На какво се дължи болката в окото?

Синдромът на Толоса-Хънт представлява болезнена офталмоплегия
31 май 2017 11:07, Eкип на Puls.bg
0
На какво се дължи болката в окото?
Reuters

Синдромът на Толоса-Хънт представлява болезнена офталмоплегия, характеризираща се с поява на болка в периорбиталната област или в едната лицева половина, придружена или последвана от ограничена подвижност в едната очна ябълка. В зависимост от локализацията на патологичния процес може да се наблюдават и допълнителни симптоми като загуба на чувствителност или изтръпване в областта на челото, окото или бузата, промяна в големината на зеницата, спадане на клепача и други. 

Какво представлява синдромът на Толоса-Хънт?
 
По същество в основата на заболяването стои развитието на неспецифичен възпалителен процес в т.нар. кавернозен синус и/или в горната орбитална фисура. Това са места, през които преминават черепномозъчните нерви, осигуряващи движението на очната ябълка във всички посоки. В близост преминават и симпатикови, а впоследствие се включват и парасимпатикови влакна, които имат отношение към свойствата акомодация и конвергенция на очите и съответно в промяната формата на зениците. Възпалителният процес може да обхване и намиращите се в близост клонове на тригеминалния нерв, осигуряващи сетивната инервация на лицето, а оттам и да доведе до съответните нарушения.
 
Възпалението може да обхване и оптичния нерв, което може да стане причина за намаляване на зрението до неговата пълна загуба.
 
Причините за развитието на синдрома на Толоса-Хънт остават все още неизяснени, като той се причислява към т.нар идиопатични орбитални възпалителни процеси, известни още като псевдотумор орбите.
 
Заболяването се среща сравнително по-рядко преди 20-годишна възраст, като честотата му се разпределя еднакво сред мъжкия и женския пол след тази възраст. Въпреки всичко появата на характерните симптоми в детска възраст налагат включването на синдрома в диференциално диагностичния план.
 
Най-често първият симптом е остро настъпила болка в периорбиталната област, описваща се като силна, интензивна, остра, пробождаща или изгаряща по характер, която може да ирадиира към ретроорбиталната, челна или слепоочна част на лицето. Обикновено е засегнато само едното око, макар да са описани случаи на двустранно засягане.
 
Ограничение в окуломоториката на окото до степен на пълна неподвижност може да настъпи паралелно с или до 2 седмици след появата на характерната болка. Изявява се с появата на диплопия, т.е. двойно виждане при поглед в определена или във всички посоки, която изчезва при затваряне на едното око.
 
Възможно е намаляване на зрителната острота в засегнатото око. В такива случаи се приема, че възпалителният процес е обхванал върха на очната орбита, от където минава зрителния нерв.
 
Парестезии, т.е изтръпване в областта на едното око и съответната челна област се наблюдават, когато е засегнат първия клон на троичния нерв, отговарящ за сетивната инервация в тази област. По-рядко се засягат втори и трети клон, които отговарят за останалата част на лицето.
 
Констелацията от описаните симптоми отговаря на клиничната картина на четири възможни патологични състояния – травма, тумор, аневризма или възпаление. Рискът от наличието на някой от другите потенциално животозастрашаващи състояния налага обстойното клинично и инструментално изследване.
 

0
Още от
Напиши коментар Коментари

Макадамия – австралийският орех на дълголетието
Макадамия – австралийският орех на дълголетието

Макадамия – австралийският орех на дълголетието

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате
Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате