Стресът води до диабет още при 5-6-годишните

Учат медици да разпознават болестта и да се грижат за децата диабетици
30 мар 2010 14:40,
36
Стресът води до диабет още при 5-6-годишните
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Около 3 хиляди деца в България са болни от диабет, а възрастта, в която се открива заболяването, през последните години драстично е паднала.

Докато преди 10 години диабетът се е отключвал в пубертета, сега той започва още на 5 - 6-годишна възраст.

Факторите, които отключват болестта, са свързани със стреса - новите ангажименти на детето в преходната училищна възраст.

“Диабетът става пандемия”, каза доц. Калинка Коприварова, национален консултант по детска ендокринология и болести на обмяната.

В рамките на проекта "Децата с диабет не са различни" лекари и медицински сестри в детските градини и училищата ще бъдат обучени как да разпознават диабета, стана ясно на пресконференция в Министерство на здравеопазването.

Целта на проекта за обучение на медицинския персонал е лекарите и медицинските сестри да могат да оказват контрол и помощ на децата, които са на лечение.

Тези деца имат нужда по 4-5 пъти на ден им се мери кръвната захар и също толкова пъти да им се поставя инсулин.

Има случаи, когато в училище се появява дете с диабет и медицинският персонал отказва да оказва грижи за него, каза Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на деца, болни от диабет.

Според нея реализирането на този проект на обучение е стъпка напред в грижата за децата диабетици.

Обучението ще се проведе от 6 април до 27 май в 20 града в страната, а кампанията е под патронажа на Министерство на здравеопазването.

"Обучението включва детето, семейството, училищния персонал. Ние, като специалисти, отговаряме за обучението на детето и майката, когато са в болница, но след това губим контакта.

Затова инициативата да се обучава персоналът, който е около детето, е много важна", каза доцент Коприварова.

Лекциите и практическите упражнения ще се провеждат от детски ендокринолози и медицински сестри от университетските болници. Всяко медицинско лице ще получи сертификат.

Сестрите ще будат научени да измерват кръвна захар, да поставят инсулин, да работят с инсулинови помпи и инсулинови писалки. Ще бъдат обучавани и каква първа помощ трябва да се оказва на деца с диабет.

Обучението ще започне в Пловдив на 6 април, след това ще се проведе във Видин, Враца, Плевен, Русе, Варна, Сливен, Стара Загора, Велико Търново, Шумен, Бргас, Добрич, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Сандански, Благоевград, Смолян, Перник и София.

"Надявам се до края на тази година или следващата година да проведем обучение и в по-малките населени места", каза Котова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Коментар преди 14 години
За съжаление е така. Човешкият организъм еволюира. Децата са по-податливи на - енергия.
35
0
 
4
 
! Отговори
Diseases преди 14 години
Пестициди, инсектициди, Е-та, ГМО-та и т.н. Някой учудвали се защо сега децата още от малки се разболяват от заболяванията на възрстните.
34
0
 
1
 
! Отговори
Population преди 14 години
След като оперират щитовидни жлези на седем годишни, какво да коментираме диабета.
33
0
 
3
 
! Отговори
ANTI преди 14 години
По тази логика самият аз би трябвало да съм пътник,като по-чуствителна натура стреса който съм преживявал при първите години от живота си когато бях първи клас,а това се случи преди 17 години,би трябвало да съм вече мъртвец.Стреса при децата идва главно от несигурността в училищната среда,породена от гамени,побойници и ***.Опазете ги от това и ще ги опазите от самият стрес.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
moeto dete nikoga ne e bilo s nadnormeno teglo i se razbolq ot diabet sega e na 17 godini i e 50 kilograma visoka e 1.72 hrani se dieti4no za6toto diabeta go iziskva hodi na kalanetika i nikoga kogato e bila malka ne vodila zastoql jivot za6toto jiveem na selo i vinagi si e igrala navan s drugite deca
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
kak nqma da zobolqva naselenieto poprincip az sam na 17 i razbiram 4e decata po malki ot men sa s nadnormeno teglo tova vodi do obezdvijvane kato cqlo zatlastqvaneto uvrejda 4oveka az bqh mn palen no svolq i has uspqh na ras 175 bqh 78 spored men za moq ras e normalno 67 i daje o6te malko ako moga da otslabna 65 6te e perfektno vsi4o se dalji na dvijenie i po malko hraha izbqgvane na bql hlqb v malki koli4estva tova ee prosto na den pone 7 kilometra pe6a e hhuu da se navartva :))))))))))
30
1
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 14 години
Силна жажда,световъртеж,сърбеж,внезапен глад,често уриниране.
29
0
 
1
 
! Отговори
Питащ? преди 14 години
А какви са първоначалните признаци на заболяването?
28
1
 
4
 
! Отговори
вече пораснала..... преди 14 години
Защо опознава света около себе си?!Плаши се от всичко стряска се децата си имат техен свят който ние не разбираме.
27
0
 
3
 
! Отговори
ZAPP преди 14 години
Жалко за тези деца.Болестта е хронична, за цял живот.Освен гореупоменатите умения за поставяне на инсулин и мерене на кръвна захар има необходимост от приучаване към определен хранителен и двигателен режим.От самостоятелност на преценката какво трябва да прави детето съобразявайки се с проблема.Звучи сухо и общо но в това се крие успеха с болестта.Децата получават всичко от предходното поколение - и доброто и лошото.А това че пада възрастта на заболяването че всички сме още по-зле.
26
0
 
9
 
! Отговори
444 преди 14 години
И не само политиците - гадните шефове, които се мислят за най-великите и вездесъщите и ни скъсяват нервите също са виновни, защото тях ги гледаме и търпим по цял ден! А за дечицата е още по-зле - още ненавлезли в живота и тази болест, а по-късно когато се сблъскат с по-големите трудности ще им е нужен още по-голям кураж и непукизъм!
25
0
 
18
 
! Отговори
Ice преди 14 години
Болестите идват от ядове, а ядовете - от гадове. Политиците са виновни. Цяла изпълнителна власт де.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В интерес на истината, тъй като те са под постоянен лекарски контрол, възможно е и качеството на техния живот да е по-висок от вашия - тяхното кръвно, сърце, бъбреци, очи се следят постоянно, докато вие си мислите, че нищо ви няма и че бог ви пази и се сещате да идете, като вече е късно
23
0
 
5
 
! Отговори
мама преди 14 години
да децата свикват и на вас кураж и добър контрол на захарта щом сте нови още
22
2
 
6
 
! Отговори
ок преди 14 години
Ето точно от такова отношение: ревове, "да пази Бог" и "ужас, ужас!" нямаме нужда - нито болните с диабет, нито ние, техните близки!Нужно е нормално човешко разбиране и толерантност!Меренето на кръвна захар и поставянето на инсулин е почти незабележимо и никого не притеснява. Също така, диабетът не се предава по наследство, затова няма защо да гледате болните като прокажени!
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
недеи да пишеш простотии нашите деца не трябва да ходят според теб на училище знаеш ли колко са умни и хубави децата диабетици как не те е страм да го пишеш товаявно не си родител още не тти пожелавам един ден твото дете да не го изкат в училище защото има диабет
20
0
 
10
 
! Отговори
майка преди 14 години
и моето дете се разболя - на 15години. Преживяхме голям шок, но се стегнахме и контролираме нещата, доколкото е възможно. Пред него не показвам никаква слабост, така и синът ми се чувства посугурен, но .. той си знае какво му е в душата. През ваканцията имат екскурзия в чужбина и не посмяхме да го пуснем. Все още ни е много скорошна диагнозата. Хубаво е, че съзнателен и си спазва стриктно диетата. Отначало много му се ядеше шоколад, но сег акато че ли посвикна, набляга на плодовете. Кураж!
19
0
 
2
 
! Отговори
мама преди 14 години
да така е наистина инсулина все още ни е безплатен но си плащаме игличките които са по 50 стотинки едната смятя се за лукс да си ги сменяш всеки ден а трябва и ред други неща които ние си плащаме
18
14
 
0
 
! Отговори
Петър Ташков преди 14 години
Да не съм на мястото на даскалите, дето ще имат в класа дете, дето ще си мери 4-5 пъти на ден кръвната захар. Кой знае какво ще стане и c тяхната кръвна захар.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
сагласна сам но какъв стрес изпитва едно 2 г дете това го обяснявате малко лекарски според мен