Заев категоричен: Можем да решим проблемите, Янев - нужен е диалог

РСМ дойде с конкретни предложения, които ще бъдат обсъдени
Обновена: 17 юни 2021 15:31 | 17 юни 2021 15:29, Камелия Цветанова
79

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният премиер Стефан Янев отново потвърди, че България подкрепя присъединяването на РСМ към ЕС, но предстои диалог по спорните въпроси.

„Като съседи, дори приятели и братски народи имаме нужда от постоянна комуникация и по-честа обмяна на информация, което в интерес на нашите народи и региона като цяло. Политиката на България е неотклонна от много години - поддържаме присъединяването към ЕС. Констатирахме, че в момента има прозорец на възможност да работим по нерешените въпроси, които имаме до момента. Стремежът ни е да създадем една благоприятна среда на доверие, приятелство и открит диалог, което да спомогне на нашите специалисти да седнат и да намерят правилните решения, които да бъдат представени пред обществата както у нас, така и в Северна Македония“, каза Янев на съвместни брифинг с македонския си колега Зоран Заев, който е на посещение у нас.

Още по темата

Според Заев след днешната среща работата на историческата комисия ще бъде по-лесна.

Заев и Янев обаче бяха категорични, че отговорността за вземането на решенията е на политиците.

„Ние на Балканите сме темпераменти хора, всеки знае малко или много за историята и когато тя идва от семейството е много емоционална. Заради това политическата отговорност е на политиците, защото те са отчетни, а историческата комисия има отговорност пред политическите ръководства, които са ги назначи“, посочи Янев.

„Делегацията на Зоран Заев дойде с конкретни предложения, които ще обсъждаме интензивно и професионално в близките дни. Надявам се атмосферата на доверие, на взаимно зачитане на националните интереси да продължи в интерес на търсене на решение, защото европейската перспектива на Северна Македония и на Западните Балкани като цяло са в интерес на България, на целия регион, както и на ЕС", каза още служебният премиер.

Според него всичко това трябва да бъде в рамките на правилата и диалога.

„Най-напред трябва да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство“, допълни Стефан Янев.

Заев коментира, че РСМ и България имат приятели по цял свят, но проблемът между двете страни е общ и трябва  да се реши съвместно.

„Ако сме отговорни политици, това е наше задължение“, отсече той.  

Заев добави, че с Янев са говорили за същината и за структурата на възможното решение на проблемите, за Пътната карта за членство в Е, за конкретни срокове и отговорни институции.

Той е убеден, че двустранните проблеми могат да бъдат решени.

„Друга алтернатива от ЕС за нас няма, ние вярваме в европейските ценности и искаме да модернизираме РСМ“, обобщи премиерът Заев.

Стефан Янев коментира, че езикът на омразата много често се формира на базата на семейните спомени, които се превръщат  ценности.

„Институциите обаче не трябва да създават такава основа“, смята той.

Като пример за създаване на езика на омразата Янев посочи разрушаването на паметници в РМС, като по този начин младите поколения смятат, че е имало нещо нередно в миналото ни.


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
Благодаря за "отменената"цензура,моля възстановете постовете ми,готов съм да нося Наказателна пред всеки Свободен Съд в Свободният Свят за изразените от мен мнения...Справедлив Свят!!!
69
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
лицемер и обслужващ сръбско-руски...какви преговори бре мекере...как ги прекара нашите ...евала...Парламентарна Република сме...идваш лицемерно и ги возиш с 200...и бойка...нямаме Парламент...и те приемат...и ти обещават...е ще го д.хате ...сите
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДЕЙСТВИЯТА ТРЯБВА ДА НАПРАВИ СЕГА ЗАЙКО БАЙКО И ДА ГИ ПОДДЪРЖАТ 50 ГОДИНИ И ТОГАВА МОЖЕ ДА ПОЛУЧАТ ОДОБРЕНИЕ, АКО СА ГИ ПОДДЪРЖАЛИ СТРИКТНО. ТОВА НЕ ПОДЛЕЖИ НА КАКВОТО И ДА Е ОБЯСНЕНИЕ. ТОВА Е ВОЛЯТА НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.
67
3
 
4
 
! Отговори
Ganjo преди 1 месец
Всички съседни държави да признаят,че цялата история на Балканите е българска и чак тогава българите ще мирясаме. Пълен та шак сме.Станахме за смях пред света.
66
4
 
4
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
Зоран Заев идва в България за диалог,а ние му казваме,че е нужен диалог. Велики сме българите....,ама само в собствените си очи.Ще си платим един ден за простотиите които правим спрямо Македониа.
65
1
 
5
 
! Отговори
Жалко за народа преди 1 месец
Като свършило морковите, Зайчето отишло в любимата си градина да търси нови, вкусни морковчета. Там имало пак едни добри български чичковци, които ги раздавали безплатно. Щом са толкова наивни заю-баю отново ще се възползва.
64
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Цар Самуил се знае,че е роден в Охрид.Името му и на братята му подсказват ,че е Евреин.Той прави държава след като поставените лица на тази територия губят власт и населението е без управник.Той решава да се възползва.Дали това може да се нарече Българска Държава е малко трудно да се каже.Със сигурност не е Македонска.Но човека със сигурност има по-голяма генетична близост с хората които живеят в Охрид днес и в Македония.Както и хората в Силистра с един владетел който е бил дълго време там.
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целия свят казва,че Кирил и Методий са Византийци и това всеки трябва да го знае.Глаголицата, която пишат е по наредба на Византийския император.Целата е ограмотяване на населението и запознаване с религията ,за да може лесно да се манипулира и контролира и евентуално да им се създаде чувство за общност.Това се прави защото славяните до тогава са разделени на племена не вярват в господ и трудно се управляват.Населението няма чувство за принадлежност.А това което пишете Вие си е ваше право.
62
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лесно е да се претположи какво следва в близко бъдеще..РС Македония се федерализира ,албанската част гравитира към Косово и Албания, а останалата македонска, влиза във федерални/конфедерални одношениа със Србия..Това е мечтата на македонците и реалността,а това поткрепят и САШ и Франция...Никой в Македония не иска нито да чуе за бялгарите това добре знаят на запад..
61
5
 
15
 
! Отговори
БГ преди 1 месец
"Нашите народи", "Братски народи"... Янев нещо май тръгва с голям гаф. Ние не сме братски народи г-н Янев, ние сме един народ, който е разделен от определени държави и сили!!!
60
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
зайо , подмий дупето и ще ти стане ясно че си българин.....никога не си бил сърбин ама никога
59
0
 
2
 
! Отговори
от Тангра до 1 преди 1 месец
Като прочетох твоят коментар се сетих за кучето на Павлов. Не реагирай толкова първосигнално, може да съм почитател на българският рок :)
58
2
 
16
 
! Отговори
Хора, преди 1 месец
ходил ли е някой скоро в Скопие?Тези мал оумници са превърнали тъй наречената си столица в гробищен парк - през десетина метра има някакъв паметник. Има един конник, трябвало да е Санде Македонскиот, ама гърците им скръцнали и останл само като "войник на кон". Кич, грандомания и про сто тия.Питам ги: освен Александър и Самуил, кои са ви другите царе? А те отговарят: немаме учЕно (не сме учили)?!?Какво да очакваш о такива?
57
9
 
3
 
! Отговори
1 преди 1 месец
До Тангра,ганьо,сигурно според теб,и Тангра е български бог,или преди да приемете християнството,сте се молили,на Тангра,бога на всички тюркски племена,които са изповядвали исляма,това го пишат историци,не ганьофци,като теб.
56
1
 
11
 
! Отговори
Ало Янев преди 1 месец
Искаме да знаем какви са тия предложения ! Българската история касае всички българи, а не само някакво временно правителство !
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Освен да изтъкнете на ЕС, че сте репресирани, защото Александър Македонски е най-известния гей и това да ви помогне.
54
2
 
8
 
! Отговори
Ами преди 1 месец
До Сърбоман Като бъдещето е там, защо не се закачите за Северна Корея?
53
3
 
10
 
! Отговори
до 47 СПОКОЙНО преди 1 месец
След като "имаме нормален" Президент, как си позволяваме да изписваме името на футболния отбор на комшийте с буквите МКД - по БНТ?????????? МКД - значи МАКЕДОНИЯ!!!! КЪДЕ Е НОРМАЛНАТА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ С НОРМАЛНИЯ ПРЕЗИДЕНТ!!!?????
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слави бил жив. Каролев жив ли е още?
51
3
 
14
 
! Отговори
до ": СПОКОЙНО преди 1 месец
В момента се излъчва мач по БНТ -----/МКД - /Македония/??!?!!от европейското. До кога ще си сваляме гащите пред обитаващите поречието на Вардар???? ДО КОГА??? Гърците светкавично реагираха на това, че тези от Скопие са написали на екипите си ФФМакедония!!!! Даже, коментаторът на мача по БНТ на няколко пъти ги нарича "македонци" !!! ДО КОГА???? НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!