Витамин В1 ни вталява

Недостигът му води до нарушения във въглехидратната обмяна
25 фев 2014 08:49,
1
Витамин В1 ни вталява
Източник: Reuters

Витамин В1 е водоразтворим витамин, известен още с името тиамин или аневрин.

Изолиран е за пръв път през 1912 г. от оризовите люспи.

Тиаминът спомага за изгарянето на мазнините. Той участва в редица телесни функции - регулира дейността на нервната и мускулната системи, потока на електролити, въглехидратната и ензимна обмяна.

Витаминът се прилага като превантивно средство срещу рак на шийката на матката. Използва се и с цел подобряване на спортните постижения, при безапетитие, хронична диария и стомашни проблеми.

Недостигът му води до нарушение във въглехидратната обмяна, което оказва неблагоприятно влияние върху периферната нервна система. Други симптоми от намалените нива на витамина са мускулна слабост, полиневрит и болестта бери-бери.

Необходимите количества от витамина на ден варират от 1,5 до 2 мг.

Консумацията на орехи и хмел унищожава тиамина в стомаха и може да доведат до авитаминоза. Затова не се препоръчва комбинирането на витамина с тези храни. Не е препоръчителен приемът му и с кафе и чай, които съдържат танини, както и с морски храни поради специфичните химикали, които притежават.

Витамин В1 се съдържа в зърнените храни, бирена и хлебна мая, ядки, черен дроб, месо, яйца, мляко и др.

Повече за витамините можете да прочетете в рубриката Акценти на Puls.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Платена статия с цел да ви накара да ядете някои определено вредни (заради начина на производство с цел бърза печалба) храни и да сте болни, за да се печели още от вас!Този витамин в аптеките е изкуствено синтезиран и е откровенно вреден за здравето!Яжте малко и качествена храна, квото можете си правете сами...Успех в пропагандния геноцидизъм, който се шири по света