Радев: България се стопи с 850 000 души за 10 г., защо емигрират младите?

Решаването на демографската криза изисква пречупване на корупцията
14 сеп 2023 18:00, Петър Бойчев
406
Радев: България се стопи с 850 000 души за 10 г., защо емигрират младите?
СНИМКА БГНЕС

За 10 години населението на България намаля с 850 000 души, което е най-резкият спад на населението в модерната ни история. Решаването на демографската криза изисква пречупване на корупцията и изграждането на институции, способни да отстояват правовата държава и справедливостта. Това заяви президентът Румен Радев на срещата на върха по демографските въпроси в Будапеща.

Държавният глава участва във форума на високо равнище „Семейството е ключът към сигурността“ по покана на президента на Унгария Каталин Новак. Радев оцени високо последователната политика на Унгария в подкрепа на младите семейства и насърчаване на раждаемостта, която в дългосрочен план има потенциал да се справи с негативните демографски тенденции, характерни за европейските държави.

Хората са най-ценният капитал на всяка държава и каквито и финансови, зелени и дигитални политики да предлагаме и развиваме, те трябва да са подчинени на осъзнатото разбиране, че именно демографските процеси определят бъдещето на обществата, подчерта Румен Радев. Затова, по думите на президента, всяка демографска политика трябва да подпомага младите хора да създават семейства и да имат деца, едновременно с тяхното професионално и обществено утвърждаване.

Нивата на раждаемост, смъртност и емиграция са основните фактори, които измерват демографските процеси, но те са в пряка зависимост от множество политически, икономически и социални фактори и те също трябва да бъдат отчитани при изготвянето на демографските политики, подчерта Румен Радев. За разлика от България, други страни членки на ЕС не само имат много ниски нива на емиграция, но и привличат много млади хора от България и страните от Източна Европа, което допълнително влошава техните показатели за раждаемост.

„Това  е двойна загуба за България, тъй като страната ни е инвестирала в образованието на тези млади хора и вместо те да вложат своите знания и умения у нас, те допринасят за развитието на други не само по-богати, а и по-ефективно функциониращи държави“, заяви Румен Радев.

Като фактори за противодействие на демографската криза президентът открои адаптиране на финансовите стимули за отглеждане на деца, подпомагането на младите семейства, които имат проблеми с репродукцията, подкрепа за самотните родители, безплатни детски градини, данъчни облекчения за многодетни семейства при отговорно родителство и други.

В изказването си на форума президентът подчерта, че много от младите хора в страната ни определят като причина за своя избор да се развиват професионално и да създават своите семейства в чужбина не само с по-високите финансови възнаграждения, а с функционирането на правовата държава и защитата на справедливостта, добрата работа на социалните и здравни системи и с основаните на ясни правила  и отговорности общества.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ТОЗИ НЕКАДЪРНИК ДА СИ ПРОЧЕТЕ ОТ КОЯ ДАТА Е ПРЕЗИДЕНТ! ДА СМЕТНЕ КОЛКО ГОДИНИ УПРАВЛЯВА С НАЗНАЧЕНИ ОТ НЕГО НЕКАДЪРНИЦИ! ДА ВИДИ В КАКВО СЪСТОЯНИЕ ОСТАВИ ВВС!НЯМАШЕ САМОЛЕТИ ЗА ПАРАДА!БЕЗОЧИЕ!
299
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не знам Боко Моко, ама с 20 лв пълних торбата в магазина, една камара млади хора се върнаха, къде миеха чинии, а при 2г служебни правителства, с 50лв не мога половината неща да си купя.
298
5
 
4
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 5 месеца
Радев нямаш ли огледало бе старец?
297
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ми щото Боко управлява вече 15 години. Затова хората избягаха.
296
1
 
9
 
! Отговори
Абе Радев! преди 5 месеца
Ако мислиш, че ще трогнеш депутатите с тези факти, дълбоко се лъжеш -> те отдавна живеят е паралелен свят!
295
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не, президентът на България не управлява. Управляват изпълнителната власт, законодателната власт и съдебната власт. Президентът не към нито една от тези власти.
294
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо ми изтрихте коментара дето казах, че България е сива и кална и държавните институции не са на ниво. Кой обиждам с истината? Така е, създайте условия за живот и никой няма да се изнася към ЕС. Лостовете са в държавните институции. Хайде да се размърдат, а не само заплати да вземат.
293
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Радев не управлява ли от 8 години?
292
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От тези 850000 души колко са починалите и какво е разпределението по възраст на останалите?А първите 20 години след промените какво се е случило? А колко заминаха с полетите за Хавана и останаха в Канада или САЩ през 90-те години? Искам подробна информация, а не подбрана.
291
3
 
11
 
! Отговори
Муньо преди 5 месеца
Заради такива червени другари като тебе бягат младите от България!
290
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-простият отговор, на запад ако работиш ще имаш истинска пенсия , а децата ти по-добро бъдеще, в България образованието е евтино , но е некачествено, повечето млади са напълно неподготвени за реална работна среда, друг е въпросът че има специалности по които няма никаква реализация
289
1
 
6
 
! Отговори
Bugarin bosilegrad преди 5 месеца
Защтото имат брат на путин президент
288
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До метематик Бауцаров - Слаб 2, сядай си. Какво общо има президентът с управлението на България? Приемането на законите, управлението на държавата - икономика, образование и т.н., правосъдие, нямат общо с президента. Корупцията къде е? Ами в изпълнителната, съдебната и законодателната власт.
287
2
 
11
 
! Отговори
Мона преди 5 месеца
Справедливост? Баба ми, през 1997 година беше вече на 70+ години и беше отгледала 2 деца до възрастни и работила поне 35 години стаж в сладкарската промишленост и след това персонал в училище, като се смени от социализъм на капитализъм. И пенсията и стана 3 долара на месец. Ей ТОВА ви е българската справедливост. В този момент ми стана ясно какво ме чака, ако остана в милата родина татковина. И по този повод се изнесох по живо по здраво и няма да чакам на подаянията на българската пенсионна с-***
286
2
 
8
 
! Отговори
метематик Бауцаров преди 5 месеца
Е по моите скромни изчисления 170 000 са емигрирали през Радевите години. Да обясни и той
285
0
 
17
 
! Отговори
Политкоректен преди 5 месеца
Нека да започнем от тук: ти си талантлив художник, композитор, физик, химик, режисьор, писател, пилот, .... Да не изброяваме всички професии. Та искаш да се изграждаш в твоята област и да реализираш определени проекти в своя живот. И? Какви точно възможности за реализация имаш тук? Има само ченгета от ДС и техните отрочета, които са окупирали всичко и пречат на обществото да се развива. Не, че някой в чужбина е приплакал за теб. Ясно е, че ще си смотанякът с най-ниска заплата. Но иначе изгниваш.
284
3
 
8
 
! Отговори
Deutschland преди 5 месеца
От тях 500 000 са роми. Останалите необразовани и не квалифицирани Аз други "млади" тук не съм видял вече 20 години .Това радев скри от хората .
283
7
 
13
 
! Отговори
Епидоралния преди 5 месеца
Как ме е срам, че гласувах за тоя... не подозирах, че може да е такъв наглец. Аз исках само да го нашия на Боко с 200. Но камшика почва да удря обратно
282
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ДРУГАРИТЕ НАПРАВИХА МИРЕН ПРЕХОД?ПОДАРИХА СИ ЗАВОДИТЕ!НАРЯЗАХА ГИ НА СКРАБ И ФАЛИРАХА БАНКИТЕ С НЕОБЕЗПЕЧЕНИ КРЕДИТИ ЗА СВОЙ хора!ПРИБРАХА СПЕСТЯВАНИЯТА НА ХОРАТА!ИИИИИ ПОСЛЕ НАГЛО ХУЛЯТ ДЕМОКРАЦИЯТА ЗА БЕДНОСТТА СЛЕД 1989!БЕЗСРАМИЕ!ДАЖЕ ГЕЧЕВ ИЗЛИЗА ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ДА КРИТИКУВА! Даже много страда за бедните!ГЕЧЕВ!РУМЕН ПЕТКОВ! РУМЕН ОВЧАРОВ ПЪРВАНОВ! НАГЛОСТ!КОЛКО ХЖРА УМРЯХА КОГАТО ПАРИТЕ ЗА НОВ АПАРТАМЕНТ ИЛИ КОЛА СТИГАХА ЗА ДВА КГ МЕСО!18000 СТАНАХА 18 ЛВ !БКП Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА НАРОДА
281
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Един малък линч на парламента , прокуратурата, съдилищата и повече няма да смеят един подкуп да вземат следващите!!! Естествено и проблема с ромското население , трябва да се вземе по- сериозно и всичко ще стане екстра! Много малко ни трябва за да сме добре...