Решаващият час настъпи! Кой ще спечели изборите - ГЕРБ или БСП?

Избираме 17 евродепутати, те ще ни защитават в Брюксел
245
Решаващият час настъпи! Кой ще спечели изборите - ГЕРБ или БСП?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За четвърти път избираме евродепутати. Първият път това стана през май 2007 г., след като страната ни се присъедини към ЕС. Следващият вот беше през 2009 г., а последният през 2014 г.

На 26 май 2019 г. гласоподавателите ще определят кои 17 представители от страната ни да седнат на депутатските банки В Европарламента.

Още по темата


Йончева ще бори корупцията, Габриел ще пази границите

Кандидатите са общо 318 и са издигнати от 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета. Очаква се за един евродепутатски мандат да са необходими между 120 и 150 хиляди гласа.

ГЕРБ залага на познати имена и цели да има поне шестима евродепутати.

Начело на листата е последния ни еврокомисар Мария Габриел, а на следващите четири места са доскорошните евродепутати  Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Асим Адемов. Шести е Александър Йорданов от СДС - една от партиите, с които ГЕРБ за първи път се съюзява преди избори. Седма е Лиляна Павлова, която беше министър на българското европредседателство.

"БСП за България" също се стреми към шестима представители в ЕП.

Водач на листата е Елена Йончева.

След нея се нареждат младите и неизвестни досега социалисти Петър Витанов и Цветелина Пенкова, ексшефът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов.

На пето място е лидерът на ПЕС Сергей Станишев, на шесто е Иван Кръстев, а седмото е за Деница Златева.

ДПС също със сигурност ще има евродепутати. Водачът на листата на движението е лидерът на партията Мусфата Карадайъ, който обаче вече обяви, че няма да стане евродепутат. Така на първо място ще влезе Делян Пеевски. 

Представители на ДПС в ЕП вероятно ще бъдат сегашните европедупати Илхан Кючюк и Искра Михайлов.

Според социолозите евродепутат може да има и "Демократична България", като водач на листата на политическата сила е Радан Кънев.

След като коалиционните партньори от "Обединени патриоти" не се разбраха за обща листа и трите формации излъчиха кандидати.

Предизборната кампания започна: Без нарушения и без жалби

На първо място в листата на ВМРО е Ангел Джамбазки.

Валери Симеонов поведе листата на коалиция "Патриоти за Валери Симеонов".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се отказа да се бори за място в ЕП и за водач на листата беше избран Георги Димов.

Лидерът на „Воля“ Весилин Марешки също участва в битката като водач на листата на коалиция „Воля- Българските родолюбци“.

От левия вот се очаква да отцепи създадената от АБВ "Коалиция за България", водач на чиято листа е икономистът проф. Боян Дуранкев.

За гласовете ще се борят и кандидатите от подкрепената от НДСВ и "Новото време" листата "Път на младите", които са на възраст до 35 г. Водач е юристът и председател на клуб "Милениум" Румен Чолаков.
Бившият депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев пък води листата на партията си "Волт".

Сред кандидатите за независими евродепутати се открояват ексминистърът на отбраната Николай Ненчев, както и бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, която бе осъдена на първа инстанция на 20 години затвор заради подкуп.

Евгения Банева, която беше арестувана със съпруга си Николай Банев по обвинение за източване на пари, поведе листата на "Българско национално обединение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
7
 
! Отговори
12345 преди 4 години
Принципно ми е все тая, и така, и така аз не съм го избрал, а са се самоизбират.
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкоа години се провеждат избори, на които се леят лъжи за светло бъдеще и ванига номерът минава.....Що не пробвате да промените нещо, уважаеми съграждани като откажете да им вярвате, просто един път поне не гласувайте.
57
5
 
6
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Дали ще ме глобят на изборите , ако не гласувам???Агент Чарли Доусън!ЦРУ!!!
56
3
 
11
 
! Отговори
аесектерр преди 4 години
Не гласувам за никой от предложените нещастници и се чувствам много добре. За който и да гласувате от тия пак ще си останете същите д еб и л и но те ща гушкат хиляди евра на месец и ще си подсвиркват.
55
1
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
--ДО -Василев нямам нищо против теб - ама на моменти имам чувството че се правиш на голям гражданин- Щом си българин значи си селянин ) И слушаш преди лягане песента - Забляло ми агънце ! хахахаххах
54
1
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
До 77 -Фидосова бе заменена успешно с Павлова - Алелуя !! ХМ!(отностно мнението на Павлова за възрастните- ами върхът на ГЕРб при събиранията си в тесен кръг с Вожда -си говорят точно така за БГ народа)
53
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В БСП нема ли млади хора ,тази Йон4ева не само е луда ами и малко "страшни4ка" .
52
1
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
До Ф.С.В.Може и...така да се каже.
51
5
 
9
 
! Отговори
СТАР СЕДЕСАР преди 4 години
Затова потомката на мандраджийските обирджии смятала, че пари за увеличаване на пенсиите не бива да се отпускат!Който се съмнява в това, което пиша, да иде в някоя от по-големите обществени библиотеки и да си поръча вестник "Пенсионери", броя от 6 март 2018 г.Затова днес за първи път от 30 год. насам, няма да подкрепя с гласа си СДС, защото влезе в коалиция с тези, които ще пренаредят листата и ще избутат напред Лиляна Павлова, за да направят нея евродепутат, за да яде повече, да не отслабне!
50
0
 
1
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
До Ф.С.В.
49
3
 
3
 
! Отговори
Познай преди 4 години
Решаващият час настъпи! Кой ще спечели изборите - ГЕРБ или БСП? Познайте до три пъти!!!
48
0
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
До Гошо...ТъпотоВизираш Карказел и Хуйдел ?
47
1
 
15
 
! Отговори
СТАР СЕДЕСАР преди 4 години
И да продължат платените *** да слагат минуси на предишния ми коментар 65, нищо няма да променят.Партизанската внучка иляна Павлова възмути всички с наглостта си. Хората да работят, да плащат данъци и осигуровки, а Тя да разпределя парите и да решава кой колко ще живее! Мислене на потомка на мандраджийски обирджии!Вместо да каже какви мерки да се вземат, за да не бъде у нас продължителността на живота най-ниската в ЕС, тя заявява: "На тях им остават по 5-6 г. живот" (след пенсионирането)
46
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е ясно кой ще спечели, но за сметка на това е ясно кой ще загуби - ние, гражданите на тая държава.
45
0
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Евроснахите Гаргамел и Шмайзер...мислят най-много за отрудения български народ.За това да ги...уважим и да кажем...хоп пред урните с бюлетини,за да скочат...нависоко и да си отидат;чак въфф Франция и Австрия.
44
0
 
4
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Печели банковата офшорна демокрация, а селяните прости ще опъват каиша, слугите и лакеите , които ще бъдат избрани, ще живеят на гърба на народа!Следователно селяни прости, вие сте прецакани двойно, един път ще работите за банките,монополите и корпорациите, и втори път за лакеите и слугите!Сори селяни прости, обърках се, вие сте прецакани тройно, трипъл дрипъл, ще работите и за брата ром!!!Велики и всемогъщи са англосаксонските корпорации и банки!!!Агент Франси Хейтли!ЦРУ!!!
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тези чести превалявания, знаете ли какви хубави гъби са поникнали? Гъбите са повече даже от фалшивите бюлетини на Цветанов.
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гражданска отговорност - 400лв.Винетка - 100лв.Данък за колите с 30% нагореБензин - 2,30лв на литър!Честито гербави другари!----------------------------------------------Абе герберуги, ясно че сте под строй във форумите, ама как се слагат минуси на ФАКТИ? Това е все едно да сложиш минус на твърдението "Слънцето изгрява от изток". Всъщност може, за вас слънцето изгрява от Банкя
41
1
 
10
 
! Отговори
Тонков преди 4 години
Айде ве центосъбирачи, до сега трябваше да ги нацвъккате поне 1000 коментара па от утре пак на боза и баничка за цял ден ха ха ха !!!!
40
1
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
ВИЕ даже не сте герберуги-ВИЕ сте наведени гърбушковци-в тази партия с навеждане и целуване на ръка-се прави кариера-каква извратена партия-Партията на Гърбушковците-единият плащал наем на майка си -другата имала имоти от баба си и дядо си- третият уби синът си с шейна погазвайки собствените си правила като транспортен министър- другият се търкаля в джакудзи на терасата ,после се прави на беден гражданин на улицата-друг пък иска собствен асансьор до спалнята и гаража -И накрая МАЙКАТА НА НАЦИЯТА