Не сме единствени – по цял свят крадат ел. скутери и ги унищожават

Цял акаунт в Instagram е посветен на вандалските прояви
27 авг 2019 20:07, Нели Христова
27
Не сме единствени – по цял свят крадат ел. скутери и ги унищожават
Снимка: Instagram

15 скутера изчезнаха в първите дни, в които услугата Lime бе представена в България. Естествено, нападките към народопсихологията на българина не закъсняха. Но се оказа, че кражбата на електрическите скутери е основен проблем в цял свят, не само в страната ни.

Още по темата

В Букурещ, Румъния, където услугата тръгна няколко месеца преди България, трите фирми, които се конкурират на пазара, се изправиха пред два големи проблема – кражбата и вандализма. Още в самото начало 10 от 1000 скутера на компанията Lime изчезват от улиците на румънската столица. Седем губи Flow, а една от техните машини е напълно унищожена. От Wolf-е пък докладват за минимум по два опита за кражба на ден.

В Мексико откраднатите електрически скутери се търгуват за по 3000 песос (около 150 долара) всеки. От компаниите обаче казват, че няма смисъл от подобна търговия – можеш и да откраднеш тротинетката, но не и зарядното, което се открива трудно, а без него, скутерът просто спира да работи.

Преди 15 месеца стартира услугата на компанията Grin в страната. От тогава, 350 скутера са били откраднати.

В Австралия не е ясно колко скутера са изчезнали, но хакери промениха поздравителните им съобщения. „Не ме взимай, не обичам да ме карат“, казваха машините, а местните се зарадваха на атаката. „Не сме ги искали и не ги желаем“, казват те.

Всичко това се случва след като през 2018 година Wall Street Journal публикува материал за краткият и мръсен живот на един скутер. Машините в Сан Франциско били крадени, горени, хвърляни в езерото.

Само за две седмици след пускането на услугата 250 от 600 скутера в Сан Франциско са откраднати или унищожени през 2018 година. Lime така и не коментират тази цифра, а от другата компания Bird признават, че наистина имат проблем. Това показва и акаунта в Instagram Bird Graveyard, който публикува видеа и снимки на унищожени скутери на компанията. А те са много  - скутери в морето, потрошени от кола, запалени, изхвърлени в кофата за боклук, завързани за бронята на автомобил, плаващи пред Вашингтонският монумент, натоварени в багажници, хвърлени едни върху други или заровени в пясъка.

 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy Holidays!

Публикация, споделена от Bird Graveyard (@birdgraveyard) на

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
KAMEH преди 4 години
Светът се е налпълнил и с неграмотници, така че тротинетките са наистина малък проблем!
19
0
 
10
 
! Отговори
Никк преди 4 години
Истината е че в Бг за "дребни" кражби (до 250лв) полицията не си мърда пръста. Не че за големите много се хващат в работа де. Ама я питайте като откраднат 3 от 5те овце на дядото, или колелата ви от входа или ви счупят стъклото и ви отмъкнат радиото на колата.. и няма преследване, закона е милостив - и ето ги плодовете на това
18
4
 
2
 
! Отговори
браун преди 4 години
браво за уно6тожаването. света се напълни със ***.
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересното е, че никой не се замисля, че 15 скутера са нищо като загуба, на фона на всичките, а пискането по медиите (рекламата) е до небесата...От това по-добра и безплатна реклама - здраве му кажи.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При положение че нови струват 150-300? , не е голям келипир да купиш краден .
15
0
 
8
 
! Отговори
men преди 4 години
питайте лайм в цурих швейцария колко месеца им останаха колелцата и тротинетките и колко от тех глътнаха водичка от езерото и реката. накрай ги продваха по 50 франка колелцата барем намлят загубите. интересно е че сега като скутерите и ибайковете са от швейцарски фирми върви работата. народопсихологията не е само по нашите ширини.
14
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Луксозни лимузини крадат, че една ел. тротинетка ли няма да свият...
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпрос на часове е да изрежат с флекс на някоя ненаета ел. тротинетка джи-пи-ес зоната.
12
1
 
14
 
! Отговори
panov преди 4 години
Проблема е ,че каращите ги,са абсолютно празноглави,и не се съобразяват с никой и нищо. Като немски колоездачи,но още по-чалнати.
11
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми някои е загрижен да продължим да ползваме петрол.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така трябва. Ще ги пушкаме докато пуснат човека. Зверове мръсни.
9
3
 
11
 
! Отговори
Верно ли бе? преди 4 години
А аз се чудя днес от къде се взеха изведнъж във Варна същите скутери само че черни.И едни пичлеменца ги карат. И си викам бреейй колко бързо се уреждат младите с новостите.
8
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България ги берат, не ги крадат.
7
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера си купих един от крадените за 250 лв . Зарядното обаче е проблем .Има зарядни в алиекспрес за по 30 $
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принцип електрониката е около 20на долара. Ако не е със скъп тъч скрийн останалото е мотор, контролер, батерия и жици. Всеки може да остави батерията, мотора, рамката, да смени електрониката, може смени дисплея с евтин, 1 черен спрей на елементите и за час вече има анонимен скутер. Заварят ли го ремонтите ще са им златни. Има и джамъри на гпс. Такъв е продукта няма рама няма нищо. Никой не ги кара да ги пускат.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това си е направо социален експерт. Предприемачите все пак са що-годе начетени хора и би трябвало много добре да знаят каква ще е съдбата на тротинетките.
4
9
 
36
 
! Отговори
Народа е казал: преди 4 години
Всяко чудо за три дни! А това ел скутера дори не е и чудо а една пълна глупост.Извода е - Карайте велосипеди и не се занимавайте с глупости.
3
9
 
28
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 4 години
А да бе скъпо е ....и замърсява природата.Една кола да отидеш на работа в голям град изгаря минимум 2л.гориво или около 5лв.а един скутер 0.10ст. разбира се че е вредно за петролните компании.Те батериите за телефона също са толкова вредни колкото на скутера но не си изхвърляте телефоните.
2
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скъпи и опасни. Както за ползвателите така и за околните. Целта на собственика е забогатяване без да се интересува дали вреди на обществото. Малко им е. Трябва да ги съберат на куп и да ги запалят като завържат собственика на компанията отгоре върху тях. Човешката лакомия няма граници.
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И това трябва да успокоение, или оправдание за де билите?

Спонсорирани публикации