Отложи ли се Brexit, Лондон ще саботира работата на ЕС

Дали Борис Джонсън блъфира, питат световни медии
7 окт 2019 11:34, Елка Василева
20
Отложи ли се Brexit, Лондон ще саботира работата на ЕС
Снимка: Reuters

Британският премиер Борис Джонсън отново отхвърли възможността за отлагане на Brexit-а, пише френският в. "Монд". Той подчерта в телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон, че това е "последната възможност за постигане на споразумение, което иска всяка от страните".

Планът, който Борис Джонсън представи в сряда, беше посрещнат със скептицизъм в Брюксел, който вижда в него няколко проблемни момента. По тази причина Джонсън се опитва да убеди европейските лидери - освен с френския президент, той разговаря тази седмица с колегите си от Финландия, Холандия и Португалия. Министърът за Brexit-а Стивън Баркли ще продължи да обикаля европейските столици до утре.

Има все повече признаци, че Великобритания няма да напусне ЕС на 31 октомври, пише в редакционна статия от днес германският вестник "Фолксщиме". "Премиерът Джонсън не постигна никакъв успех в опитите си за ново споразумение с Брюксел", гласи оценката на вестника. "От уважение към своята членка Ирландия ЕС няма да отстъпи и крачка по най-спорния въпрос - митническата граница между Ирландия и Северна Ирландия, която искат твърдите привърженици на Brexit-а. И Джонсън го знае".

Още по темата

Британският премиер вероятно блъфира, заплашвайки с твърд Brexit, ако Брюксел не отстъпи пред исканията му. Кралството не може да си позволи подобен вариант, смята в. "Фолксщиме". "Предвестниците на подобен сценарий вече са очевидни: в Шотландия надигащото се движение за независимост събира десетки хиляди привърженици. В Северна Ирландия протестантите се опасяват от активизиране на ирландския въпрос. А дори не сме споменали икономическите последици", отбелязва вестникът.

Великобритания може да понесе тежък удар. Джонсън ще трябва да отстъпи, въпросът пред него е как да го направи, без да се изложи, заключава "Фолксщиме" в редакционната си статия.

Ако бъде принуден да отложи Brexit-а, Борис Джонсън ще наложи вето на седемгодишния бюджет на ЕС и ще изпрати в Брюксел евроскептичен комисар, за да саботира работата на блока, предупреждава британският в. "Телеграф".

Няколко фигури от правителството обсъждат серия от предложения за "саботаж" на европейските институции, ако Брюксел откаже да приеме ново споразумение или остави Джонсън да напусне без споразумение.

ЕС се променя и оставя Великобритания в миналото, гласи заглавието на редакционна статия на британския в. "Гардиън".

Сред британските евроскептици битува общото неразбиране, че ЕС е също толкова обсебен от опити да попречи на Brexit-а, колкото те - със задачата да го приключат. Това не е вярно по две причини. Първо, приоритетът на Брюксел е да се избегне хаотично напускане на Великобритания. Фазата на тъгата за оттеглянето на Лондон отстъпи пред недоволство от колективната липса на способности сред британските политици - както поддръжниците, така и противниците на Brexit-а.

Второ, основната част от вниманието на ЕС е насочено другаде - утвърждаването на новата Еврокомисия, преговорите за бюджета и балансът на идеологическите сили в ЕС. Брюксел все още се бори със структурни проблеми и културно напрежение. Не е имало рязка промяна, облекчаваща този натиск, но европейският проект продължава да се противопоставя на тези, които искат да му навредят. Това също е нещо, което британските евроскептици не разбират: за да оправдаят напускането на блока, те предричат разпадането му. Но макар че ЕС има много недостатъци, той е и забележително устойчив - докато поддръжниците на Brexit-а все повече губят влиянието си върху политиката на континента.

Великобритания може да се окаже изправена пред избор между Джереми Корбин и Brexit без споразумение, предупреждава в. "Ню Йорк таймс".

Лидерът на британската Лейбъристка партия е "брадат социалист, често порицаван от пресата и парламента за опитите си да потиска разногласията в партията си и радикалните си планове за промяна на британската икономика", отбелязва вестникът. Но в необуздания хаос на Brexit-а той се опитва да промени имиджа си като безопасния избор за ръководител на Великобритания и неочаквано лекарство за изнервените британски пазари, изпаднали в паника от плановете на Борис Джонсън за Brexit без споразумение в края на месеца. Изненадващо, това изглежда работи.

Докато предсрочните избори във Великобритания приближават, водената от Джонсън Консервативна партия - някогашен поддръжник на големия бизнес и убежище за всякакви фигури от върхушката - създаде конфликти с кралица Елизабет Втора, Върховния съд и парламента, посочва "Ню Йорк таймс".

Предложената от британския премиер сделка за Brexit-а беше посрещната с такова смайване, че според много анализатори той е решен да напусне ЕС без споразумение. Това превърна Корбин в неочакваното олицетворение на сдържаността. Той е заклет противник на "твърдия" Brexit и обещава втори референдум, който може да доведе до отмяна на напускането на ЕС. Така банките изведнъж се оказаха в положението да преценяват неохотно ползите от партия, водена от неомарксисти, радикални профсъюзни лидери и депутати, които са подкрепяли комунистически режими.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: ВеликобританияесBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои с пяна на уста говорят за великата и богата Джермания,забравили историята..Тогава,преди да помете Европа,много държави я хвалиха и даваха за пример..Днес виждаме резултата- страна на всички хора,но най-малко-на германците..Падна в Германия американски военен изтребител F-16,които бг плати скъпо-прескъпо..мигрантите в Германия правят каквото си искат,Англия напуска *** ЕС,да не плаща разни чужди дългове и гафове.ЕС заминава..
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мюмюноте изпълзяха от пещерите и дават компетентно мнение, но за щастие микой не им го взема предвид.
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хаха *** се напъва за един завод но германците избраха турция, големия посредник! от *** нищо не трябва да зависи, най- отвратителната държава за живот е ганювската, връзкари и партийни бизнесмени чалгаджии, умните се изнасят и стават известни като поданици на други държави
17
7
 
1
 
! Отговори
akud до 10 преди 4 години
ако не е "***" до сега всички щяха да са изпокара и едва ли щяха да има срещи между лидери на ЕС - Ердоган . путин и други. ДА перфектния посредник е . а и извлича ползи. за разлика от льотчик изтребител радеф. *** или пък недорузомението мая
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мача са го загубили англичаните. И с продължение да е губят.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото повече бездействат по вече се объркват.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бай *** много разбира от политика, и да строи къщи за гости с парите на другите държави и ганювски връзкари да им разпределят ресорите
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този турчин със слама по главата се взима много на сериозно и се мъчи и да поставя условия, но не е познал.Ще има ясни условия и няма да напуснат, докато не се изяснят всички условия.
12
6
 
2
 
! Отговори
Dr. Watson преди 4 години
Излизането е на 31 Октомври-вервайте ми
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джонсън се моли на Европейския съюз да го изгони и да не удължи отлагането. За да не зависи от британския парламент за решение.
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8Как ЕС да не е силна щом *** е в нея! Ама ЕС гледа на *** като прасе със свинска чума!
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кралството не може да си позволи подобен вариант, но репортерът турчин може всичко. Въобще не го притеснява чуждата държава
8
10
 
17
 
! Отговори
akud преди 4 години
джонсън се опитва да извива ръцете на ЕС със стари лаври на кралството. но днес ЕС е твърде силно
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми да му го дават. Брекзит трябваше да се състои на 29.03.19.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лондон ще саботира работата на ЕС. Ултиматум? Значи ще наложи санкции.Добрютро и наздраве! Настъпи санкционната ера в междусъюзническите отношения.
5
6
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До Анонимен 2МА ТИ СИ ПО-ЗАПОЗНАТА И ОТ МЕН *** :DЩОМ НАМЕСИ ОБРАТНИЯ КАМЕН ,ЗНАЧИ ПОСТА ТИ НИЩО ЧУДНО ДА Е ИСТИНА :D
4
6
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ВСИЧКО Е ТЕАТРО!!! ЛОНДОН Е НИКОЙ В ЕС И НИЩО НЕ МОЖЕ ДА САБОТИРА!! ЕС СЕ УПРАВЛЯВА САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ ГЕРМАНИЯ КОЯТО ХРАНИ САМОСТОЯТЕЛНО ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ПОЛУЧАВАЩИ ПОВЕЧЕ ОТ ФОНДОВЕТЕ НА ЕС СПРЯМО ЧЛЕНСКИЯ СИ ВНОС!!БОРИС ДЖОНСЪН Е НАЕТ ОТ КРАЛСКОТО СЕМЕЙСТВО ДА ЛЪЖЕ, ЧЕ ИЗЛИЗАТ ОТ ЕС И ДА ПРОТАКА ДОКАТО ДОЙДЕ ЛОШАТА МЕЙ НОМЕР 3 ДА ЛЪЖЕ И ТЯ , ЧЕ ЩЕ ИЗЛИЗАТ ОТ ЕС А СЛЕД НЕЯ ИДВА ПАК ЛОШИЯ ДЖОНСЪН 4 И ТОЙ ПАК ЩЕ ЛЪЖЕ, ЧЕ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ОТ ЕС!!ДАНО ДОЖИВЕЯ БРИТАНИЯ ДА ИЗЛЕЗНЕ ОТ ЕС :D
3
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тея в ква драма се вкараха излишно. Мислех, че само Българския народ е малоуменн.
2
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
борис джонсън е *** и ***, също като учиндолският чака рака месия славо трифонов - славуцата, който е поръчвал полово способни момчета от ромски пол за интимни контакти от своя шерп камен воденичаров!
1
3
 
34
 
! Отговори
zeus преди 4 години
2219 година: Земната колония на Марс докладва за рекордна реколта от картофи, Великобритания за пореден път отлага излизането от ЕС. Никой не помни от къде е тръгнала тази традиция, но по английски педантично все още се изпълнява :)