Дори 2 часа по-малко сън вредят на паметта

Краткият сън възпрепятства обработването и съхраняването на спомени
Обновена: 22 окт 2012 13:18 | 22 окт 2012 13:17,
2
Дори 2 часа по-малко сън вредят на паметта
източник: Reuters

Дори два часа по-малко сън на нощ затрудняват дейността на мозъка при възприемането, обработването и съхраняването на спомени, сочат най-актуалните научни данни.

Недоспиването се отразява негативно и върху бдителността и способността ни да се съсредоточаваме през деня.

Осигуряването на 8 часа сън действително е изключително важно за мозъчната функция и паметта, констатират учени по време на годишната среща на Американското дружество по невронауки. 
 
Проучване на Университета на Пенсилвания установява, че и 2 часа по-малко сън на нощ от препоръчителното може да наруши запаметяването на спомените от деня. 
 
Смята се, че повторението на спомените ни, докато спим, е от съществено значение за правилното им съхранение в мозъка, подчертава водещият изследовател Тед Абел.
 
Загубата на информация, поради липса на сън, е необратим процес, констатира още изследователският екип. Това означава, че не можем да я възстановим с повече сън през следващата вечер. 
 
Сънят е важен, защото позволява на мозъка да извършва дейности, за които е твърде зает през деня. Докато спим и почиваме, той регистрира информация, обяснява Нийл Стенли, водещ британски експерт по съня. 
 
Според друго проучване, публикувано в сп. PLOS One, заспиването малко след получаването на нова информация, повишава шанса да я усвоим успешно.
 
Учени от университета в Нотр Дам в Индиана смятат, че най-подходящото време за финална подготовка за изпит или служебна презентация е именно времето преди лягане. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То пък едни спомени - не ти е работа.
1
0
 
4
 
! Отговори
пич преди 11 години
Странно все още си спомням как изплющях онзи шведка на слънчев бряг,пък карай че въобще не спах щото бях на работа сутринта ;)