Кашлицата - какво я предизвиква?

Съществуват различни видове кашлица
15 юни 2016 19:14, Eкип на Puls.bg
0
Кашлицата - какво я предизвиква?
Източник: Reuters, архив

 Кашлицата е безусловен рефлекс на организма, който има защитна функция. Тя се появява вследствие на дразнещ фактор в структурите на горните или долните дихателни пътища и ролята й е да премахне причината за дразнение. Много могат да бъдат причините за поява на кашлица, затова и при наличието на този симптом е нужно пациентът да бъде подробно разпитан и по преценка да бъдат назначени изследвания за уточняване на конкретната причина.

Известни са двете основни характеристики за кашлица – суха и влажна. Сухата кашлица се нарича още непродуктивна, тъй като не се отделят секрети. Влажната или наричана още продуктивна, протича с изкарване на храчки, които могат да бъдат различни по състав. При съдържание на слуз – серозни (например при вирусни инфекции). Когато има примеси на гной, най-често се дължи на бактериален причинител.

При туберкулозата и злокачествените заболявания на белите дробове в храчката може да има примеси от кръв. При вирусни заболявания обикновено кашлицата е суха и към края започва да става по-влажна, ако цветът на храчката се промени от прозрачен в жълт или жълто-зелен, това говори за наслоена бактериална инфекция.

Според продължителността си кашлицата се дели най-общо на остра и хронична. Острата възниква в началото на заболяването и нейната продължителност е в рамките на няколко дни до 1-2 седмици, докато при хроничната продължителността може да бъде повече от шест месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари