"България, свободна от ГМО" срещу консултанти от Комисията по околна среда

Законът за храните оставя ГМО на трапезата на студенти, болни и депутати
13 юли 2010 15:19,
18
"България, свободна от ГМО" срещу консултанти от Комисията по околна среда
Снимка: БГНЕС

В четвъртък (15-и юли) парламентарната Комисия по околна среда и води ще проведе дискусия, на която ще бъдат изслушани членовете на Консултативната комисия по ГМО към министъра на околната среда и водите.

Повод за изслушването е скандалната позиция на консултантите по ГМО в МОСВ, според които няма причина за забрана в България на генетично модифицираната царевица MON 810 на корпорацията Monsanto. "Крайно разочаровани сме от липсата на всякакви научни аргументи в изразените позиции на 15-те хабилитирани учени", казват от коалиция България, свободна от ГМО.

Членовете на Комисията получават по една минимална работна заплата за всяко свое заседание. Оказва се, че по време на най-голямата от години икономическа криза българските данъкоплатци плащат по 3600 лв. на заседание, като за тези пари на практика не получаваме нищо, посочват от коалицията.

Комисията не само не е изпълнила законово регламентираното си задължение да оповести публично в писмен вид своето становище, но и и през цялото време е мотивирала липсата на това становище с това, че няма право на полеви опити, открито пренебрегвайки изследванията на другите държави, като Австрия, Гърция, Унгария, Франция, Люксембург, Германия, които са въвели предпазни клаузи.

Още по темата

Според новоприетия след граждански протести Закон за ГМО при наложена забрана в друга държава - членка на ЕС, основана на предпазната клауза, земеделският министър започва процедурата на забрана в България.

Ключова роля в тази процедура обаче играе становището на Консултативния съвет по ГМО. На неговото становище министърът базира предложението си до Министерски съвет за забрана на даденото ГМО.

"Силно притеснени сме, че биологичната безопасност на България е в ръцете на 15 учени, чиито действия пораждат съмнения относно тяхната безпристрастност и добросъвестност", казват от коалция "България, свободна от ГМО".

Коалиция „България, свободна от ГМО” констатира, че една голяма част от предложенията за информиран избор и защита на уязвими групи не бяха подкрепени от депутатите в Комисията по земеделие и гори, която на своето последно заседание реши освен това да не одобри единен етикет за обозначение на храни, съдържащи ГМО.

Не бяха подкрепени и исканията на неправителствените организации за забрана използването на ГМО при приготвянето на храната в болниците и студентските столове.

"Все пак оставаме с очакването, че в пленарна зала депутатите ще проявят здрав разум и отговорност и ще наложат забрана за използване на опасните ГМ-храни както в столовете на студенти и болници, така и във ведомствените кухни, сред които попада и клубът на народния представител", казват от коалицията.

Така подкрепеният от Комисията законопроект не отговаря на поетите от правителството ангажименти и очакванията в обществото за информиран избор по отношение на храните. Чрез тези промени не се залагат уеднаквени стандарти за оповестяване наличие на ГМО в храните, предупреждават от коалицията.

Така например българският потребител няма да знае дали шоколада, който купува за детето си, съдържа съставка, произведена от ГМО (какъвто в повечето случаи е соевият лецитин - основна съставка на шоколадите).

Комисията не подкрепи и предложението да бъдат обозначавани продуктите от животински произход, когато животните са хранени с ГМО-фуражи (яйца, месо, мляко и млечни продукти).

"Според нас тези промени биха подобрили условията за информиран избор, като по този начин позволят на потребителите в България сами да определят меню си", смятат от коалция "България, свободна от ГМО".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: ГМО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проф. Иван Минков ПУ Паисий Хилендарски, ПловдивТози за 4 години си купи две коли за над 26 000 средно, няколко апартамента и вила в Марково. Как ще го направи това един професор, ако не влаче големи комисионни за лобистка дейност.
16
0
 
1
 
! Отговори
Много Мъдро преди 13 години
Има причини толкова много да ни пробутват тези ГМО-та.Рак, стерилитет и много други заболявания са само едно от следствията.Последващите генетични изменения в човешкият организъм при следващите поколения въобще не е ясен. Нали ви е ясно, че Генно Модифицираният Организъм променя Консумиращият го организъм. А как ще ни промени?
15
0
 
4
 
! Отговори
БЕСЕН преди 13 години
ЧРЕЗ ГМО-ТО ПОЛУЧАВАТЕ СТРЕЛИТЕТ И РАК НА ПРОТЕСТ !
14
0
 
2
 
! Отговори
ЕКО преди 13 години
Преди няколко години изтече инфо, че около 50% от хората имат алергични реакции към соевият лецитин /ГМО/. Той се използва за пълнеж в сладкарската промишленост /шоколадовите изделия/ и се консумира главно от деца и млади хора. Не се учудвайте защо децата са с здравословни проблеми. Алергиите също водят до вторични заболявания и т.н. Затворен цикъл. България може да се изхрани и сама с произведена еко-продукция.
13
0
 
2
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Учени дават мнение което не е основано на никакви факти!Че какви учени са те тогава?! Да върнат парите от възнагражденията, като получени по измамен начин, а дипломите им да бъдат анулирани!!(какво са взели от споменатата компания да се установи от други органи)
12
0
 
3
 
! Отговори
el преди 13 години
Ако в бг започне да се отглежда ГМО то вс останало ще се зарази рано или късно.Ще дойде момент когато вс ще е ГМО и ще започнат да ни растат опашки...чудеса.Това е подготовка за бъдещето.За да оцеляват хората трябва да мутират.Ето затова вс селяни да се изнизват от СФ към родните места и да почват да действат както си трябва за да си имаме отново качествена БГ продукция.Да затворим цикъла.Да не внасяме чуждите отрови в държавата и после да искаме да сме здрава нация и да няма висока смъртност.
11
0
 
1
 
! Отговори
разпуснете комисията преди 13 години
След като учените нямат становище по въпроса и не са намерили време да извършат полеви опити (където са позволени) или поне да се запознаят с опита на такива, които са извършвали, за какво са били назначени в тази комисия? Ами те са напълно безполезни.
10
0
 
1
 
! Отговори
Менделеев преди 13 години
Какво значи: Не се залагат уеднаквени стандарти за оповестяване наличие на ГМО в храните. Или Комисията не подкрепи и предложението да бъдат обозначавани продуктите от животински произход, когато животните са хранени с ГМО-фуражи (яйца, месо, мляко и млечни продукти). Тогава какво правим въобще? Няма да се отглежда на територията на България, но ще се внася и ние ще си папкаме ГМО без никакъв проблем. Трябва да се наложи забрана и строг контрол върху вноса. Писна ми от "Менделееви таблици"
9
0
 
4
 
! Отговори
биолог преди 13 години
като гледам списъка на псевдоучените, които одобряват ГМО ги знам като много алчни ненаситни и непочтени хора, които са готови за пари да предадат цялата нация!Жалко че предават и науката!!!!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На тия ГАДОВЕ да им се отнемат префърцунените титли и да ходят на трудовата борса!Запомнете имената на тези ***, унищожители на българския народ.За няколко сребърника се продават, продажни ***.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това Министерство на околната среда и водите е едно ненуждно бреме, което е вредно откъдето и да го погледнете.На тях им плаща Монсанто, за да тровят българите, а техния посланик ни го налага.Тая пияница - министърката и нейната ГМО зам.министърка Евдокия Манева плачат за затвора директно, за умишлен геноцид над българския народ.
6
0
 
4
 
! Отговори
ьяа преди 13 години
Абе народа не иска.Тия кви са бе 15 измислени учени.Ей внимавайте че ства ГМО ще си навлечете белята.Този път народа ще се вдигне ама яко .Като затворим всички пътища и граници ще видим как ще позволите ГМО
5
0
 
3
 
! Отговори
Ето ги ГМО-отата преди 13 години
Членове на Консултативната комисия по ГМО към министъра на околната среда и водитеПроф. Райчо Димков - Биологически факултет, СУ- Председателст.н.с.IIст.д-р Златка Алексиева - Институт по микробиология, БАНПроф. Елена Георгиева Институт по генетика, БАНст.н.с.IIст.д-р Геновева Начева - Институт по молекулярна биология, БАН н.с. I ст.д-р Стефан Панайотов -Национална референтна лаборатория помолекулярна микробиология, НЦЗПБст.н.с.IIст.д-р Маргарита Топашка - Институт по зоология, БАНДоц. Недялка Харизанова - Биологически факултет, СУПроф. Иван Минков ПУ Паисий Хилендарски, ПловдивДоц. Мая Марина Национален център по анаеробни инфекции, Софияст.н.с.IIст. д-р Петка Юрукова - Грънчарова Институт по ботаника БАНст.н.с.д-р. Стефка Петрова завеждащ направление Храни ихранене, Национален център за опазване на общественото здравеД-р Мариана Влахова АгроБиоИнститут, Софияст.н.с.дсн. Марин Тодоров Институт по планинско земеделие иживотновъдство, Трояндоц. д-р Жеко Байчев НВМС, Софияст.н.с. д-р Павлина Параскова Регионален център за научно приложно обслужване гр. Пловдив
4
0
 
3
 
! Отговори
Писма ми преди 13 години
След като тези 15 "невероятни" умове са стигнали до гениалната мисъл, че България има нужда от ГМО царевица, а 7, 5 млн. българи не искат ГМО в България под всякаква форма и вид, решението е едно уволняваме ги. А министър Караджова може да си спести оставката и срама, незаставайки зад лобистките интереси на известна групичка "генетично гладни".
3
0
 
5
 
! Отговори
usa преди 13 години
Монсанто крие замърсяване с РСВ в продължение на десетилетияАнистън, Алабама - На западната страна на Анистън, бедната страна, хората садели ягоди в своите градини, отгледаждали прасета, ловели костур в тъмните реки, където техните деца плували и играели и били кръщавани. Те не знаели, че почвата, градините, костурите и децата, заедно с парливия въздух, който дишали, са били всички замърсени с токсични химикали. Те не знаели, че живеят в едно от най-замърсените места в Америка.Сега те знаят. Те знаят още, че близо 40 години, докато произвеждала забранените в днешно време индустриални охладители, познати като РСВ, в местния завод, корпорацията Монсанто редовно е изхвърляла токсични отпадъци в приток на западен Анистън, както и милиони паундове от РСВ в открита блатиста местност. Хиляди страници от документацията на Монсанто, много от които носещи гриф "КОНФИДЕНЦИАЛНО: прочети и унищожи", показват че от десетилетия корпоративния гигант е прикривал това, което прави и каквото знае...
2
0
 
1
 
! Отговори
И аз нямам име преди 13 години
Както и членовете на комисията.Изживяват се като недосегаеми, но мандатът им да не пресъхне? ББ най-лесно тях ще ги разкара. По-точно Дянков.
1
0
 
8
 
! Отговори
Писна ми преди 13 години
Тези /консултантите по ГМО в МОСВ/ вече тотално прекалиха. Целият български народ каза НЕ на ГМО, а тези банкомати продължават да ровят и да провокират хората. Защо не публикувате имената на тези 15-те учени? И имам много разумно предложение. Има 5-годишна забрана. В този период тези 15 учени с техните семейства ще се хранят само с ГМО храна и дрехи от ГМО. След 5 години ще ги тестваме и ще решим пак дали да има ГМО в България или не.