ГЕРБ - партията на "средния" българин, БСП - на пенсионерите

"Галъп" представя електоралните профили на избирателите
27 май 2019 15:00,
289
ГЕРБ - партията на "средния" българин, БСП - на пенсионерите
Снимка: БулФото

ГЕРБ запазва позицията си на партия на "средния" българин, а БСП остава първа политическа сила при пенсионерите. Това сочат данните на за електоралните профили на избирателите на социологическата агенция "Галъп".

На тези избори са излезли около 450 хиляди души, които твърдят, че на последните парламентарни избори са гласували за БСП. Над 80% от тях традиционно са повторили вота си. Останалите са потеглили в различни посоки, но без някаква прекомерна тежест при АБВ.

За сравнение, при ГЕРБ този процент на повторяемост е с десетина пункта по-нисък – 73% от излезлите сега гласоподаватели, които твърдят, че и тогава са гласували за ГЕРБ (общо 680 хиляди души), са повторили вота си. Сред останалите личат най-вече такива, които сега са отишли към ВМРО (6%), но има и пренос към БСП (5%).

Още по темата

Според социолозите, тези данни са знак, че БСП все още е партията с по-лоялен електорат от този на управляващите. Той е по-твърд, но и определено по-малък. ГЕРБ пък е фракцията, която има повече периферия за мобилизиране.

Оказва се, че ДПС е втора политическа сила сред младите гласоподаватели, тези между 18г. и 30г.  Според възрастовата си структура, вотът за ДБ и за ВМРО показва сходства – и двете листи събират по-скоро млад вот и вот в активните възрасти.

Сред най-образованите – висшистите – „Демократична България“ е трета, а не пета, както е в националната картина. Това не е изненадващо, коментират експертите от "Галъп", като се има предвид традиционният профил на партията.

Изненада на тези избори е и загубата на БСП на лидерството при вота в селата. Там сила набират ГЕРБ и ДПС. Силните резултати на "Демократична България" в столицата обаче, може да показват, че докато ГЕРБ мобилизира подкрепа в селата, губи тежест в София.

Отговорът на въпроса дали избирателите са гласували преференциално дава очаквани отговори – около половината избиратели твърдят, че са гласували преференциално. Вероятно, част от тези отговори са декларативни и социално желателни, но така или иначе, те свидетелстват за висок интерес и употреба на преференциите. Най-висок е афинитетът към тях от страна на „Демократична България“ – над 70% от вота за тях вероятно е бил съчетан с преференция. По-скоро високи изглеждат процентите на преференциално гласуване и сред гласувалите за БСП и ВМРО.

Данните са на социологическата агенция "Галъп" и са от екзит пол към 20:00 на 26 май. Експертите предупреждават, че подобен тип данни по-скоро имат стойноста на ориентир, отколкото абсолютно мерило.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, де... "работа, работа, работа", тъй рече Баце. Работата за вас, парите за нас, си е казал на ум.
34
6
 
14
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Хубаво е да пробваме ДБ. ГЕРБ и БСП се пробваха и провалиха с трясък... Трябва нещо ново...
33
16
 
6
 
! Отговори
Щур преди 4 години
Пенсионерите не са глупави. Само сега управляващите вдигнаха пенсиите. А БСП, кога са дали пари, че не аи спомням?
32
5
 
27
 
! Отговори
измамата на века преди 4 години
Много странно как в моя приятелски и служебен кръг никой не е гласувал за ГЕРБ,а те спечелиха?!
31
3
 
18
 
! Отговори
НЕ Е НА СРЕДНИЯ!!! преди 4 години
А НА КРАДЛИВИЯ БЪЛГАРИН! Това са голямата част от тези които искат САМО ТЕ да крадат от и в ЕС! Там са тези които са с големите имоти и офшорни сметки и са в(ъв) и с(ъс) властта !Старата поговорка - с какъвто се събереш - такъв ставаш...
30
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поради липса на "среден" българин, ГРОБ е партия на СРЕДНИЯ ПРЪСТ,напъхан от Мафията в българското стадо!!!О-о...Бе-е-е...т***по стадо!Заслужаваш си участта!Закривайте я най-после "тая държава",че да не се мъчи Стадото,по пътя към изчезването си!
29
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И двете партии са партии на малцинството, в смисъл с малка електорална подкрепа.Средният българин не представен, а пенсионерите пък въобще.Да твърдиш, че си спечелил избори с одобрението на 10% от електората е меко казано инфантилно.Въпросът е до кога?
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква ти работа,а ми кажи и изброй какво полезно,построил създал за държавата
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб е партията на средния българЩар.
26
10
 
26
 
! Отговори
ист преди 4 години
Дали не е време нещата да се наричат вече само и единствено с истинските им имена - На ГЕРБ постоянно са им виновни комунистите, което нееднозначно означава, че срещу комунистите стоят фашистите. Т.е. Само комунистите преди около 90 години са се осмелили да застанат срещу фашистите. Така че драги ми смехурко, който твърдиш, че ГЕРБ били партията на средните, то такива в България няма. трябва да си знаеш, че ГЕРБ са партия на фашистите, исторически погледнато.
25
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със всяка изминала година броят на пенсионерите в България расте.Защо още ГЕРБ е водеща партия тогава???
24
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пeнсиите не ходят на гей-паради за ГРЪБ са гейовете и жендърите и калинките с купени дипломи. Пенсионерите са честни хора и някога дипломи се вземаха с изпити.
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези "етикети" винаги са били смешни и погрешни. Глупавите обичат да слагат всички останали под общ знаменател.
22
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нинова не ходи на работа вече три месеца, но поиска евродоходи, а Борисов отиде при хората и каза: Направихме грешки, но ще ги поправим с - работа, работа, работа !
21
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди години по време на студентските вълнения в Южна Корея попитаха един мениджър от средно ниво, какво мисли за тях. Отговорът му беше " Ще започнат работа, ще влязат в колективите и ще спрат с глупавите си идеи". Къде са сега бунтовете в Южна Корея и къде се намира тя. На всички ще им дойде ума, но ще е късно за много неща. Като свършат еврофондовете и като се огледаме какво е останало от тях тогава ще разберем за какво иде реч.
20
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП - партията на некадърниците, крадците, мързеливците, скатавки, хора с нетрадиционна сексуална ориентация, любители на детска плът, наркомани, алкохолици, комарджии, зарзаватчии!ЗАКРИВАЙ!
19
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам дали ГЕРБ е партията на "cpeдния българин".В едно нещо обаче съм повече от убеден че ще се сбъдне: Cpeдния българин го очаква един голям, дeбeл, чeтвъртит и cpeден от ГЕРБ!!!
18
12
 
19
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
,,Средният българин,, ???!!!Оня с 270? заплата ??? Щото пенсионерите са със 103 и половина ? ...
17
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ- партията на ромския и чиновническия вот.
16
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
250 хиляди са ромски гласове при ГЕРБ главно от чистотата в общините че ако не гласуват ще бъдат уволнени.