Глоба и отнемане на книжка за шофиране с яке или палто в Гърция

Законовото изискване е водачът да има пълна свобода на движение на крайниците си
Обновена: 3 дек 2023 09:18 | 3 дек 2023 08:21, Елка Василева
120
Глоба и отнемане на книжка за шофиране с яке или палто в Гърция
Снимка: архив, БГНЕС

Водачът на автомобила е длъжен да осигури пълна свобода на движение на крайниците си, за да може свободно да извършва всякакви маневри, необходими за безопасно движение по обществен път. Това изисква законът за движение по пътищата в Гърция.

Въпреки че не е ясно как точно шофьорите ще постигнат пълна свобода на движение, тъй като не се казва какво облекло е позволено да носят по време на шофиране, това означава, че трябва да пътуват с дрехи, които не ограничават движенията им. Дебелото палто или яке със сигурност не попадат в тази категория.

Ако шофирате, докато носите яке или палто, има вероятност да бъдете глобени от пътната полиция като част от потенциална проверка и ако попаднете в инцидент с ограничително облекло и се окаже, че то е допринесло за инцидента, тогава нещата стават още по-сложни.

Санкцията за нарушаване на разпоредбите е както парична, така и административна. Глобата е 100 евро, а шофьорската книжка се отнема на място за 30 дни.

Въпреки това предвид известната лоялност на гръцката полиция към нарушителите има надежда, че тази доста абсурдна клауза от правилата за движение ще се прилага изключително рядко, освен ако нямате личен конфликт с полицай, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR Силвия Станчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ние през лятото не сме с якета и кожуси, така че няма страшно.
86
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гърците са хитроумен и изпълнен със самочувствие народ, но националната им сила е в историческото им минало, като съвремие не са особено добър пример! Притеснението ми е, че лесно можем да ги надминем в грешките им - справка - тегленето с лекота на заеми и нарастването на външния ни дълг!!!
85
1
 
1
 
! Отговори
Роко2 преди 5 месеца
Скоро и куни на полицая щше ги карат да правят
84
2
 
19
 
! Отговори
Маляка преди 5 месеца
Лятото само чисто голи да се кара-пълна свобода.
83
6
 
9
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 5 месеца
Не съм любител на соца , но такива простотии като у нас нямаше.
82
0
 
5
 
! Отговори
Мъка преди 5 месеца
До Дианата,за която 81 Ааа, не така. Диана Любенова е най големия ни специалист по пътна безопасност.Е , няма шофьорска книжка , но много разбира.
81
2
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 месеца
а дългите гашти дозволени ли са?
80
2
 
23
 
! Отговори
Дианата,за която преди 5 месеца
стана дума по-долу, е Русинова,самодоволно крупно женище,с образование на детска учителка,неведомо как назначена за някакъв шеф в някакъв център за безопасност на движението.Чий човек е?Какво прави,когато не обвинява шофьорите в това,че карат колите си?А за иди0тската пътна обстановка не става дума,тя е даденост,променливата величина са водачите.Да има ненормалници сред тях,но има и причини за това.
79
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Идва закон за колите: Глоба от 100 лева, ако караш кола без гуми!
78
1
 
30
 
! Отговори
Хохо преди 5 месеца
Значи, това не е факт, а някаква интерпретация на закона, измислена явно от хора с интереси в туризма в България, за да плашат гаргите. И сервилно поднесена от платена медия.
77
5
 
35
 
! Отговори
Този Който преди 5 месеца
Някакви предпразнични партенки отново набиват от медиите, зер да не хванем случайно пътя за Гърция. Споко. Обикалял по Гърция. Спирали са ме неведнъж и не веднъж съм питал за посока и т.н. Ама нито един път не видях разпасани, потни шкембяцци, които знаят само родния си език и се заяждат за какво ли не. Все попадах на едни такива спретнати, учитиви, владеещи добре поне английски и вдъхващи респект служители. А истината е, че никой няма да се занимава с вас ако не правите ганьовски изпълнения.
76
2
 
21
 
! Отговори
СандУкан преди 5 месеца
От 1 януари да се шофира само по кецове ))))))Никакви дрехи, какво е тУЙ нещо? В Гърция е пълно със смокинови листа))))))
75
4
 
8
 
! Отговори
Подобна мярка преди 5 месеца
би предизвикала низ от съдебни процеси.Ще са нужни вещи лица,вероятно с медицинско образование,специалисти по биомеханика,анатомия,с познания за механичните качества на материалите,от които са дрехите и как те пречат.Следва да бъде документирана обстановката,метеоусловията,облеклото на "нарушителя".Разчита се не нежеланието на потърпевшия да се подлага на такива тежки процедури.Е,всичко се прави от властите като "грижа за човека и другите участници в движението".И в Гърция си имат Диана...
74
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
нищо ново нарича се фашизъм
73
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До адолфТо си личи. Не събличаш ватенката.
72
9
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 5 месеца
Доста странен начин на наг ли те гърци, да се борят срещу надрусаните и пияни шофьори. Разбирам да глобяват за говорене по телефона, без устройство, или да караш, обут с джапанки, но за яке- пълен абсурд!
71
4
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 5 месеца
Най-голяма свобода голи до кръста. Ще е чудно преживяване като срещнете силиконки....
70
17
 
10
 
! Отговори
адолф преди 5 месеца
Карайте с ватенки, те дават пълна свобода на движение на крайниците, но за сметка на това ограничават свободата на мозъка.
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трябва да се въведе закон за шофьорите да карат по Балканите със Скафандри както Космонафтите летят в космоса, понеже газовете от аспусите на колитите са канцерогенни и на всеки стар автомобил при проверка от страна на милицията да показват задължително шофьорска книжка с лика на Гагарин! А за проверяващите милиционери трябва да се въведе закон за височината - да не бъдат по-високи от джуджето Путин, за да не виждат имат ли Космически Скафандри - Шофьорите каращи коли!!
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Данчо полицая какво мисли по въпроса?