Нападателят: На 20 г. от албански произход, израснал във Виена

Петима са убитите и 17 ранените от ислямския терорист
Обновена: 3 ное 2020 11:19 | 3 ное 2020 10:56, Елка Василева
164

Снимка: БГНЕС

Стотици полицаи кръстосват Виена, издирвайки извършителите на снощните атаки с участието на „ислямски терорист“, при които бяха убити петима души, включително един нападател. Ранените са 17, сред които полицай. Състоянието на 7 от тях е критично, предаде Ройтерс.

Властите съобщиха сутринта, че са убити трима цивилни – двама мъже и жена. По-късно обществената телевизия ОRFсъобщи, че е починала още една жена.

Застреляният нападател е 20-годишен, роден и израснал във Виена, от албански произход. Той бил известен на местните служби, тъй като бил сред 90-те ислямисти в Австрия, които искали да отидат в Сирия да се бият за „Ислямска държава“, съобщи в Тwitter редактор на австрийското сп. „Фалтер“, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Без да посочва източника на информацията, Кленк твърди, че нападателят Куртин С. има "албански корени", а родителите му са от Северна Македония, като те нямат връзка с ислямизма. Полицията е смятала, че той не е способен да планира атака във Виена, добавя журналистът.

Нападенията започнаха със стрелба малко след 20 ч. на оживена улица. На други пет места в централната зона на Виена е имало нападения, едно от тях е близо до главната синагога, друго - до операта. Полицията е застреляла един от нападателите.

Още по темата

Министърът на вътрешните работи Карл Нехамер окачестви застреляния като симпатизант на „Ислямска държава“.

„Вчера вечерта преживяхме нападение от най-малко един ислямистки терорист“, каза министърът на пресконференция тази сутрин.

Той добави, че най-малко един заподозрян все още се издирва. И прикани жителите на града да си останат у дома, ако е възможно, а ако не - да избягват центъра на града.

Директорът на службата за обществена сигурност Франц Руф съобщи на същата пресконференция, че се затягат граничните проверки и че са обособени пропускателни пунктове за проверка на автомобили във Виена, предаде Франс прес.

По-рано тази нощ и вътрешният министър, и канцлерът на Австрия Себастиан Курц нарекоха стрелбата във Виена терористичен акт.

„Ситуацията е много напрегната, особено в столицата Виена. Един от извършителите е убит, но останалите все още се издирват. Те са професионално подготвени и опасно въоръжени. Това определено е терористична атака!", каза канцлерът Курц.

Няколко жертви и много ранени – така Даниел Мелхер от спасителните екипи обобщи информацията пред агенция АПА. По негови данни в болници са настанени най-малко 15 ранени.

„Нападението не е приключило, провеждаме мащабна операция на специалните части. Смятаме, че нападателите са повече от един“, заяви вътрешният министър Нехамер.

Полицията съобщи, че единият от нападателите е убит, а втори – арестуван.

Министърът на вътрешните работи допълни, че нападателите са използвали автоматични оръжия на общо шест различни места.

Стрелбата е станала в оживения район на "Шведенплатц" в последната вечер на наложения днес вечерен час заради пандемията.

Според очевидци в центъра на Виена е имало много хора. Полицията е блокирала района. Всички са предупредени да не напускат домовете си. Да избягват центъра на Виена и градския транспорт, както и да не публикуват снимки и видеоклипове в социалните мрежи.

Имаше предположения, че основна мишена на атаката е била централната синагога в австрийската столица. Тя е била затворена, а живеещ в нея равин, цитиран от Ройтерс, разказва, че чул изстрели и впоследствие видял през прозореца как нападателите тичат и стрелят по близки барове и ресторанти.

Армията ще охранява определени локации в столицата, за да може полицията да се съсредоточи в издирването, каза австрийският канцлер Себастиан Курц, според когото става въпрос за "отвратителна атака", извършена от професионално подготвени хора с автоматични оръжия.

Чешката полиция проверява коли, влизащи от съседната държава, като превантивна мярка.

Към момента няма данни за пострадали български граждани.

Посолството ни е във връзка с местните власти, съобщават от външното ни министерство.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
напдателя бил северно македонец гати македонската пасменнакрадливи
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
щото австрийките обичат забелени банани за това. отиди в мюнхен да видиш колко германки са със тарамбуки....
121
3
 
6
 
! Отговори
Поп Грую преди 3 години
Франсета, значи сърбите са искали да ви предпазят??? И що ги убивахте, бе франсета? Хак ви е сега!!! Тъпкано ви се връща! КЕФ, КЕФ, КЕФ! На ви Косово, на ви бомбардировки! Удриииии!!! Хахахахахахахахахахаххахааааа!!!
120
3
 
5
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Диагноза-Ислям!Прав е бил бай Тошо,ама фатално закъснял....
119
2
 
7
 
! Отговори
АВСТРИЙЦИТЕ-ВИНОВНИ! преди 3 години
Да ги пита човек тия власти в Австрия защо дават гражданство на мюсюлмани, като добре знаят, че всичките тия емигранти са джихадисти. Добре, че Бойко издигна граничната ограда, та ни спаси от тази напаст. Бог да пази България! бг
118
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ясно кои
117
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мюсюлманите обичай, религия, която не се мени към добро, като християнската, е несъвместима с християнската свят.
116
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
138 Мюсюлманите трябва да спрат на дело, не само на думи, тези свои, които радикализират младежи срещу запада.До кога толерантна Европа ще си мълчи и ще дава стотици жертви,Само, за да не изглежда злобна?
115
3
 
8
 
! Отговори
Гласът преди 3 години
Спрете се хора с тая злоба.Не виждате ли ,че големите играчи на планетата целят точно това.Да се превърнете във фигурки за игра на шах използвайки разделението,страха,парите,религиите да си осъществят техните цели.Бъдете малко разумни и мислещи.Още колко векове трябва да минат за да разберем ,че религиите са се превърнали в един от инструментите за управление и манипулиране.СЪБУДЕТЕ СЕ!!!
114
3
 
5
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Мюсюлманин и шиптер. Тяхната мечта за ислямизация и някой ходжа им е обещал вечен живот. Ама от къде ще го вземе да му го даде? Той не се замисля, защото няма с какво?
113
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Турчинаа какво е вероизповеданието на арбанците, аркадаш?
112
6
 
4
 
! Отговори
Турчина преди 3 години
Тук фашистите плюха нон стоп по Мюсюлманите. А накрая какво? Излезна че е с Албански произход
111
2
 
11
 
! Отговори
Евроинтегратор преди 3 години
"Нападателят: На 20 г. от албански произход, израснал във Виена" - ето един добре интегриран "бежанец" от любимите на Меркел и либералите в Брюксел и подобните му свърталища
110
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много се радвам за атентата! Добре да им е дошъл. "Полицията знаела за извършителя, искал да се бие в Сирия за ислямска държава"!!!!!! Ами тогава защо е на свобода? Защо не е екстрадиран обратно в Албания, заедно с другите им известни?
109
4
 
8
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Вече е ясно, защо Мохамед се е лигавил с 12 годишни кадънки. Защото по възрастни (по Юдаизма на 13г. вече са възрастни), са се майтапели с Достонството му и показвал по телевизията всеки Петък вечерта, колко смешно било.
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А с какъв произход са останалите трима (на снимката)?
107
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наивни европейски гейове ,се радват на бежанците)а те ги работят здраво я с нож,я с оръжие а с бомби или камиони ,явно още не са разбрали че тия хора не трябва да влизат в ЕС
106
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бе изтървали са го. Бил е съден за тероризъм,*** го освободили предсрочно. После никой не го е следил кво прави. Такива трябва да се следят денонощно, но полицията спи. Той си пуснал в мрежата какво ще прави и оръжието показа даже,ама няма кой да го види.
105
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наскоро се прокрадна 1 новина,че щевземем 300 деца от лагери в Гърция.След 15г ние ,а най вече нашите деца и внуци това ги чака.Да не се заблуждаваме.КОЙ?
104
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Европа най много помощи цуцат българите