След рекордния срив: Еврото се възстановява

Слабостта на валутата изостря проблема с инфлацията
14 юли 2022 20:37, Йоана Цонева
30
След рекордния срив: Еврото се възстановява
Снимка: БГНЕС

Еврото се възстановява след вчерашния си срив спрямо долара. Курсът му се задържа малко над паритета спрямо долара. В междубанковата търговия във Франкфурт тази сутрин европейска валута се котираше за 1,0024 долара, почти колкото снощи. Европейската централна банка определи вчера референтен курс на еврото от 1,0067 долара.

В сряда под натиска на мрачните перспективи за европейската икономика и предвид вероятността от спиране на доставките на руски газ, еврото спадна за кратко под символичния праг от един долар, който не бе преминаван от декември 2002 г. В късната следобедна сесия вчера единната европейска валута поевтиня до 0,9998 долара след публикуването на данните за инфлацията в САЩ и впоследствие започна да възстановява позиции.

Сривът на еврото под 1 долар за първи път от две десетилетия го постави на пътя към една от най-лошите години в историята му, особено ако енергийният шок, предизвикан от войната в Украйна, доведе блока до продължителна икономическа криза, пише агенция Ройтерс. Единната валута се колебаеше на ръба на паритета спрямо зелените пари в продължение на дни и в сряда най-накрая преодоля това ниво. Спадът ѝ от 11,8% от началото на годината е почти равен на загубите, наблюдавани през 2015 г., годината, в която Европейската централна банка отпусна масирани стимули. Движението от сряда може да отвори вратите за придвижване към 0,96 щатски долара, прогнозират анализатори, някои от които очакват спад до 0,90 щатски долара, ако доставките на газ бъдат нарушени много повече.

Тези ходове поставят ЕЦБ в затруднено положение. Очаква се следващата седмица тя да повиши лихвените проценти за първи път от 2011 г. насам, за да се пребори с инфлацията, която достига рекордните 8,6%.

Слабостта на валутата изостря проблема с инфлацията. Въпреки това ЕЦБ не може да рискува агресивно затягане на политиката, тъй като се опасява, че икономическият растеж ще се обърне в обратна посока.

"Виждаме възможност за движение чак до 0,97 долара и евентуално дори до 0,95 долара", заяви Оливие Конзеуе, директор на валутния екип в UBP, като отбеляза последиците от енергийната криза за европейската икономика и добави: "По принцип знаем, че всичко е свързано с Русия".

Последното понижение на еврото дойде, след като газовите потоци по руския газопровод "Северен поток 1" бяха спрени за 10 дни за профилактика. "Ако затвореният за 10 дни газопровод не бъде отворен отново и се стигне до по-голямо нормиране на газа, може да се окаже, че не сме видели най-слабите нива на еврото", каза Кристиан Келер, ръководител на икономическите изследвания в Barclays.

Нарастващите разходи за енергия вече оказват влияние. Германия току-що отчете първия си търговски дефицит от 1991 г. насам, а настроенията на инвеститорите спаднаха под нивата, наблюдавани при избухването на пандемията от коронавирус през 2020 г.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
6
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ЛЪЖА Е!!!!!!!!!!!!!! НЕ ЕВРОТО СЕ ВЪЗТАНОВЯВА, А ДОЛАРА ПОЕВТИНЯ!!!!!!!!!!!! СТИГА СТЕ СЕ МАЗНИЛИ НА ТЕЗИ А............И (ДА НЕ ГО ИЗТРИЕТЕ) СТАЖАНТИТЕ НА "РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО"
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"По принцип знаем, че всичко е свързано с Русия" - Все едо си знаят и това пеят. Никога няма да си признаят каква катастрофална грешка направиха. По поръчка на САЩ, ЕС позволиха на ултра десни екстремисти да издевателстват на хората, разпалиха война в Украйна и сега целият континент ще плаща десетилетия напред, тази глупост.
28
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Възстановява се ама друг път.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
еврото дадна по ниско долара тия *** бг журналията ни лъжат както си искат
26
3
 
15
 
! Отговори
Стив Ханке: преди 1 година
"Българите биха загубили, ако страната се присъедини към еврозоната, въвеждането му трябва да стане след открита дискусия и най-вече след референдум, заяви проф. Стив Ханке преди месеци, а вчера каза: "След срива на еврото най-добре за българите е да държат спестяванията в левове."
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хаха И в какъв свят ще живееш ти и децата ти с националистите, бе некадърно творение. Или изразяваш по тоя начин неудовлетворението си от мизерния си живот. Балами на тоя свят, колкото искате.
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС умре алееее. ЕС але умреееее... Англосаксите неслучайно избягаха от потъващия корабббб... Всичко е замислено още преди 12годинки... Англите и американците пак ще си оправят икономиките с война на европейския континент, както го направиха през 1914та и 1939та години...
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6, Как го е приела като се обесценява и си вкарва автогол.
22
7
 
7
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Ще дойдат избори за ЕС, ако още го има. Тогава ще дойдат на власт националисти и те ще го разформироват тоя съюз. Който е колония на алчна Америка.
21
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои хора все още не могат да проумеят, защо няма смисъл да се гледа курса долар/лев. Гледайте долар/евро. Левът на практика е само хартия, която предоставя парична принадлежност към еврото и така е от 97 година през марката, а после през еврото. Приемането на еврото официално ще ни спести най-малкото главоболия с комисионни и лоши лихвени проценти.
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Войната срещу Русия е самоубийство породено от страх от смъртта" Ото фон Бисмарк.
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога най сетне европейците ще разберат, че в момента ги управляват едни празноглавци. Със санкциите които налагаха на Русия под въздействието на Америка и Англия им отряза клона. В Европа всичко ще буксува и ще стане зависима от САЩ. Тези в Брюксел са за въжето, че подлагат европейците на всичко това.
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Покажете графиката на евро/ рубла . Тайцуй Россия , плачи Европа ! Популярна песен на Глюкоза.
17
1
 
15
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ДОБРЕ НАПИСАНО : БЛОКА Е В ПРОДЪЛЖИТЕЛНА КРИЗА ЗАРАДИ САНКЦИИТЕ !!! БРАВО !!!
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 1 ден, че няма никаква промяна надолу не е възстановяване. Това е затишие пред буря.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да купиш рубли вече. Всички валутни бюра не продават Руски рубли. И то не заради санкции или нещо подобно. Просто ако имаш Руски рубли, които вдигат кураса си с 5% на ден ги пазиш за себе си. Да продаваш рубли днес е все едно да продаваш Биткойни през 2012 градина. Когато биткойна удари 100$.
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
RUB 0
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитат: Eвpoтo ce пoнижaвa cпpямo дoлapa пo вpeмe нa тъpгoвиятa в чeтвъpтъĸ cyтpинтa, пpoдължaвaйĸи дa peaгиpa нa пyблиĸyвaнитe пpeдишния дeн дaнни зa ycĸopявaнe нa инфлaциятa в Cъeдинeнитe щaти. Kypcът нa aмepиĸaнcĸaтa вaлyтa ce пoĸaчвa и пo oтнoшeниe нa бpитaнcĸaтa лиpa и япoнcĸaтa йeнa
12
9
 
7
 
! Отговори
6, преди 1 година
Глюпчо, България отдавна е приела еврото. Ти в кой свят живееш?
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ЕЦБ вдигне и малко лихвите много домакинства, бизнеси и държави в ЕС ще фалират на им санкции буахахахахаха.