Нова причина за Алцхаймер

Открита е....
12 юли 2012 14:52,
0
Нова причина за Алцхаймер
Снимка: Reuters

Нови открития подкрепят хипотезата, че натрупването на амилоидни фибрили е само страничен продукт на болестта на Алцхаймер, главната причина е токсичен агент.

Тези нови твърдения променят фокуса на разследване на причините за заболяването, обясняват учени.
 
Чрез компютърни симулации изследователите успяват да разберат причината за образуването на токсичния агент в мозъка и формирането и поведението на амилоидните натрупвания.
 
Резултатите показват, че причината за появата на Алцхаймер може да се дължи на малки разтворими молекули предшественици на фибрилите, наречени олигомери.
 
Тези молекули са изключително трудни за откриване поради малките си размери и склонността си да са преходни видове. Взаимодействието на преходните олигомери с клетъчната мембрана на мозъчните клетки може да е главната причина за появата на болестта, обясняват специалисти.
 
При взаимодействието на молекулите с мембраната, те стават токсични и нарушават цялостта й, което намалява клетъчната жизнеспособност.
 
Изследователите се опитват да открият пептидни инхибитори, които могат да предотвратят образуването и токсичността на олигомерите, като по този начин може да се намали рискът от развитието на Алцхаймер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: мозъкалцхаймерпамет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари