Хиляди португалци на протест срещу поскъпването

Заради инфлацията много едва свързват двата края
55
Хиляди португалци на протест срещу поскъпването
Снимка: Pixabay

Хиляди демонстранти излязоха вчера по улиците на португалската столица Лисабон да настояват за по-добри условия за живот във време, когато заради високата инфлация хората още по-трудно свързват двата края, предаде Ройтерс.
Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа. По данни на правителството повече от 50 процента от работещите са получавали под 1000 евро на месец миналата година. Минималната месечна заплата в страната е 760 евро.

Цените на жилищата в Португалия са се повишили с 18,7 процента през 2022 г. - най-голямото увеличение за последните 30 години. Наемите също са скочили, отчасти заради спекулативния балон на пазара на имотите.

Ниските заплати и високите наеми правят Лисабон третият по разходи за живот град в света в класацията на британската застрахователна компания CIA Landlords. Инфлацията от 8,3% в Португалия е задълбочила проблема.
На протеста, организиран от движението "Справедлив живот", 26-годишният програмист Витор Давид казва, че му се иска да се премести отново в Лисабон някой ден, но сега трябва да живее другаде заради високите наеми в столицата.

"В живота ни настъпва момент, когато губим всякаква надежда", казва той и допълва, че вече е обмислял да се премести в по-богата европейска държава. "Много е трудно", отбелязва младият мъж.

По официални данни около 20% от португалците живеят в чужбина.

"Ние сме тук, за да се чуе гласът ни", казва Жозе Рейш, който наскоро е завършил университет, но още е без работа.
Според движението "Справедлив живот", създадено от хора от по-бедните крайни квартали на Лисабон, онези, които са били най-уязвими още преди скока на инфлацията, ще са най-тежко засегнати от продължаващата криза с разходите за живот.

Движението настоява за по-високи заплати, таван на цените на основните стоки и правителствени действия за преодоляване на жилищната криза.

Миналата седмица Португалия обяви значителен пакет от мерки за справяне с жилищната криза, но правозащитни организации заявиха, че предложенията ще имат слабо значение, ако властите продължат да насърчават други политики, за да привличат богати чужденци в страната. Като например Ройтерс цитира въведените през октомври миналата година визи за т.нар. дигитални номади. /БТА, Десислава Иванова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: протестПортугалия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама мома ви са това не е вярно. в ЕССР не може да има недовошни гряждани. всички се отглеждат свободно като щастливи кокошки и прави краставици. това е гнусна инсинуация. хората са излезнали наразходка и в знак на благодарност правят манигистация в чест на европейските клатибюрници.
21
7
 
18
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Франция се пълни с евреи от САЩ и Канада,Бразилия и Азиатският свят.Същото става и в Португалия,а още ореди около пет-шест години го видях и в България.Затова им е нйжна Украина.За да се презаселят в Европа заради ресурсите.Тия нямат нищо общо с онези достойми евреи занаятчии,които вече и в приказките не същствуват.По цял ден се разхождат,обикалят ресторантите и общественните тоалетни.Без Русия светът отива в на озоновата дупка дупката.
20
5
 
27
 
! Отговори
Стария Джо преди 1 година
Видя ли са португалците глад и мизерия ? Ние тука сме железни, за 30 години така са ни калили, че никоя криза няма да ни събори
19
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил Петков я съсипа и Португалия
18
6
 
20
 
! Отговори
bobo преди 1 година
ааааа недумайй ми как така стават тез чудеса нали приеха еурото и изведнъж резко забогатяха ся па стачкуват от бедност на коиииии бг ястреб да вярваме
17
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A как е в любимата ви Русия?
16
4
 
24
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Спокойно! Русия стигне ли Лисабон, цените рязко ще паднат!
15
3
 
46
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Пишат за Португалия, защото там протестират срещу спекулата. За нас кво да пишат, на нас си ни харесва да ни дерат. Ние сме си мазохисти отдавна
14
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е зле в Португали, толкова зле, че трябва да го отразим. Но в България няма такиива проблеми и за това пишем за чуждите. Какво ни интересува Португалия, като се чудим тока ли да си платим или да си купим храна? Още едно доказателство, че за ЕС важни са само силните икономики, а бедните нека стават по-бедни.
13
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как бе, нали Кирчо и Кокорчо вече ги няма. Сега кой им увеличава цените.
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв рай е тая, Евро зона хората на митинги в подкрепа на, еврото
11
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7. Протеста не е като плюването по Русия от диванчето. Мое и да те набият.
10
5
 
29
 
! Отговори
Гласът на Козяк преди 1 година
Важното е че ще пратите танкове Леопард за Украйна. Заслужавате към дежурното потупване по рамото да получите и бонус-пощипване по бузката.
9
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай ся не схващам оня ден испанците стачкуваха срещу поскъпването скоро французите сега португалците всичко е не доволно от Евро зоната а, вие искате да ни вкарате там и казвате че нямало проблеми ще сме по добре
8
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Хиляди демонстранти излязоха вчера по улиците на португалската столица Лисабон"..Това какво ще рече - на улица по сто човека ли? Хахаааа, защо спестявате истинския брой протестиращи?
7
6
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България всички са доволни от поскъпването и за това няма протести.
6
4
 
27
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Щом тук пише хиляди, значи са поне десетки хиляди.
5
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не е хиляди, та те са милиони население.
4
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръгнат ли да ни канят някъде да се присъединим - Еврозоната, значи краят е близо!
3
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези нямат никакво съчувствие към американските интереси!