Ето как да избегнем грешките при лечението на настинка и грип

От прилагането на лекарства за овладяване на температурата и срещу болка
30 яну 2013 09:22,
1
Ето как да избегнем грешките при лечението на настинка и грип
Снимка: Reuters

За облекчаване на симптомите при простудни заболявания обикновено служат броени лекарства, предлагани без рецепта в аптеките. При децата обаче дори и тяхното взимане е желателно да бъде с издадена рецепта от личния лекар след проведена консултация. В повечето случаи обаче под наименованията на различните търговски продукти се крият едни и същи лекарства. Какви могат да бъдат рисковете при приема им от това? 

За понижаване на температурата и облекчаване на общото неразположение, болката, при грип и простуда, се използват парацетамол, ибупрофен, напроксен и аспирин. Когато се взимат коректно по указанията, те са безопасни. Проблемът идва от там, че при силна треска рядко се мисли за страничните ефекти и вредата на лекарството и често се допускат на пръв поглед безобидни грешки.
 
ОТС медикаментите, които се предлагат при простудни заболявания и грип, както и срещу болка, съдържат или парацетамол, или спадат към групата на нестероидните противовъзпалителни лекарствени продукти (НСПВП). Тези лекарства "де факто" не лекуват самото заболяване, инфекция. С тяхна помощ могат да се облекчат до известна степен симптомите им – например да се понижи температурата, но не и да се унищожи грипният вирус.
 
НСПВП лекарствата действат като понижават определени отделящи се от организма субстанции, заради които изпитваме болка, и подпомагат организма да контролира температурата си. Към тази група спадат ибупрофенът (активната съставка на нурофен), аспирин и напроксен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари