер евтино, а в западните страни е много скъпо.
Какви двойни съандарти сънуваш.
Марш в Русия, крепостнико
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ми крайно време е, толкова са двойни стандартите. И за храни, и за банкови заеми. Пълна лицемерщина!