Акция "Скрап" лови банда, ощетила бюджета с 30 млн.лв.

Петима са в ареста за пране на пари и укриване на данъци
Обновена: 15 фев 2012 14:46 | 15 фев 2012 08:14,
81
Акция "Скрап" лови банда, ощетила бюджета с 30 млн.лв.
Снимка: МВР

При спецакция „Скрап” е неутрализирана престъпна група, занимавала се с пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери. Само за една година щетите, нанесени на държавния бюджет, възлизат на около 30 млн. лева, съобщиха от МВР. 

Акцията е проведена от служители на ГДБОП-МВР, ДАНС и НАП, под ръководството на Специализираната прокуратура, в София, Перник, Варна, Ямбол и Пазарджик.
 
На територията на страната членовете на бандата са изградили схема от създадени юридически лица "бушони", които декларират вътреобщностни придобивания на големи количества черни и цветни метали от чуждестранни контрагенти. Целта на фиктивните фирми била да продават по документи необходимите количества скрап на реални търговци, които чрез издадените фактури да оправдаят закупени от физически лица количества скрап без документи.
 
По този начин реалните търговци избягвали плащането на данък, дължим при директно изкупуване, който възлиза на 10% от стойността на закупеното от физически лица количество. Организаторът на схемата използвал чуждестранни дружества, чрез които осъществявал дейността си. Част от тях са регистрирани на територията на Великобритания или САЩ в офшорни зони.
 
При така изградената схема бил осъществяван трансфер на финансови средства на основание осъществена търговска дейност между дружествата, с цел прикриване фиктивността на сделките. Наредените суми към фирмите „бушони” са теглени на каса и впоследствие връщани на първоначалните наредители -реални търговци.
 
Процент от тези суми оставал за организатора на престъпната схемата. Общият оборот, реализиран от фиктивните български и чуждестранни дружества, е в размер на около 300 000 000 лева. За една година държавният бюджет е ощетен с около 30 000 000 лева.
 
В хода на операцията са претърсени 19 жилища и офиси в София и страната. Конфискувани са суми в лева и валута на обща стойност над 150 000 лева, златни монети и бижута, компютри и счетоводни документи. Иззети са и тефтери с водено в тях „черно счетоводство”.
 
Петима души са задържани за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: пране на париспецакция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
bubo преди 11 години
Не акция Червена звезда а Червена петолъчка
67
0
 
0
 
! Отговори
эъни преди 11 години
СКРАПАДЖИИ ИДВА И ВАШИЯ РЕД!
66
0
 
11
 
! Отговори
52 преди 12 години
Напълно съгласен съм за Сашо ***. Управителя на метал груп инжинеринг на име Николай /мисля че е наркоман и е поставен като такъв/притежава и още три ДДС-рски фирми ама... НАП не е видяла сигурно. А да не говорим за лудите пари за наркотици и ***. От къде са му? Който не го познава той не знае каква тиня е. Ама защо ние обикновенните хора виждаме това а МВР си затваря очите. В каква държава живеем.
65
1
 
0
 
! Отговори
v.civin преди 12 години
Ще видиш ти кой е смехурко,мека китко с балетна стъпка.Нали знаеш какво им правят на такива като теб в панделата? Ха,ха,ха
64
0
 
0
 
! Отговори
гага преди 12 години
Цялата фамилия прависти са в основата на източването на тези 30 милиона, Акцията ,,СКРАП,, ще бъде успешна тогава когато тези алчни и безкруполни хора бъдат зад решетките,Хайде сега да видим колко са ефективни новите спецслужби,
63
0
 
0
 
! Отговори
жан преди 12 години
Браво на новите спец служби!
62
0
 
1
 
! Отговори
Манго преди 12 години
Ейййййй, цццццц хавте. Ей това е вече бугарска работа 30 милиона, многа ба
61
0
 
2
 
! Отговори
rt преди 12 години
И какво сега?Бучите, спорите,обвинявате се,а накрая какво се оказа пак любимите ни политици замесени в схемата с източване на държавата.
60
1
 
1
 
! Отговори
do 59 преди 12 години
..ти май не си с много опит в интернет, а?
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а акция зърнени босове с колко са я ощетили с точене на ддс-та?
58
1
 
4
 
! Отговори
до 63 преди 12 години
Хубавото е ,че и ти ще изгориш покрай нас ***.
57
3
 
5
 
! Отговори
359 преди 12 години
Изгаряйте бе,мамка ви !
56
2
 
13
 
! Отговори
камера преди 12 години
заради такива мошеници ние честните търговци ще изгорим
55
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България има две големи фирми занимаващи се с изкупуване на цветни метали. Чу се че едната е купена от хора близки до Борисов и хоп, проверка и арести в другата:)Да не забравчме че живеем в България!
54
1
 
0
 
! Отговори
...до....56... преди 12 години
И как по-точно я правиш тази смяна на " IP " то ? Може би на сън?
53
4
 
0
 
! Отговори
...до...63... преди 12 години
И как по-точно я правиш тази смяна на " IP " то ? Може би на сън?
52
5
 
3
 
! Отговори
fck преди 12 години
айдеее бате ти Боко пак разчиства дребните риби от престъпния свят :D
51
1
 
16
 
! Отговори
Бай Пешо преди 12 години
Допълнение към новината: "Раздадени са бонуси към заплатите на чиновниците в министерствата. Нанесените щети на държавния бюджет са над 9 милиона лева за един месец."
50
2
 
9
 
! Отговори
:) преди 12 години
Така ще е като не плащате на правилните хора :) Ще ви "ловят" в "успешни" акции ;) Явно някой от дупетатите с пунктове за изкопуване на скрап и други далавери, са "подали сигнал" и точните хора са взели че се размърдали. Е не е ли така бе? И недейте да ми четете IP-то, сменям го през час ;)
49
0
 
4
 
! Отговори
Баш Банкера преди 12 години
До 62 от 22 години да си видял други?Колко пъти пиша,че всички *** в едно гърне,а народа кучета го яли.

Спонсорирани публикации