Брокери: Очаква се нов ръст в цените на жилищата през 2024 г.

Очаква се и повишаване на наемите
5 сеп 2023 19:55, Анисия Иванова
158
Брокери: Очаква се нов ръст в цените на жилищата през 2024 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Спадът на цените на жилищата в света напоследък до голяма степен е приключил, като очакванията са средните жилищни цени на големите пазари да намалеят по-слабо от прогнозите в началото на годината и да нараснат през 2024 г., сочи допитване на Ройтерс сред имотни анализатори.

Двуцифрените понижения на цените, които анализаторите прогнозираха по-рано тази година заради растящите лихви по ипотечните кредити, не са се сбъднали напълно, тъй като по-високите спестявания на домакинствата, ограниченото предлагане и растящата имиграция са ограничили спадовете.

Значително по-високите лихви по ипотечните кредити в резултат на над едногодишно вдигане на лихвите от ключови централни банки не са засегнали всички хора.

Много собственици на жилища, които са взели евтини ипотечни кредити в дългия период на почти нулеви лихви, особено тези в САЩ, са решили да останат в дома си. Това ограничава предлагането и активността на жилищния пазар.

Но това е лоша новина за купувачите на първо жилище, които от години остават встрани от пазара заради затегнатото предлагане и бяха изключени от него заради силния ръст на цените по време на пандемията от COVID-19, когато собственици на съществуващи жилища предлагаха по-високи от техните оферти и тласнаха цените на жилищата до двуцифрен годишен ръст.

Резултатите от новото допитване, особено за икономиките с най-бързия ръст на цените на жилищата през последните години като САЩ, Канада, Нова Зеландия и Австралия, поставят под въпрос допускането, че следващият ход на повечето централни банки ще бъде да понижат лихвите.

Голяма част от оптимизма около неочакваното ранно стабилизиране на тези пазари всъщност произтича от предположението, че лихвите са достигнали връхната си точка и че още през първото полугодие на следващата година те отново ще тръгнат надолу.

„Вероятно през последните два месеца има малко прекалено оптимистично мислене за последиците от сценарий, че лихвите са достигнали връхна точка. Мисля, че не сме усетили пълните последици от по-високите лихви. Заради ипотечните кредити с фиксирана лихва много собственици на имоти са предпазени от последиците“, коментира Лиъм Бейли, ръководител на отдела за анализи в консултантската компания Knight Frank.

„Смятам, че в действителност имаме много ниско предлагане и обеми на жилищно строителство на повечето пазари заради породените от COVID нарушения на дейността и на веригите за доставка… Освен това имаме доста силно търсене на повечето западни пазари. Фундаменталният елемент е, че силно търсене среща слабо предлагане“, допълва той.

Търсенето на жилища превишава предлагането и очакванията са средните наеми да нараснат, а достъпността на наемите да се влоши.

Близо две трети от анализаторите, 65 от 101, които са отговорили на допълнителен въпрос, са заявили, че достъпността на наемите ще се влоши догодина. Останалите 36 са на мнение, че ще се подобри.

Целият анализ - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: наемицениимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз паркомясто не мога да си позволя пък за имот в българия да не говорим. Ориентирам се нещо към монте карло, манхатън , там по може да ми стигнат парите да си купя имот
96
0
 
4
 
! Отговори
Филип преди 8 месеца
Ко Каза ко
95
1
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 8 месеца
Както казва един собственик на заложна къща от САЩ: за толкова купуват или за толкова са го обявили, че го продават? Цени на които се продава винаги е имало много по-високи от реалната стойност и затова дадени обяви стоят с години! Половината градове са полу празни, но цените на имотите като в тропически рай, да си го държат докато паднат блоковете от липсата на подръжка! Тъкмо ще се разчисти място за къщи в градовете!
94
1
 
25
 
! Отговори
Пепи преди 8 месеца
ХоХоХо, те затова се напъват да върнат служителите в офисите. Ама няма да стане. Време е да кажете, че няма толкова население, колко апартаменти. И голяма част си стоят абсолюто празни, без опция накой да се интересува от тях. Все пак от 2 години дори София намалява. Това е.
93
2
 
28
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Само платени статии на агенции и строители. В момента на тези цени никой не купува.
92
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ИмеE kakво общо има Китай (който е с регулиран от правителството си) сектор на имоти със сектора на имоти в България, който е на свободен пазар? Пишете глупости!
91
1
 
16
 
! Отговори
Име преди 8 месеца
Вече за няколко европейски държави чета, че цените падат, идва криза, лихвите скачат, икономиката се свива. Прдишната 2008 г минала сравнително леко, защото китай бил във възход и омекотил удара. Но сега и в китай има брутален имотен балон, това ще удари едновременно много държави и ще е криза, за каквато не ми се мисли, по тежка от предишната. Пък цените на имотите в бг скачали...
90
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ръст ще има само на имотите с външна тоалетна . Панелките в София вече са много скъпи.
89
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има логика като станем 5,5млн със 6 млн жилища ще е на живот и смърът да имаш апарт
88
4
 
39
 
! Отговори
Valio преди 8 месеца
Брокерите да го духат......Няма продажби и решиха да лъжат,че цените ще се покачат.Не им се връзвайте изчакайте и не купувайте сега.Балона ще се спука......не може в България да е по скъпо от Австрия или Испания.
87
2
 
28
 
! Отговори
(-_-) преди 8 месеца
Ще се спука, не е дошъл момента. Това зависи от много неща и в крайна сметка ще се случи, защото това да ти продават 2 торби цимент за 1,5К евра си е чиста спекула, злоупотреба с необходимостта на хората от нещо, без което не може! За съжаление тук са намесени банки, а с тия трудно може някой да се пребори..
86
4
 
2
 
! Отговори
Иванчо Анисий : преди 8 месеца
Алоооу, Днесоветеее?!? Нали уж скоро щеше да се спука балона :):):)Или копи пействате статии на килограм без да ги четете оттук оттам :) :) :) А може и изобщо не сте изтрезнявали от лятото?!?Много сте забавни :) :) :)
85
1
 
4
 
! Отговори
До 69 преди 8 месеца
До До 65"Ами тогава го сравнявай с Бургас, а не със София. Даже Бургас е точно на морето, а Коимбра не е." Извинявай, но явно си функционално неграмотен и не разбираш написаното. Къде сравних Коимбра със София??? За теб, неразбиращия, ще повторя пак, че къщата, за която ставаше въпрос, в Бургас би струвала с 30% отгоре, а в София с 50-70%. Акцентът е върху цената, а не града! Сега разбра ли?
84
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Направо. Тия почнаха с халюциногените.
83
3
 
23
 
! Отговори
До 86 преди 8 месеца
Е как 10г чака. Що не купи в периода 2009-2013 когато имотите паднаха с 50%. Акъл няма ли че да не знае, че имотите са на цикъл на растеж и цикъл на спад. Това че ти си хванал цикъла на растеж е късмет за теб, а не разбираме на пазара. Сега да се купува на най балониания върху е върха точка на глупост. При положение, че в цял западен свят имотите спадат, точно тук ли при най големия демографски срив и раждаемост няма да паднат имотите, при положение, че спрямо 2012 София има 125к нови жилища.
82
1
 
15
 
! Отговори
Потърпевш преди 8 месеца
След като не се съгласих спряха нацяло да комуникират с мен. Правиха ми капани с нотариални уведомления и всякакви други мръсни номера. Въпреки че непрекъснато ползвах помощ от адвокат не мога да кажа че това е гаранция че ще се спасите от проблеми.Имаха подписан от мен единствено един документ на който впоследствие са фалшифицирали датата, за да се окаже, че не съм спазил срок по договора. И с него и голямо скалъпване на факти ме съдят за над 200 000 лв. Пазете се, а мен Господ да ме пази.
81
4
 
15
 
! Отговори
Потърпевш преди 8 месеца
Само да допълня какво ми се случи, за да предпазя доколкото е възможно и други. Подписах договор за строителство като бях и съсобственик на имота. В договора имаше неустойка за строителя в случай че някой виновно попречи за осъществяване на строителството.Да подписах го, защото по никакъв начин не съм мислил какво ще ми се случи.Имах договорени цени за строителство, но после дойде пандемия, после война и строителя започна да ми извива ръцете като искаше да увеличи цената с 40%.
80
3
 
32
 
! Отговори
Софиянец преди 8 месеца
Прощавайте, не разбирам защо класирате София като столица, па камо ли европейска! Това е едно малко провинциално градче къде времето тече много бавно. А и полвината жилища са празни. В моето семейство всеки има също по един празен апартамент в центъра защото не си струва да се дават под наем. За 1000 лв има 3-4 стайни в Лозенец. Безсмислено е да се купува такова жилище за 500-600К лв. Ама слушайте брокерите в днес. Те знаят най добре!!
79
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"120 000 евро къща с двор на Халкидики срещу 240 000 евро за панелка от 1965-та в Гео Милев за основен ремонт. " А ТИ, какво би могъл да работиш на Халкидики? А и ти да можеш, 99 от 100 други човека не могат. Бутат се в София, защото тук намират работа, иначе има много красиви места по света, ама там освен за релакс, за друго не става.
78
4
 
10
 
! Отговори
Черен дракон преди 8 месеца
Ааааааа няма кка да падат изтеглих 280 бона ипотека... Не разрешава да падат. Ся кат влезем в еврото ще я продам за половин милион и излизам в пенсия.