Германия ще последва примера за "локдаун за неваксинирани"

Други държави в ЕС налагат трета доза
17 ное 2021 09:44, Нели Христова
106
Германия ще последва примера за "локдаун за неваксинирани"
Снимка: БГНЕС

Разочарованието от бавното разпространение на ваксините нараства, а това накара европейските лидери да засилят позициите си по отношение на неваксинираните хора. Множество държави предприеха мерки, които изолират хората без имунитет срещу COVID-19 от останалата част от обществото.

Още по темата

Германия може да се превърне в следващата страна, която налага по-строги правила на онези, които не са напълно ваксинирани, след като партиите, съставляващи бъдещото й ново коалиционно правителство, потвърдиха предложения подход за борба с COVID-19 в парламента.

Предложените мерки ще изискват от германците да представят доказателство за ваксинация или отрицателен тест, за да се возят на автобус или да се качат на влак. Така ще бъде разширена системата "3G" на страната, която досига работи за различни закрити места.

Съпредседателят на Зелената партия Робърт Хабек каза пред обществения оператор ARD в неделя, че правилата на практика представляват "локдаун за неваксинираните".

Политическият документ на Социалдемократическата партия (СДП), Свободната демократическа партия (СДП) и Зелените е насрочен за гласуване в Бундестага, тъй като трите т. нар. "светофарни" партии са близо до сформирането на ново правителство.

Новите мерки в Германия идват, когато страната се справя с вълна от инфекции и отразява нарастващо раздразнение в голяма част от ЕС от онези, които продължават да отказват ваксинация.

Около две трети от германците са напълно ваксинирани - това е едно от най-ниските нива в Западна Европа. Поради тази причина водещите политици в страната започнаха да настояват за по-строга реторика и ограничителни мерки в опит да повишат процента на имунизираните.

Междувременно инфекциите нарастват с бързи темпове. Страната се доближава до седемдневната пълзяща средна стойност от 40 000 нови случая на ден - най-високият й процент от началото на пандемията и повече от два пъти по-голям от цифрата в началото на ноември.

Нови ограничения за неваксинирани хора влязоха в сила в столицата Берлин в понеделник. За влизане в барове, ресторанти, кина и други места за забавление се изисква доказателство за пълна ваксинация или възстановяване от COVID-19 през последните 6 месеца. Но настоящата вълна от инфекции засяга главно южните и източните части на нацията, където ваксинацията е по-бавна.

Ако мерките, предложени от коалицията, бъдат договорени, те ще сближат Германия в съответствие с нейната южна съседка Австрия, където в понеделник влезе в сила локдаун, специално насочено към неваксинирани хора. Той забранява на неваксинираните хора - повече от една трета от населението на страната - да напускат домовете си, освен по няколко конкретни причини.

Мерките се прилагат от полицейски служители, извършващи проверки на място, и бяха разкрити заедно със сериозни строги предупреждения от новия канцлер на страната Александър Шаленберг. Той нарече усвояването на ваксините в нацията "срамно ниско" и каза, че тези, които не са ваксинирани, сега ще трябва да изпитат "точно това, през което всички трябваше да преживеем през 2020 г.".

Австрия, където усвояването на ваксините е по-ниско от Германия, страда от интензивна вълна от инфекции. За разлика от тях, Испания и Португалия избегнаха тежестта на зимната вълна, след като обявиха най-високите нива на ваксинации в Европа.

Великобритания ще изисква бустери

Други нации в Европа приемат мерки, предназначени да подобрят усвояването на ваксините. В понеделник британският премиер Борис Джонсън почти потвърди, че скоро ще се наложи трета, бустерна ваксина, за да се счита човек за напълно ваксиниран.

"Много е ясно, че получаването на три дози  ще стане важен фактор и ще улесни живота ви по всякакви начини и ще трябва да коригираме концепцията си за това какво представлява пълната ваксинация, която да вземем отчет на това", каза Джонсън на пресконференция.

Тази стъпка вече е предприета във Франция, където случаите се увеличават. Страната въведе по-строги правила за влизане тази седмица за неваксинирани пътници от 16 страни от ЕС.

Напрежението се покачва в някои части на блока; в Атина работниците от обществения здравен сектор протестираха в понеделник срещу заплащането и условията на фона на нарастващия натиск върху гръцките болници.

Гърция публикува рекордни данни за случаите на COVID-19 няколко пъти този месец. Страната направи ваксинациите задължителни за здравния персонал през юли, но протестиращите твърдят, че този ход е довел до изоставане с персонал, което не е запълнено, предаде Ройтерс.

"Носилките в дежурните болници се увеличават с десетки, а лекарите трябва да правят избор кой да влезе в Интензивно отделение въз основа на тяхната възраст", каза Михалис Джанакос, президент на Федерацията на обществените болнични работници, пред Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да не забравяме, че от лятото на 2020 до сега близо 1400 интензивни легла в Германия са рационализирани! Дисциплинираните и предвидливи германци казват да гледаме напред, т.е. тези които са взели решенията няма да бъдат отговорни - пълен комунизъм! Венцеремос!
97
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германците изчакаха да им минат изборите и започнаха с терора над хората. Нас ни спасява че постоянно см в предизборна кампания досега. Имаме ли редовно правителство и тук ще е същото.
96
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
. . . това накара европейските лидери да засилят позициите си по отношение на неваксинираните хора. . . . нарича се геноцид или по дългото название е медицински фашизъм. Информирайте се за евреите и Хитлер и тифуса!
95
1
 
21
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Интересен исторически факт знаете ли че ,нацистите са използвали борбата срещу тифа като инструмент за прилагане на фашизма си в началото на управлението им!Под предлог че евреите и ццциганите са мръсни и разпространяват зарази сред германското население!историята се повтаря!
94
2
 
14
 
! Отговори
В Авсртия преди 2 години
До няколко седмици ше затворят и ваксаните,а за посещение на кино,театът и прочие дори сега им бъркат по дупките с клечки.Каква файда?
93
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Файдата от ваксината май е нулева.
92
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина странни неща се случват напоследък,след падането на опорката,че ваксинираните са защитени от разболяване и разпространение на вируса,защо трябва да се тероризират само неваксинираните?След като така наречените уж"защитени"също боледуват,също разпространяват,също е възможна появата и при тях на поредната мутация,за какво е тоя двор аршин?
91
4
 
18
 
! Отговори
В. преди 2 години
Многократните дози стават атрибут на средната класа, която за сметка на това губи граждански права, квалификация, доходи, става импотентна и бездетна. На практика и там става подмяна на народа. Свободните духом са заменени от готови на всичко мигранти. Въпросът е кой кого.
90
3
 
34
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 години
Германците май не са си научили урока. Навремето Хитлер е маркирал евреите като нечисти, после ги е набутал в концлагери и е започнал да ги избива. Тогава този фашизъм завърши с избухването на втората световна война. Сега 80 години по-късно, затварят неваксинираните като мръсни, за да може вакснатите чисти и зелени да се разхождат свободно. Струва ми се, че до 1 година вече ще избухне и трета световна война. Дано не съм прав, но натам вървят нещата.
89
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе много за умни се имате. Като стане дума за жизнен стандарт вдигате врява как на запад са по-умни и по-добре ги управляват, сега като става дума за ваксинация ние сме по-умни и не щем да се ваксинираме, а там били фашисти. Да *** там броя на умрелите колко е? А тук?
88
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само бой по каските за антиваксърчетата.
87
3
 
27
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Нали болшинството са ваксинирани . Защо репресират малцинството !? И защо един може да настива , а друг не може !.? До преди месец ни ги давахте за пример ! Защо в 21-ви век има репресии ?
86
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нацистите винаги са затваряли инакомислещите и умните в лагери. Те винаги са им пречили на пъклените дела. Скоро очакваме някакъв белег да измислят и да задължат здравомислещите да го носят на ревера си като клеймо. Номера вече въведоха, само дето са в телефона, а не са го праснали на ръката, както правеха едно време в концлагерите. Нищо ново под слънцето. По интересно е кога ще започнат да ни варят *** и да ни застрелват между очите?
85
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре бе заключете ни, Аре да видими с колко ще намалеят, ще е 100% същато положение.
84
0
 
2
 
! Отговори
До 62 преди 2 години
Отвратитфлно гнусно е, гледах с интерес 10-на мин една женица във фантастикко какво прави, всички изброено, плюс, че изхвърли в една кофа боклууууууци се и почешка за финал ! Любезно попита: изнрахте ли си????
83
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A ваксината дава ли имунитет бе, баси циркаджйте.
82
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
79 грешиш. Никой не иска безумни крайности. Нито да се правим, че няма ковид, нито да се изолираме като пещерни. Решението е много елементарно, ваксинация на всички възрастни, тъй като те умират. И на хронично болните, тъй като са много уязвими. Останалите сами преценят. Няма нужда да унищожаване държавата си за това, че старите хора се разболяват и умират. Трябва да се погрижим за тях. А ние вместо това разболяваме младите, мислейки че спасяваме старите. Е да де, но старите пак умират.
81
0
 
28
 
! Отговори
До Стамат преди 2 години
С едно са по-различни неваксинираните само - с това, че показаха, че имат малко здрав разум в главите си и не се подчиняват безусловно и сляпо на политиците, които въведоха геноцида в доста от съвременните държави и ги превърнаха в машини за масов терор. А тези хора неудобни. Затова ги затварят. Интаче никаква здрава логика не налага геноцид точно на тази основа.
80
0
 
28
 
! Отговори
До кок преди 2 години
Добре а ти какво предлагаш?Ето малко математика,във ваксинираният ЕС живеят около 450 милиона жители,жертвите са около1.5 милиона което прави 0.35%,в останалият свят живеят около 7.5 милиарда жители,жертвите там са 3.5 милиона което прави 0.046% ,от всичко изброено се вижда,първо че ковидът не е това за което ни го представят,второ ваксинирана Европа има шест,седем пъти повече жертви!
79
0
 
34
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Ах,как искам някоя медия да вкара разследващ журналист в ковид отделение със скрита камера,да видят всички как 75% от болните лежат,пият кортикостероиди и зяпат телевизия по цял ден!Болни са,с положителен тест но НИЩО не налага държането им в болница и заемането на легла!Относно ваксините какво знаем ; ваксиниран пренася,разпространява и се разболява от К19,но по-леко (ужким) Каква е тая пародия да затвориш неваксинирани хора?!Защо ги затваряш?!С какво те са по-различни от ваксинираните?!