Страхът от лечение на ортопедичните проблеми води до инвалидизиране

Проф. д-р Пламен Кинов: Целта е да оптимизираме резултатите след лечението
4 мар 2024 12:43, Елка Василева
23

В България се увеличават случаите на усложнения след смяната на колянна или тазобедрена става. Най-честите негативни последици са инфекции, които могат да бъдат и фатални, а лечението им е много трудно и сложно.

Проф. д-р Пламен Кинов - началникът на Клиниката по ортопедия и травматология при УМБАЛ "Царица Йоана" ИСУЛ, заяви в студиото на "България сутрин", че ортопедичните заболявания са трети по честота след сърдечно-съдовите и уши, нос, гърло.

"Почти всеки е засегнат, с много голямо социално значение са. След 55-60-65 години почти всеки има болежки. Губим начина си на живот, целта е да оптимизираме резултатите след лечението. Превенцията за нас е най-важното и наблягаме на кинезитерапията, за да не се налагат тежки интервенции", коментира проф. Кинов пред Bulgaria ON AIR.

Според него по-скоро страхът кара хората да не прибягват до лечение, което понякога води до тежки деформации и инвалидизиране.

"Ако преди болните са се възстановявали между 6 месеца и една година, преди около 50 години, сега възстановяването е в рамките на месец - месец и половина. Наторване максимално активно от първия ден след операцията, разрешаваме на тези в добра форма да карат кола", каза още проф. Кинов.

Много са факторите, които водят до усложнения при операциите. Сред тях е инфекцията, която се появява при по-дългите и тежки операции. При пациентите с повече заболявания има по-висока честота на инфектиране, стана ясно от думите на госта.

Може от самия въздух да падне микроб и ако самият организъм е по-слаб, да влезе микроб и да се случи усложнение, отбеляза проф. Кинов.

Той е на мнение, че имаме достатъчно специалисти, които са на ниво, за да лекуват качествено болните. Проблемите са по-скоро организационни, като взаимодействие между отделните звена, отчете специалистът.

Предстои международна конференция на 5 и 6 април в София, където ще бъдат дискутирани въпросите на ставното протезиране - най-честата хирургична интервенция в света. Целта е операциите да бъдат с минимални усложнения и пациентите да живеят нормално. Изтъкнати специалисти от Европа ще дадат ценни съвети на българските си колеги.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Първо да се знае, че не може тройкаджията в училище да учи медицина, както вече се случва. Какъв кураж да имаш да легнеш под нож при такъв, който е бил невежа, мързелив, с нисък интелект още като ученик. Е, направих артроскопия при един известен доцент заради скъсан менискус след падане. За известно време поносими болки, след което вече е за смяна на ставата. Нямам надежда да се случи добро. Предпочитам да си търпя болежките, вместо несигурността от изхода при опериране.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво рече Ама то е пълно с некадърни ортопедиОт личен горчив опитИли просто по здравната каса това получаваш
19
2
 
5
 
! Отговори
феникс преди 1 месец
Как да си смени човек ставата..с тази заплата..в Благоевград.Боли, не боли, куцукаш и псуваш в каква държава живеем..5000 от къде да ги изкопаят хората...инвалид, телк, гроб..това е !
18
0
 
2
 
! Отговори
do 16 преди 1 месец
Ще дадеш фира от диабет с всичката тая захар...
17
2
 
5
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 месец
тук въпросът е друг...въпросът е коя е причината да има страх от лечение на ортопедични заболявания...отговорът е много ***: недоверие в лекарите...а защо има недоверие...защото постоянно намалява числото на наистина добрите специалисти
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз ям по кило мандарини, портокали, круши и т.н. всеки ден. И нямам проблеми. Яжте натурална храна!
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моите наблюдения са, че тези, кого ги е страх да си направят операция, си патят най-много. Опитват какво ли не без някакъв осезаем успех и когато се решат на операция, вече е късно и има усложнения.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Професор Кинов много обича схемите! Повечето специалисти казват, че след негови операции масово се получават инфекции.Много внимавайте с този човек!
13
1
 
13
 
! Отговори
Котка преди 1 месец
Ами страх ги е хората, нормално е. Случвало ми се е да контактувам с ортопеди (не като пациент). Имат доста ограничен професионален речник; употребяват основно две думи:"дипрофос" и "операция".
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да е лошо хората навършили 40 години да разберат, че не могат да продължават с тия темпове на ядене/пиене и да вземат мерки да отслабнат. Ставите на един дебел човек се натоварват много.
11
4
 
1
 
! Отговори
Д-р Куин лечителката преди 1 месец
до 55 - пробвай със студенопресовано рициново масло външно /за намаляване на възпалението и активиране на кръвообращението и лимфния поток/. Отделно има акупресура или електростимулация на точките - влез в electropuncture. eu в заболявания и отвори оток на краката - точките са гръб V22, гърди Р1 и Е20 и крака Е44, Е 41, Е38, Е37, VB36, VB37, RP6,RP7, V37, V55, VB35. На същото място погледни - варикозно разширение на вените.
10
0
 
0
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 1 месец
Какъв мехлем купи,пробвай с Рефригеранс,ама за животни.Ако не ти мине,значи с никакъв няма да ти мине.Консултирай се със кадърен ортопед за ЯМР евентуално.
9
1
 
18
 
! Отговори
професор преди 1 месец
ха ха ха - а като попиташ колко % е вероятността операцията да има положителен резултат се започват едни разговори, увъртания, то после физиотерапия трябвало, кинезитрп...хайде забравете я тази грижа, знаем че целта и повече и по-скъпи пътеки от НЗОК!
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия операции са доста скъпи по НОИ и с тях точат яко Здр. Каса.Щеш не щеш ще ти сменят ставите.А тоя тип операции са сложни и рисковани.
7
2
 
5
 
! Отговори
На 55 преди 1 месец
Имам от година отоци през няколко дни над глезена на десния крак,който ми е чупен, докъм 20 годишен играх футбол , мажеха ни с мехлем за конски крака, сега купих такъв, за никакъв *** не става! Нещо по добро знаете ли?
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има начини да се подобри състоянието без операции. Но по-лесно е да оставиш на друг отговорността за собственото ти здраве.иначе как ще се жалваш, че си жертва и страдалец. Като ви се страда - страдайте. Всичко почва от самонагласата. Има тапинг техника (удря се по ставите с леко свита длан в серии и се постига раздвижване на лимфопотока и енергийно подобряване. Има йога и т.н. протезирането трябва да е само в краен случай при злополуки. Който сам се е докарал до това положение да се замисли!
5
0
 
33
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Какви глупости пишете бе хора???? Хората ги е страх да отидат на лекар като цяло, камоли да легнат под ножа.....
4
0
 
21
 
! Отговори
anonimen преди 1 месец
в УСУЛ платихме точно 12 000 на този човек и не направи нищо, само влоши положението. Търсете друг
3
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То страхът е не от лечението, а от лекарите. От къде ще знаеш дали вчера не се е напил и вместо да те излекува, да те инвалидизира? Да не говорим, че има и много сред тях, които толкова си могат и е въпрос на късмет да попаднеш на кадърен.
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо, докторите ни НЕ стават. То постоянно само се учат върху хората и все са ненаучени. За обикновен проблем да отидеш, може по-лошо да те направят! Второ, че как да обясниш на такива с тия изказвания, че не всички са като него хайлякчии свободни по цял ден и с дебели портфейли! Нормалният българин превива врат от сутрин до вечер, често и на смени даже и нощни и ако отсъства за да седи цял ден на опашки пред вратите на докторите, му се пише отлъчка и днес не му дават заплата!