Побликувам и дискотирам. Партий и коалиций

20% от учениците признават, че вкъщи имат до 10 книги
Обновена: 10 дек 2010 18:13 | 10 дек 2010 10:16,
146
Побликувам и дискотирам. Партий и коалиций
Снимка: Булфото

Побликувам и дискотирам. Партий и коалиций. Имам чувството, че е някаква мода – не минава ден, в който да не попадна на постинг във форум или коментар под статия без подобни грешки.

Бездна е – какво можеш да очакваш от читател в мрежата, който се вълнува от новините за изборния кодекс например, а след това оставя следния коментар под статия: Само глупости дискотират в тези партий. Същият читател гласува, избира депутати и президент, следи политическия дебат в републиката.

Още по темата

Преди три дни бяха оповестени резултатите от проучване в 179 български училища. 41% от учениците се намират под критичния минимум от знания и умения за четивност. 

26% от младежите признали, че в дома им има между 26 и 100 книги, а 20% – до 10 книги.

Светът отдавна е глобален, но ми е трудно да си представя как ще се ориентираш в него с 5 книги в библиотеката или харддиска. 

И не е старомодно – оказва се, че притежанието на книги ще е най-силният аргумент за принадлежността ти към бъдещия елит в страната. Част от онова малцинство, което се смее на побликуването и партийте. Защото никой вече не си купува „Брулени хълмове“, за да се покаже пред съседите, че е природен интелегент, както беше при соца.

Клайв Луис някога беше написал, че ние четем, за да узнаем, че не сме сами. Засега четем и сме по-скоро сами. Но дано не приближим онзи момент, в който всички ще се знаем поименно. 

_________________________

"kolonka w петък" е седмичното коментарно пространство на Dnes.bg за медиите и медийните контексти на горещите политически теми. Излиза всеки петък в сутрешните часове. За връзка с автора: savchev@start.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: политика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
2
 
! Отговори
feptdnpg преди 12 години
VCJTbd , [url=vmeqlwvnnjka/]vmeqlwvnnjka[/url], [link=divrkcegcnfm/]divrkcegcnfm[/link], jxoqlnhjdjfz/
136
0
 
2
 
! Отговори
qiwrksvt преди 12 години
um4ERI <a href="lbkzembdwiht/">lbkzembdwiht</a>
135
0
 
3
 
! Отговори
desync преди 13 години
Факт е, че масата българи са неграмотни (особено подрастващите). А жалък и неприятен е фактът, че тези хора избират кой да ни управлява....Колкото по-*** е народа, толкова по-лесно се манипулира. Най-вероятно заради това, текущото правителство се бори с всички сили срещу образователните, научни и културни институции...Съответно не е учудващ отлива на образовани и можещи хора към "човешките" страни. Кръга е затворен - тук остават масово малоумнци - сганта, която ще ни управлява.
134
0
 
3
 
! Отговори
виолета преди 13 години
случайно попаднах на едно предаване-дискусия за паметника на съветската армия. Чух, че една мила женица създава сдружение, в което могат да участват всички, които искат да бъде премахнат този "цирей"в центъра на моята родна София. Чух и мнения.Едното явно беше изказано от един дърт червен пръч-може би бивш военен или милиционер. В прав текст той каза на водещия Драго -"аз бих разстрелял тази жена". Още ли са живи тези убийци? Гадове мръсни!
133
0
 
3
 
! Отговори
Симеон пак преди 13 години
и пиШат :) гледай пръстите!
132
0
 
3
 
! Отговори
симеон преди 13 години
а множесТвено се пише с "Т" :) приемам, че е грешка на пръстите:)
131
1
 
2
 
! Отговори
толкова ли е трудно? преди 13 години
ДУМИ В ЕДИНСТВЕНО ЧИСЛО СЕ ПИШАТ С "И&#1037;", ДУМИ В МНОЖЕСВЕНО ЧИСЛО СЕ ПИЩАТ С "ИИ"
130
0
 
3
 
! Отговори
ГОВЕДАРЯ преди 13 години
а , когато думата е подлог ?
129
0
 
2
 
! Отговори
ГОВЕДАРЯ преди 13 години
благодаря :)
128
1
 
3
 
! Отговори
отг. за говедаря преди 13 години
Заместваш думата, която се колебаеш как да членуваш, с местоимението "той". Получат ли се нещата - пишеш пълен член, ако ли не - кратък.
127
0
 
6
 
! Отговори
Въпросителна преди 13 години
Любимото ми е съжЕлявам!
126
0
 
3
 
! Отговори
ГОВЕДАРЯ преди 13 години
здравейте ! питам , за да се ограмотя- кога се пише думата с пълен член ?
125
1
 
2
 
! Отговори
ioannidis преди 13 години
Ей, неграмотни ***, вас гой изобщо ви избра да пишете новините?
124
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не твърдя, че моят правопис е перфектен. Но и не заклеймявам хората дали са добре или зле. Това, което имах пред вид е, че след препинателните знаци като точка, запетая или въпросителен знак се поставя интервал.
123
0
 
2
 
! Отговори
дългоушко преди 13 години
Аз не съм филолог,а вие конкретизирайте.
122
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Би било хубаво преди да публикуваме коментари за правопис и четене да прочетем какво и как сме написали. Поставянето на препинателни знаци е част от правописа, а той на места определено куца.
121
0
 
10
 
! Отговори
дългоушко преди 13 години
Културата в правописа липсва.За съжаление тя се губи още в началните класове.За какво образование ще говорим,след като студентите не пишат правилно.За мен лично уважението към родния ни език говори много за човека.Ако си зле с правописа ,тогава с какво си добре ?Който пише правилно,той и говори правилно.А това става с четене,с много четене на книги..
120
1
 
3
 
! Отговори
Nqkoi преди 13 години
Tova e ironiya, be chovek... a ne pravopisna greshka v statiyata. (Izvineniya, che ne pisha na kirilica.)
119
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бих искала да попитам само какво общо има снимката със статията под нея???
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След правописа е добре да се обърне внимание и на чуждиците, които вече са толкова много, и които някои журналисти упорито налагат в стремежа си да бъдат атрактивни.

Спонсорирани публикации