Бащите виновни за хранителните навици на дъщерите си

Не упреквайте детето за килограмите му, а му покажете как да се храни
Обновена: 28 юни 2013 19:48 | 28 юни 2013 19:47, Румяна Тасева
0
Бащите виновни за хранителните навици на дъщерите си
Източник: Reuters

Разговорите с родителите относно храненето и теглото на момичетата влияе върху формирането на хранителни и други навици, сочи изследване на университета на Минесота, САЩ.

От началото на пубертета момичетата стават силно чуствителни на тема „килограми“. Ключово значение за поведението на бъдещата жена относно собственото й здравословно състояние в този аспект играе умението на родителите да насочват мисленето й в положителна насока.

И тук най-силна следа остава моделът на поведение на родителите и след това казаното от тях.

През пубертета девойките изпитват силно напрежение заради налагащия им се стереотип на визия и поведение от страна на обществените възприятия за естетично и средата, в която се движат. В този период девойките нарушават хранителния си режим с цел да отслабнат. Ролята на родителя през тези години е да разобличи един публичен мит - че, всъщност, красивият външен вид зависи от правилното хранене и физическата активност и не е нищо друго освен отражение на добро общо здравословно състояние.

Изследователи от Университета на Минесота анкетират над 2300 подрастващи и 3500 родители за начините, по които обсъждат проблема с наднорменото тегло и извеждат интересна закономерност. Децата на родителите, които дискутират с тях теми като здравословно хранене и спорт, са с много по-малка вероятност да развият хранителни и поведенчески нарушения. И напротив, родители, които обсъждат външния вид и телесното тегло на децата си създават по-тежка среда, която предразполага не само към нездравословно хранене, но и към зависимости като тютюнопушене и алкохолизъм.

Още за здравословното хранене можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари