За какво е полезен витамин В6?

Поддържа здрави кръвоносните съдове
27 фев 2023 22:25, Михаела Лазарова
2
За какво е полезен витамин В6?
Снимка: Istock

Знаем, че витамините са важни за нормалното функциониране на тялото ни. Витамин B6 е водоразтворим витамин, който играе роля в над 100 различни реакции в организма, сред които синтез на аминокиселини, градивните елементи на протеините и стотици клетъчни функции, образуването на хемоглобин и невротрансмитери, както и регулирането на кръвната захар, пише сайтът draxe.com. Полезни и вкусни храни, чрез които можем да си го набавим са пуешко, говеждо месо, риба тон, сусамово семе, авокадо, пилешко, слънчогледови семки и други.

За какво още е полезен витамин В6?

Внимание! Преди прием на добавки се допитайте до лекар!

Важен за мозъчното здраве

За витамин B6 е известно, че влияе върху мозъчната функция, чрез контролиране на нивата на хомоцистеин, които са не само рисков фактор за сърдечни заболявания, но и могат да нанесат увреждане на невроните на централната нервна система. Витаминът също играе важна роля в синтеза на хормоните серотонин и норепинефрин, известни още като „хормони на щастието“, които помагат за контролиране на настроението, енергията и концентрацията ни.

Намалява симптомите на артрит

Ниските нива на витамин B6 са свързани с повишени симптоми на ревматоиден артрит, включително по-силна болка. Според изследване, публикувано в European Journal of Clinical Nutrition, има противовъзпалителни ползи от приемането на витамин B6 при пациенти с артрит. Според учените, витамин В6 може да допринесе за потискане на възпалителния отговор при това заболяване.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Профессор Кавалджиев преди 1 година
Черното Джони съдържа витамин Б комплекс. Сипвам си сто грама витамини с ледец, сипете си и вие.