Нещо като нож, нещо като цвете

"Отново е Коледа" на Пим-Пам е ужасно парче, наистина
Обновена: 3 дек 2010 11:40 | 3 дек 2010 10:16,
80
Нещо като нож, нещо като цвете
Снимка: БГНЕС

Вероятно вече сте попаднали на този клип във Facebook или YouTube. Няма такова парче: къса версия, дълга версия, версия за ентусиасти. 

Писна ти от едни и същи парчета всяка Коледа? Нека тази година се разнообразим и си повдигнем празничния дух, като не слушаме най-досадилото и втръснало коледно парче.

Това е посланието на организаторите и участниците в кампанията. В специален сайт можем да гласуваме и за най-досадната коледна песен.

Бунтът срещу клишетата обаче няма да е истински, ако не обърнем внимание и на този клип, създаден през 2007-а.

Иначе посоката е вярна. Проклети клишета. Отново е Коледа на Пим-Пам, например, е ужасна песен. И тази досада е през цялата година, не се изчерпва с празниците: Излел е Дельо хайдутин, Детелини, детелини, Горчиво вино...

Само че има малък проблем. Животът ни е пълен с клишета и техните повторения. Любовна  история? „Светът е за двама“. Абитуриентски поздрав? „Един неразделен клас“. Емигрантска носталгия? „Моя страна, моя България“. 

Опитайте се да иронизирате тези парчета в по-многолюдна компания. На десетата секунда ще срещнете каменни погледи, а на трийсетата – реплика от типа: „Е, вече прекали“ или „Не те е срам“.

Да си даваш сметка за митовете на твоята генерация, да се се забавляваш с тях, да ги иронизираш, не е игра за начинаещи.

Преди време Умберто Еко написа, че някои клишета спасяват живота на тези от нас, които обичаме мълчанието. Прав е. Колко време ще ти отнеме да обясниш на Радка от Русе, че „Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света“ е най-великата любовна история на света? Пусни й „Утро след любовна нощ“ на Лия и темата е изчерпана.

Не отричам – ако не си се натискал с момиче на Un-break my heart, не си живял. Но ако и досега приемаш този факт твърде сериозно, не си живял истински. И, да, Un-break my heart е досадна песен. 

_________________________

"kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък в сутрешните часове. За връзка с автора: savchev@start.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
hoylyjf преди 12 години
KFwv6R , [url=fkaogyamuunu/]fkaogyamuunu[/url], [link=nztnvadulmld/]nztnvadulmld[/link], zkkxcvaeifto/
67
0
 
0
 
! Отговори
izvbinck преди 12 години
ENZ7RV , [url=ousfwmtuyiui/]ousfwmtuyiui[/url], [link=fcitegjdthzh/]fcitegjdthzh[/link], dtbcotvghmks/
66
1
 
16
 
! Отговори
Рождество преди 13 години
Браааво, поредното гениално октритие. Някой като не може да блесне с велика мисъл, пробва да блести с отрицание на всичко хубаво. Никой не те кара да слушаш коледни песни, слушай си агресивните песни на Еминем, гледай си Планетката (там вече няма и нужда да слушаш, мацките са за гледане). И да напомня, ако някой е забравил: Коледата не е само за подаръци и Снежанки по минималистично червено-бяло облекло, другото име на Коледа е Рождество Христово. За когото се сеща.
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Уфффффф...1 месец в годината ги въртят тия песни? Колко да омръзне!Всеки празник с песните си! Що не се протестира, че целугодишно се въртят през 30 мин. "новите хитове" та чак ти се реве като осъзнаеш, че парчето е излезнало преди няма и ден , а ти вече го знаеш на изуст?
64
0
 
0
 
! Отговори
от друга черга сме ! преди 13 години
76 от друга черга сме ! не е за вас !Грешка в полето...
63
0
 
4
 
! Отговори
от друга черга сме ! преди 13 години
...хайде, откажете се и от самата Коледа, и от родителите си - то всичко е досадно....а СРАВНЕНИЯТА С РАДКА - ПРОБУТВАЙ ГИ НА МАЙКА СИ...Не всички са прости като радките ти, но в традицията няма нищо лошо !
62
1
 
0
 
! Отговори
IreneB преди 13 години
Само на мен ли това ми прилича адски много на "кампанията" на RATM от миналата година?! Не съм против идеята,даже подрекпям с две ръце,защото наистина ми писна от блудкавите песнички,но ми писна всичко да крадем.
61
1
 
2
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Un-break my heart не само е досадно и в тръснало, но и "лигаво" като парчетата на "каризма""Колко ми ли-и-и-псваш и начина,по който не-е-е-жно ме о-о-обичаш,колко ми ли-и-ипсва се-е-ега..... "/ на фона на мучене/Само дето не разбрах какво е общото с Уйлям Сароян "Нещо като нож, нещо като цвете ...."Просто като нищо....Но пак е Коледа и нява нищо лошо в "Джингъл бел","Мон бо сапен"....и други традиционни хубави коледни песни.....
60
0
 
8
 
! Отговори
flu преди 13 години
Георги Славчев, не знам как не те е срам да си сложиш името под такъв материал. Ако с това се гордееш, не мога да си представя що за некадърен журналист си всъщност.
59
1
 
16
 
! Отговори
Edi преди 13 години
Излел е Дельо хайдутин е досадна и клиширана песен?!?! Ей, ***!!! Вие наясно ли сте с каква част от българското творчество и история си правите гаргара? Тази песен са я пели пра- пра- бабите ви, когато са слканяли глави пред турските фесове, когато момчетата за еничари са взимани, жените са били изнасилвани, а мъжете са били посичани без жал !!!!! Непрокопсаници жалки! Знаете ли изобщо какво се пее в песента? Не, нали, ама животът ви е толкова безсмислен, че вече пред нищо не се спирате!
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съгласен съм с теб, но с какво предлагаш да се смени репертоара? В сегашното поколение музиканти просто няма кой да предложи някакъв достоен заместител. Да - онези 10 песни втръсват, но не може да се отрече, че са наистина добри. Не случайно са станали толкова популярни. Аз лично повече се дразня когато ми пускат някакви посредни, безлични песнички, просто защото в текста им има "Christmas" и се чуват звънчета...
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вярно е, че има нужда от обновяване не репртоара. Само че в нашето поколение просто няма талантливи музиканти, които да предложат достойни заместители. Тези "едни и същи 10 песни" не случайно са станали такива хитове - те просто са наистина добри. Аз харесвам тези песни, но мразя факта, че ги въртят до втръсване. Но намирам за по-дразнещо да върят безизвестни, безлични, посредствени песнички, просто защото в текста им има "Christmas" и се чуват звънчета...
56
0
 
7
 
! Отговори
Радка, не от Русе преди 13 години
Защо когато някой иска да се изака на белия лист, взима все мойто име, аз не мога да разрбера
55
8
 
0
 
! Отговори
капо преди 13 години
Целият празник Коледа е една помия!
54
2
 
2
 
! Отговори
Gal Anonim преди 13 години
Ха, бравос днес.бг - "kolonka w петък" обещава да е добре списана...хм, колонка :) Ще чакам следващия петък с нетърпение - да видим дали това е било само one time wonder.
53
0
 
9
 
! Отговори
Боби преди 13 години
Ей това не харесвам на демокрацията - всеки некадърник може да се появи по медиите и да натрапва комплексите.. (Както в този случай с арт критика Георги Савчев)
52
1
 
5
 
! Отговори
kaka преди 13 години
е*ати..аз не съм се натискала с момиче на Unbreak my heart, а толкова години се заблуждавам, че живея
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Неуспешен опит за оригиналност.Ние сме хейтъри, нека оплюем всичко и всеки!Анатема
50
4
 
0
 
! Отговори
хахо преди 13 години
Който няма идеи залита по клишета. Освободете въображението си.
49
1
 
8
 
! Отговори
Вед преди 13 години
Аз обичам старите коледни песни :\Всеки нормален човек ги обича. Наистина предават уникална обстановка в дните преди Декември, когато всеки очаква този празник. Апък ако има и сняяяяяг... КУЛТ!

Спонсорирани публикации