След пандемията – нова вълна на тероризъм, но от почитателите на конспирациите

Координаторът на ЕС за борбата с тероризма е обезпокоен
Обновена: 4 сеп 2020 18:55 | 4 сеп 2020 18:40, Нели Христова
31
След пандемията – нова вълна на тероризъм, но от почитателите на конспирациите
Снимка: Pixabay

След пандемията нова вълна от тероризъм заплашва света. И докато терористите, вдъхновени от ИДИЛ и Ал-Кайда остават най-голямата заплаха, промяната в обществото ще доведе до нови главоболия. За това предупреждава Жил де Керков, координаторът на ЕС за борбата с тероризма.

Този нов вид тероризъм ще е подхранен от конспиративните теории и технофобията.

"Вече сме виждали актове на насилие в малък мащаб, причинени от вярата в конспиративни теории - например срещу телекомуникационни антени - и предвид количеството дезинформация онлайн, можем да видим и по-сериозни примери за това в бъдеще“, обяснява Жил де Керков, припомняйки вандализъмът от хора, които смятат, че 5G технологията е вредна.

"Загрижен съм и от все по-насилствените еколози и групи за защита на животните", добавя още той в интервю, публикувано във вторник - само няколко дни след мащабния протест в Берлин, в който участваха главно поддръжници на конспиративните теории.

Хиляди се събраха на подобен протест и на лондонския площад Трафалгар. Те също не бяха доволни от мерките, взети заради пандемията от коронавируса, не желаеха да бъдат ваксинирани или в страната им да има 5G мрежа.

В разговор с Рафаело Пантучи, старши сътрудник по международни изследвания на сигурността в Royal United Services Institute (Rusi), г-н Креков каза, че коронавирусът е предизвикал възход в "конспиративни теории, които нямат пряка връзка със съществуващите екстремистки идеологии".

Сара Хан, която оглавява Комисията за противодействие на екстремизма, заяви, че по време на пандемията се наблюдава възход на "шантави" твърдения, които преминават в масовия поток и имат реални последици.

"Винаги сме се отнасяли към теориите на конспирацията като към нещо безвредно, диво и шантаво, но мисля, че това е грешка", добави тя.

Теорията на конспирацията за 5G и COVID-19 предизвиква паника в онлайн пространството.

"Трябва да ги класифицираме въз основа на вредата и видовете поведения, които те насърчават. Ако подбуждат към омраза, насилие или оправдават тероризъм, това не е безобидно Имаме нужда от по-добър и по-усъвършенстван политически отговор", категорична е Хан.

Жил де Керков също е загрижен заради нарастващия крайнодесен екстремизъм, но според него и крайнолевият екстремизъм също се увеличава: "Левите екстремисти с насилие са отговорни за голям брой нелетални атаки. В зависимост от начина, по който се развива икономическата криза вследствие на здравната криза, с която се сблъскваме в момента, неравенството ще се задълбочи и това може да вдъхнови по-насилствен ляв екстремизъм, който може да има потенциал да стане по-смъртоносен и географски разпръснат, отколкото е в момента", обяснява той.

Керков  подчерта, че "не е със същото ниво на интензивност като десния насилствен екстремизъм", предупреждавайки, че групите укрепват международните връзки и се обединяват около теорията, че белите хора се "заменят" на запад.

"Структурираните десни екстремистки групи често знаят точно докъде могат да стигнат в своите изявления и в дейностите си, за да останат точно в рамките на законното“, казва той. "Междувременно те оставят на" фенбоите "в интернет да предприемат действия сами, без риск за организацията."

Той каза, че коронавирусът може да е увеличил потенциала на терористите да организират атаки с много жертви тъй като полицията и службите за сигурност са разсеяни. Има и повишена уязвимост към радикализация по време на изолация

„Трябва да предотвратим тази  здравна и икономическа криза да се превърне и в криза на сигурността“, категоричен е Керков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
толерантен преди 3 години
Ясно - вече кой не скача с намордник, е "конспиратор".
27
0
 
1
 
! Отговори
балама преди 3 години
А, някоя думичка така... за ислямския тероризъм!?!?Или и аз съм "конспиративен терорист" щом питам.
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До фалшивата пандемияФалшив ти е багажа в куфара над раменете...
25
6
 
7
 
! Отговори
фалшивата пандемия преди 3 години
доказа че света се управлява от анти-човешки юдо-масонски елит,който трябва и ще бъде унищожен безмилостно заедно с жалките си политически марионетки !!!
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз също съм "загрижен" за тези, които употребяват онова момиче тийнеджър, Тунберг ли, кво беше, създавайки измислена легенда, всъщност опасна за подрастващите.
23
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5G е MADE IN CHINA а както отлично знаем от там нищо добро не излиза.Последното творение което излезе от там е коронавируса от който все още не може да се отървем.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Главните почитатели на конспирациите са журналястите - вирус, който едва едва покоси уж някакви люде, не може да се разпространи на протести в цяла Европа и Америка....Какви гори от трупове, какви 5 лева?
21
2
 
16
 
! Отговори
th преди 3 години
И какво сега, да не би сега всеки с различно мение от "правоверната линия спусната от управляващите" да бъде наричан конспиратор, и преследван като терорист?
20
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Технофобията не е много разумно нещо. Внимавайте, коя страна заемате. Както отричате ваксините и други постижения на цивилизацията, да не се окажете в пещерите, без да забележите. Тези процеси имат много силна инерция.
19
16
 
11
 
! Отговори
Абе преди 3 години
И тук си имаме един терорист на висока държавна служба в президентството, само че е с имунитет, още малко ще го изтърпим да му свърши мандата.
18
22
 
8
 
! Отговори
Командер преди 3 години
Няма място за паника. Почитателите на конспирациите са страхливи клавиатурни мишленца. Най-много на седянката пред панелния кимизарник да се скарат с някой.
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен така наречените "регламенти на ЕС" са една пародия за прибиране на пари от мошен ниците на ръководни длъжности.Болшинството така наречени проекти са кранчета за пари за тарикати и мош енници от всякакаква народност.Корона вируса е "пандемия" за редуциране и богатите по-богати, бедните по-бедни!
16
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако има начин още сега щяха да ни чипират, както Мъск чипира прассета. Терориите на конспирация не са никакви теории, който чете знае че 80% от нещата са факти. Да казват на черното бяло е абсолютна наглост и арогантност.
15
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРЕДИ ВРЕМЕ КОГА ПО БУДНИ ХОРА ПИШЕХА И ГОВОРЕХА ЗА САМОЛЕТИТЕ СЪС СЛЕДИТЕ-КЕМТРЕЙЛС СЪЩО ГИ ОБЯВИХА ПО ЕВРЕЙСКИТЕ И ПРОДАЖНИ МЕДИИ ЗА (ЛУДИ) И КОНСПИРАТОРИ,АМА НАКРАЯ И НАСА И ООН ПРИЗНАХА ОФИЦИАЛНО,ЧЕ УЖ ЗАРАДИ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ ИЗПОЛЗВАТ СПЕЦИАЛНИ САМОЛЕТИ-ЦИСТЕРНИ КОИТО ПРЪСКАТ ВИСОКО ГОРЕ В АТМОСФЕРАТА АЕРОЗОЛИ И ХИМИКАЛИ С КОИТО СЕ ОПИТВАЛИ ДА (ЗАБАВЯТ) ПРОЦЕСА НА ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ
14
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз бях крайно скептична към раздухваните конспиратиовни теории,но за жалост излиза,че накрая *конспираторите *за каквото ни предупреждават излизат прави.
13
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германците са едни ***, подкрепящи герб. От тях не искам никакви нравоучения. Ще вярвам в каквото си реша, ясно ли им е на генсеците от ессср? Не можете да ме накарате да обичам аpабюхите и нeграта които приехте, нито да повярвам на коронавируса.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще чипират прилепите!
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** медии не спират с пропагандата, това им е работата
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9Това е *** простото не й се сърдете.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По логиката на тоя "учен" ковид е конспиративна теория.