Френски еколози започват гладна стачка с искане да бъде закрита АЕЦ Фесенем

Според тях централата построена в сеизмична зона
18 апр 2011 20:34,
3
Френски еколози започват гладна стачка с искане да бъде закрита АЕЦ Фесенем
Снимка: Reuters

Еколози обявиха днес, че започват щафетна гладна стачка с искане да бъде закрита най-старата още действаща френска атомна електроцентрала в град Фесенем, на 80 км южно от Страсбург, предаде Франс прес.

Атомната централа във Фесенем е и една от най-старите в Европа. Тя е построена през 1977 година, когато е изградена и японската АЕЦ Фукушима, която аварира след земетресението и последвалото го цунами на 11 март.
"Гладуващите" заявиха, че няма да приемат храна най-малко 366 дни, редувайки се.

Според еколозите АЕЦ Фесенем е построена в сеизмична зона в ниската част край големия канал към река Рейн, така че има опасност от наводнение.

Президентът на компанията оператор на 58-те френски ядрени реактора Електрисите дьо Франс (Electricite de France) Анри Пролио обаче подчерта "отличното състояние" на френските атомни електроцентрали, включително на АЕЦ Фасенем.

"Фасенем е най-старата, но както и останалите, е била непрекъснато модернизирана", изтъкна Пролио в интервю, поместено в днешния брой на в. "Фигаро".

Общинският съвет на Страсбург гласува на 12 април за закриването на атомната централа във Фесенем.
Представителите на всички партии подкрепиха единодушно първото по рода си предложение във Франция.
Решението на страсбургските общински съветници се основава на мнението на експерти, че нормите за безопасност от онова време вече не отговарят на съвременните изисквания.

Те предлагат електроцентралата да се превърне в изследователски център за разработка на нови технологии за ядрената енергетика, необходими при закриването на АЕЦ, които са приключили срока си на експлоатация.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
doyyilyyu преди 12 години
3
0
 
1
 
! Отговори
скапяняци преди 13 години
Заради японската атомна централа искате да се затворят всичките АЕЦ-ове по света ли - ами умират хора умрете и вие ако гледате другите - ам че без АЕЦ - ще седите на тъмно и студено както много мизерници по света ве аланколу - кви са тези ненормални разсъждения - като ви дойде времето ще умрете и без АЕЦ . няма да векувате - ами френци що не се замислите за здравето си когато хвърчат вашите и хамериканските бомби - те не ръсят ли опасни за здравето замърсители - абсолютнси *** - баси ***
2
0
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 13 години
Ами действаи .Хората обявяват гладна стачка ,съветниците на Страсбург гласуват да се затвори централата . А тука само чесане на клавиатура !
1
2
 
0
 
! Отговори
м-да! преди 13 години
аз пък искам да се спре пушенето по улицата, защото мога да лепна рак на дихателните пътища!не желая да се лепят некролози на общесдтвени места (спирки, входове на блокове, блокове, държавни учреждения ..) защото по този начин моята психика се натоварва иима вероятност аз да не стигна своята 99 годишнина ...