ГЕРБ да не отварят фронт с президента, ще загубят

Първан Симеонов и кои са партиите с най-големи шансове на изборите
Обновена: 20 май 2019 15:18 | 20 май 2019 14:25,
204
ГЕРБ да не отварят фронт с президента, ще загубят
Снимка: БулФото

ГЕРБ не трябва да отварят фронт с президента, защото може да загуби. Това каза пред Агенция Фокус политологът и директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов.

По думите му, гласоподавателите остават с впечатление, че изборът ще е е между ГЕРБ и президента, а президентът имал доста по-високо доверие. Той бил и една от най-харесваните фигури в България в момента.

През последната седмица се появи поредното напрежение между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов по повод срещите, които държавният глава организира с висши магистрати. Борисов заяви, че това "намеса в независимата съдебна система", а Радев отвърна, че не той бил канил "магистрати вкъщи или на тайни вечери".

Още по темата

"Едно е да се сражаваш с Корнелия Нинова и Елена Йончева, съвсем друго е да се сражаваш с президента. По този начин даваш президента на противника си, а държавният глава е силен коз", категоричен е Симеонов.

Социологът смята и че премиерът Борисов е прекалил със "собственото си преекспониране" в тази кампания, защото така тя отново изглежда като вот на доверие.

"Той постъпи добре като каза, че този път няма да си ходи, дори да загуби", коментира експертът.

Според него, избирателите все още странят от бюлетината за БСП, въпреки че искат да накажат ГЕРБ.

"БСП продължават да излъчват една крещяща риторика, която леко плаши. В тази кампания обаче са се усетили и малко се снишават , избрали са по-хитра тактика - да оставят крушата сама да капне без да тресат много дървото, разчитайки на скандалите в ГЕРБ и на другото опозиционно пространство - либералната част на българското публично пространство, от която тръгнаха всъщност скандалите с апартаментите", анализира Симеонов.

Това, че изборите за Европа и за България са толкова важни, личало от личната активизация на Борисов, който "опитва изпреварващо да наутрализира потенциални удари на финала".

"За първи път виждаме и БСП толкова мобилизирана, за първи път дори вътрешната опозиция в БСП е толкова консолидирана, за първи път виждаме и ДПС така", изтъкна той.

Първан Симеонов заяви, че има три формации, които ще влязат в Европейския парламент със сигурност и една над бариерата - ВМРО. Имало още няколко с добри шансове.

Основният патриотичен вот бил съсредоточен в лицето на досегашния евродепутат Ангел Джамбазки, но според социлога, се наблюдавали поне 5-6 фигури, които "са се посветили на това да му попречат".

"На някои избори има десни хора, които се чудят коя е по-малката злина - ГЕРБ или БСП. Възможно е някои да решат, че по-малката злина все пак е БСП. С това поведение на БСП е трудно да се направи общ план.", коментира Симеонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
35
 
32
 
! Отговори
Радев за смях... преди 4 години
Нашият прецедент не бил червен, а само румен...
119
18
 
13
 
! Отговори
Рап за русопоклоннци преди 4 години
"Нарисувай ми една овцаВ анфасНека ти позира огледалото във вас...Бог или човек, затвор или ковчег, КАЗАЧОК ИЛИ КЮЧЕКНека най-добър приятел и любовник бъде спирта...И утеха във патронче къркайА успеха е талонче търкай....Я кажи заради мене ли си пак последенЯ кажи заради мене ли си толкова наведенЯ кажи заради мене ли си толко беденИлиЗаради тебе, *** ньеден..."
118
43
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Само който не е служил в армията може да смята, че от офицер може да стане президент.
117
39
 
25
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Поредният московси проект "Радев" показва само колко са зле петоколонниците с кадрите. Секи следващ техен президент е по-зле. Всичко се корени в модела на Путин. На него му трябват послушковци. А както е известно послушанието е компенсация за некадърността в политиката.
116
34
 
29
 
! Отговори
Радев-балалайка преди 4 години
Балалайка - руски музикален инструмент.
115
37
 
27
 
! Отговори
Първанчо преди 4 години
Откога Хвърчилов стана фактор в управлението бре вуйче!Бил го избрал българският народ!20% ли са народът от 38% избирйтелна активност!
114
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който се целува с БСП,получава ТЕЦ-Варна!Който се целува с ДПС,какво получава?
113
29
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бас ловя че ще има втори мандат .
112
32
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като сравня Първанов със сегашния президент, ми иде да кажа на Първан -Хвърли си тапията за социолог,Буратино не е никакъв проблем за ГЕРБ,но ГЕРБ е големия проблем на Радев!
111
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този президент,като му мине мандата, тогава ще видим коментарите на агенции,социолози и журналисти!Бас ловя,че тези които сега му пеят дитирамби,ще са най-големите му критикари след 3 години! Традицията на "македонската чета" го изисква - паднеш ли,всички те предават!
110
28
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борбата е безмилостно жестока,борбата както казват е епична...С бюлетина номер 18 да смачкаме главата на мафията ГРОБ...
109
27
 
21
 
! Отговори
Първанчо преди 4 години
Откога Хвърчилов стана фактор в управлението бре вуйче!Бил го избрал българският народ!20% ли са народът от 38% избирйтелна активност!
108
27
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Ами той президентът отвори фронта, ГЕРБ и да искат няма как да отворят отворен фронт.
107
36
 
9
 
! Отговори
Демократична Българи преди 4 години
Демократична България - това е партията, която трабва да спечели!
106
15
 
35
 
! Отговори
Не е за вярване преди 4 години
А бе галапари, от кога сте загрижени толкова много за ГЕРБ ? Мислите ли че някой ви вярва. Глупаците свършиха.
105
20
 
23
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Абе младеж нахлуй един зелен чорап на главата и хукни по Цариградско шосе и викай урааааааааа
104
39
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С какво е популярен президента , с това 4е не може да каже две приказки ,а само клишета или с това 4е е натрапен от 4ужда държава .С кое от двете ?
103
17
 
2
 
! Отговори
ан преди 4 години
неутралните ще гласуваме за джамбазкимисля ,че управляващите по цял свят трябва да имат само по един мандат,за да не се оплитат в далавери и излишни пари за кампаниикак не му омръзна бою и сие 10 години ни се вихрят вече по екрананищо не слушам вече, този станишев срам нямаунищожиха с даниелчо бг образованието и продължава да иска да управлявате го гонят от селото ,той поп ще ставадано не го изберат и го задраскат ами този тафров-ужасами ал големия-ужаз
102
25
 
23
 
! Отговори
БСП-ДПС преди 4 години
КОЙ се целуваше на Орлов мост с ДПС ?! Гласуваш за БСП получаваш Гулаг !
101
8
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
КОЙ Е номера на бюлетината на партията АСАНСЬОРИ ?? в сми -а нагоре а надолу -ама все по един и същ път се движи !