Прогнози за евровота: ГЕРБ с 8 мандата, БСП с 6, за ДПС - 3

Коалицията между ГЕРБ и СДС - хитър ход, смятат политолози
21 мар 2019 19:00, Петя Славова
79

Два месеца преди евровота ГЕРБ влезе в нова коалиция. Този път със СДС. Никой обаче не знае колко точно ще продължи прегръдката между двете партии.
Още по темата

Според политолога Първан Симеонов и анализатора проф. Михаил Константинов коалицията между ГЕРБ и СДС е много хитър ход от страна на премиера Бойко Борисов.

Причината е, че до края на годината предстоят местни избори и избор на нов главен прокурор. Затова и коалицията със сините щяла да позволи на ГЕРБ да има преднина пред конкурентите си в тези два вота. Симеонов и Константинов също така са категорични, че на предстоящите евроизбори ГЕРБ най-вероятно ще вземе 8 мандата, БСП ще е с 6, а ДПС с 3.

"Вдясно винаги е имало по-тъмно синя и по-светло синя част. В "Демократична България" все още няма единно мнение дали коалицията със СДС ще допринесе или ще отнеме от гласовете на ГЕРБ. СДС можеше да допринесе повече, ако бе в коалиция с "Обединени патриоти", тъй като ГЕРБ сами могат да спечелят тези избори. Възможно е след тези избори СДС да се претопи в ГЕРБ, които с тази коалиция взимат гласовете на малките десни партии", каза политологът Симеонов в "България сутрин".

Интересно е Ангел Джамбазки колко гласове ще спечели. Той е най-разпознаваемият и одобряван евродепутат. Патриотите също могат да се обединят, но там думата имат Волен Сидеров и Валери Симеонов, тъй като Каракачанов каза, че ВМРО може да се яви и самостоятелно. ДПС най-вероятно ще вземе три мандата, а БСП шест", допълни той.

Професор Михаил Константинов също изрази мнение, че ходът на ГЕРБ да влезе в коалиция със СДС е много добър. Анализаторът отбеляза, че е възможно преди евроизборите БСП да потърси коалиция с АБВ.

"Има разум в коалицията между ГЕРБ и СДС. Според последното изследване мандатите са 8-7-2. Много е възможно обаче да станат 8 мандата за ГЕРБ, 6 да са за БСП и 3 за ДПС. Тогава няколко десетки хиляди гласа могат да бъдат решаващи. ГЕРБ влиза за първи път в коалиция. Това може да значи и бъдещо партньорство. Партията на Борисов и СДС печелят от тази коалиция. Можем да видим обединения и между БСП и АБВ, заяви Константинов.

"Скоро предстои избор на главен прокурор. Управляващите искат да имат свой човек на този пост и затова коалицията между ГЕРБ и СДС е много важна.  Освен това идват и местни избори. Затова и двете партии решиха да се обединят", коментира още Константинов пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че предсрочни избори може да предизвика гнева на българския народ. "Трябва да гледаме какво става около нас, защото тези неща са заразни - Сърбия, Черна гора, Гърция. Това са механизми, които не ги познаваме, но са мощни. Не очаквам големи турболенции до края на годината", обясни още той.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 5 години
До Комунист 62 Знаем, знаем.
62
0
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 5 години
Май Цветанов че излезе прав за осемте мандата.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Искаш да кажеш - .. на ефира . Подмазване на управниците и гавра и постановки с обикновенните люде .Удавиха се с собствените си... !
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗОРЛЕМ МЕ НАКАРАХА ДА ГЛАСУВАМ ЗА БСП .То не бе Истанбулска конвенция ,не бе подмазване на Турция и Ердоган ,грабежи ,лъжи ,високомерия ,и за капак направиха ни Световни шампиони но смъртност . Ай сиктир !
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цветанов - най-важният човек в герб е непрестанно замесен в имотни сканадали.Герб се оказаах замесени в политичесик Репресии - Иванчева, Б.петрова, Е.Йончева. ИНтересено защо Цветанов сега не арестуван в условията на Иванчева?
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хора замислете се скандалиет - Лиляна Павлова създаде сума ти скандали около санирането. Окраде 3 милиарда. не свърши никаква работа с ВиК и язовирите които бяах в нейния ресор, язоворите си преливаха - сега ще бъде кандидат евродепутат. Румяна Бъчварова даде назад с реформата на нейния предшественик, после сложи любимеца си Боршош да отговаря за НДК и само за седмица плочките се напукаха по време на председателството...сега я правят посланик
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако съвсем не искате да гласувате за никоя партия - идете и задраскайте "за никоя партия" за да не повишавате активността изкуствено.. Важното е да ударим Герб.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко-ота не е достатъчен - антистестимен вот. Гласувайте за която и да е партия но не и за Герб. не искате да гласувате за Герб - имате БСп.не искате БСп - имате АБв. не искате АБв - имате Ддемократична България. Ако и нея не искате имате разни ЕНчевци и т.н. Въпросът е да смажем Борисов.
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господарите също паднаха от екран. Киро домусчиев купи НОВа и сега само насън ще гледате Господарите. не бяха съвършени, но отвреме -навреме вадеха язвите на обществето.Къде бяхме по свобода на словоот през 2007 - и къде сме сега?
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли че Шоуто на Слави пада през май или Юни?много удобно. Милен Цветков заговори за острова на Борисов - спряха му предаването.Виктор Николаев бе заплашен, че ако задаав въпроси " ще му изстине столчето"Отстреляха Светла Петрова със "сеизмогроф" и куп други водещи журналистиа сега искат да свалят и Слави. каквито и грехове да има той, е последният мохикан в българската публицистика
53
2
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
боикот на изборите ще храним 750 тунеядци че нашите са ни малко
52
2
 
5
 
! Отговори
Комунист преди 5 години
Не гласувам за ЕС
51
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе да! То и на цецка и предричаха победа на президентските, ама после що така стана! шайката оттече в канала!
50
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че псевдопрофесорът Михаил Константинов какво да кажеНали той и цялата му рода са на хранилката на Гроб
49
4
 
14
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
Мишо, професоре, кой прави т.н. прогнози и в чия полза, времето ви И З Т И Ч А нагаждайте с истината ...
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ,БСП,ДПС ЩЕ ИМАТ АНТИВОТ 100%ДА ВИ Е ЯСНО!
47
4
 
15
 
! Отговори
АМАН преди 5 години
от магистрални политолози и социолози в България !
46
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГРОБ ще предложи листа с евродепутатите на Истанбулската конвенция като Майдел и Габриел... а освен СДС що не се коалират и с Бат Сали. В Трън целата ромска махала гласува за апартаментите на Цуцо
45
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБОГЕЙОВЕ, известно ли ви е, че госпожа Лъжа осъди десетина пъти господин Честния за лъжите му... Последния път преди десетина дни.
44
6
 
20
 
! Отговори
ХАДЕС ОТ ГЕРБАВИЯ АД преди 5 години
ГЕРБ ЩЕ ИНСТРУКТИРА ЕЛЕКТОРАТА СИ ОТ РОМИ И ТЕ С ПРЕФЕРЕНЦИИ ЩЕ НАПРАВЯТ ИЗБИРАЕМОТО МЯСТО НЕИЗБИРАЕМО. КОЙТО Е В СЪЮЗ С ГЕРБ ВСЕ Е УМРЕЛ.